Αραβική Κουζίνα
Εικοστή Πέμπτη Μαρτίου Χωρίς μπακαλιάρο γίνεται;;; Φυσικά όχι, δεν γίνεται.
Σήμερα θα το φτιάξουμε με άρωμα ανατολής και θα γευτείτε μία νέα γεύση του μπακαλιάρου.
Υλικά:
1 Κιλό φέτες αποξηραμένου μπακαλιάρου (χωρίς κόκαλα).
6 Σκελίδες σκόρδου.
1 Κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
1 Κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κούπα αλεύρι.
Χυμός από 2 λεμόνια.
Για το κουρκούτη:
1 Κούπα αλεύρι.
1 Κούπα σόδα (ανθρακούχα).
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού άσπρο πιπέρι (η μαύρο αν δεν έχετε).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Για την σκορδαλιά:
3 Πατάτες μέτριες.
6-8 σκελίδες σκόρδου (ανάλογα πόσο δυνατή την θέλετε).
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1/2 Κούπα χυμός λεμονιού.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο η άσπρο πιπέρι.
Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες, τον μουσκεύουμε για 24 ώρες σε μπόλικο νερό, αλλάζουμε τακτικά το νερό για να ξαλμυριστεί ο μπακαλιάρος.
Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με αρκετό αλατισμένο νερό, και μια φέτα λεμόνι, τις βράζουμε μέχρι να ψηθούν, (Το λεμόνι είναι για να παραμείνουν σφιχτές οι πατάτες). Αφού ψηθούν τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Το Κουρκούτι:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το άσπρο πιπέρι, το αλατάκι, την ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά την ανθρακούχα σόδα (βάζουμε όσο χρειαστεί), με ένα σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό όχι σφιχτό.
Σκεπάζουμε τον χυλό με μια μεμβράνη και τον βάζουμε στο ψυγείο.
Η Μαρινάδα:
Πολτοποιούμε τις 6 σκελίδες σκόρδου, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κύμινο, τον κόλιανδρο, το αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού), το μαύρο η άσπρο πιπέρι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Στραγγίζουμε τις μερίδες μπακαλιάρου από το νερό τους και τις προσθέτουμε στην μαρινάδα που κάναμε, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να μαριναριστεί ο μπακαλιάρος για μία ώρα.
Η Σκορδαλιά:
Ξεφλουδίζουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο μπλέντερ, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες αφού έχουν κρυώσει, τις κόβουμε σε κυβάκια, τις βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το αλατάκι, το μαύρο η άσπρο πιπέρι, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε όλα μαζί και δοκιμάζουμε το αλάτι το λεμόνι και το λάδι αν χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο.
Αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή αλοιφή.
Βγάζουμε τον μπακαλιάρο από την μαρινάδα, τον τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να φύγουν τα υγρά.
Βγάζουμε το κουρκούτι από το ψυγείο. Πλένουμε καλά τον μαϊντανό, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τον ψιλοκόβουμε και τον προσθέτουμε στο κουρκούτι και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στην φωτιά με αρκετό λάδι (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο ηλιέλαιο).
Βάζουμε το αλεύρι (1/2 κούπα) σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις μερίδες μπακαλιάρου και τις αλευρώνουμε ελαφρά.
Βάζουμε τον αλευρωμένο μπακαλιάρο στο κουρκούτι και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά το λάδι.
Αφού ζεσταθεί το λάδι αρχίζουμε το τηγάνισμα, τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ο μπακαλιάρος χρυσαφί χρώμα (6-8 λεπτά).
Βγάζουμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε τις μερίδες μπακαλιάρου με την σκορδαλιά, φέτες ντομάτας και φύλλα μαρουλιού και απολαμβάνουμε.
Ο λαχταριστός μυρωδάτος μπακαλιάρος.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.