Μπακλαβάς

Αραβική Κουζίνα
Μπακλαβάς

بقلاوه بالفستق الحلبي

Μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης

Αφού φτιάξαμε τις φωλιές  και τα ρολλάκια του μπακλαβά Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τον περίφημο ανατολίτικο μπακλαβά με τα σαν φιστίκια (φιστίκια Αιγίνης) και το φρέσκο βούτυρο.

Υλικά: 
1 Συσκευασία φύλλα κρούστας για γλυκό (500 γρ.).
2 Κούπες σαν φιστίκι* (250 γρ.)
200 γρ. Αγελαδινό βούτυρο.
100 γρ. Φρέσκο αγελαδινό η κατσικίσιο βούτυρο.
50 γρ. φυτίνη.
1 ταψί 35χ25 εκατοστών.
* Σαν φιστίκι = Φιστίκια Αιγίνης.

Για το σιρόπι:

2 1/2 Κούπες ζάχαρη.
1 1/2 Κούπα νερό.
2 Κουταλιές της σούπας γλυκόζη.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο η ανθόνερο.

Εκτέλεση:
Αφήνουμε τα φύλλα κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεπαγώσουν και να μαλακώσουν για 2 ώρες τουλάχιστον
Βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, την γλυκόζη και το ροδόνερο σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 7 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο το ταψί.

Αλέθουμε τα σαν φιστίκια (Φιστίκια Αιγίνης) στο μπλέντερ να είναι ελαφρά χοντροκομμένα.

Ξετυλίγουμε τα φύλλα με προσοχή να μην σπάσουν, τα κόβουμε στην μέση περίπου, (στο μέγεθος του ταψιού).
Tα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα ελαφρώς βρεγμένη να μην ξηραθούν.
Παίρνουμε τα φύλλα ένα ένα, τα απλώνουμε στο ταψί και τα βουτυρώνουμε με το πινέλο.

Αφού απλώσουμε τα μισά φύλλα περίπου στο ταψί, προσθέτουμε τα μισά αλεσμένα σαν φιστίκια και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

Απλώνουμε από πάνω άλλα 4 βουτυρωμένα φύλλα.
Κρατάμε στην άκρη μια χούφτα σαν φιστίκια (Φιστίκια Αιγίνης) για το στόλισμα, απλώνουμε τα υπόλοιπα σαν φιστίκια (Φιστίκια Αιγίνης).
Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα και δεν ξεχνάμε να τα βουτυρώσουμε καλά.

Εάν έχουμε σχισμένα φύλλα η κομματάκια από φύλλα, δεν τα πετάμε αλλά τα βάζουμε ανάμεσα στα κάτω φύλλα.
Βουτυρώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο.
Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τον μπακλαβά μας.

Εάν μας περισσέψει καθόλου βούτυρο, το ζεματάμε και το περιχύνουμε στα κοψίματα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένου φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.

Σιροπιάζουμε αμέσως τον μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.
Προσέχουμε να ρίξουμε το σιρόπι μόνο στα κοψίματα και όχι πάνω από τον μπακλαβά.
Αφήνουμε τον σιροπιασμένο μπακλαβά να κρυώσει καλά.
Εάν θέλετε Πασπαλίζετε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα σαν φιστίκια (Φιστίκια Αιγίνης).

Θα διαπιστώσετε ότι ο μπακλαβάς έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι εσωτερικά και θα φαίνεται σαν στεγνός, αλλά στην πραγματικότητα είναι ζωμερό εσωτερικά.
Απολάυστε την μοναδική γεύση του με το φρέσκο βούτυρο και τα σαν φιστίκια (Φιστίκια Αιγίνης).


Όπως και να το φάτε η γεύση του είναι μοναδική.

Και καλή σας όρεξη.

Γλυκά σιροπιαστά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή