Μα’αμούλ με χουρμάδες

Αραβική Κουζίνα
Μα’αμούλ με χουρμάδες

معمول بالتمر

Κουλούρια γεμιστά με χουρμάδες. Από τα καλύτερα είδη κουλουριών στις αραβικές χώρες. Συνδυάζουν το αλεύρι και το σιμιγδάλι με τους χουρμάδες, που έχουν μεγάλη τροφική και θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας.
Έχουμε την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τους χουρμάδες με διάφορους ψημένους ξηρούς καρπούς.
Σήμερα θα κάνουμε το Μααμούλ (κουλούρια με χουρμάδες).

Υλικά για την ζύμη:
1 Κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 1/2 Κούπες σιμιγδάλι χονδρό.
1 Κούπες ψιλό σιμιγδάλι.
1 1/2 Κούπα βούτυρο η φυτίνη (προτιμάται η φυτίνη).
1 Κούπα γάλα σε σκόνη.
1 Κούπα νερό.
2 Μεγάλες κουταλιές ζάχαρη.
1 Μεγάλη κουταλιά ανθόνερο.
1 Μεγάλη κουταλιά ροδόνερο.
1 Μικρή κουταλιά ξηρή μαγιά.
1 Μικρή κουταλιά baking powder.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαχλέπι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένου κάρδαμο.
1 Πρέζα αλάτι.

Για την γέμιση:
600 Γρ. Χουρμάδες (450-500 γρ. χωρίς τα κουκούτσια).
3 Μεγάλες κουταλιές βούτυρο.
1 Μικρό κουταλάκι κανέλα.
1 Μεγάλη κουταλιά ροδόνερο.

1/2 Κούπα Σουσάμι (προαιρετικά).
Και για το πασπάλισμα  1 κούπα άχνη ζάχαρη.

Εκτέλεση:
Καλό είναι να ξεκινήστε την διαδικασία αυτή το πρωί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά αλεύρι, σιμιγδάλι, αλεσμένο μαχλέπι, αλάτι, και  αλεσμένο κάρδαμο.
Ζεματάμε την φυτίνη ( η το βούτυρο) στην φωτιά και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα (προσέχοντας μην καούμε).


Όταν προσθέσουμε όλη την φυτίνη τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθεί καλά η φυτίνη με το αλεύρι και το σιμιγδάλι.

Zυμώνουμε ελαφρά να έχουμε μια λεία ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη σκεπασμένη με μια μεμβράνη για περίπου 7-10 ώρες.
Μετά από τις 7-10 ώρες.
Μετά από 7-10 ώρες, σε άλλο μπολ βάζουμε το νερό (να είναι χλιαρό), την μαγιά, το baking powder, το ροδόνερο, το ανθόνερο, την σκόνη γάλακτος και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.

Προσθέτουμε την ζύμη μας στο μείγμα και ζυμώνουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά καλά και αλλάξει χρώμα η ζύμη (ασπρίζει).


Αφήνουμε την ζύμη ξανά σκεπασμένη με μια μεμβράνη στην άκρη να ξεκουραστεί για 3 ώρες.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες.

Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαιράκι τους χουρμάδες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τους κομμένους χουρμάδες, την κανέλα και το ροδόνερο. ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.

Προσέχουμε να μην είναι δυνατή η φωτιά μην κάψουμε το μείγμα. Πατάμε το μείγμα με το ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν οι χουρμάδες και να γίνουν  μια μάζα.

Εάν επιλέξουμε να βάλουμε και σουσάμι, τότε ψιλοκαβουρντίζουμε του σουσάμι σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις καβουρντιστεί το σουσάμι το προσθέτουμε στο μείγμα με τους χουρμάδες, προσθέτουμε και το ροδόνερο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μπάλα από χουρμάδες.
Εάν δεν θέλουμε σουσάμι τότε παραλείπουμε το προηγούμενο βήμα.

Χωρίζουμε τους χουρμάδες σε μερίδες των 15 γρ. περίπου και τα αφήνουμε στην άκρη.

Αφού περάσουν οι 2-3 ώρες, χωρίζουμε την ζύμη μας σε μερίδες των 30 γρ. και πλάθουμε σε μπαλάκια.

Πλάθουμε τα μπαλάκια σαν φωλιές και σε κάθε φωλιά βάζουμε μια μερίδα από τους χουρμάδες, κλείνουμε της φωλιές και τα πλάθουμε ξανά με τα χέρια μας.

Εάν έχουμε καλούπι το λαδώνουμε ελαφρά και πατάμε τα μπαλάκια μέσα στο καλούπι να πάρουν το σχήμα του, εάν δεν έχουμε τα πατάμε από πάνω με ένα πιρούνι ώστε έχουν κάποιο σχέδιο, χτυπάμε το καλούπι μας από την ανάποδη στον πάγκο μας να ξεκολλήσει και να πέσει το μα’αμούλ.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί ψησίματος και πάνω του τοποθετούμε τα μα’αμούλ αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από πάνω.

Πασπαλίζουμε τα ζεστά μα’αμούλ με την άχνη, τα αφήνουμε να κρυώσουν, μετά τα τοποθετούμε σε κουτιά που κλείνουν καλά ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα και η γεύση τούς, πασπαλίζουμε ξανά με την άχνη και κλείνουμε τα κουτιά, (προσέχουμε να έχουν κρυώσει καλά).

Εάν δεν θέλουμε ζάχαρη τα αφήνουμε χωρίς άχνη.

Και τα θρεπτικό μας μα’αμούλ τρώγονται όλες τις ώρες, είναι θαυμάσιο συνοδευτικό στον καφέ μας, θρεπτικό snack για τα παιδιά μας στο σχολείο και για μας στην δουλειά.

Τα έτοιμα ψημένα μα’αμούλ με άχνη.

Και καλή σας όρεξη.

Λοιπά Γλυκά-Κουλουράκια

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή