Μάνσαφ

Αραβική Κουζίνα
Μάνσαφ

المنسف

Το Μάνσαφ είναι το περίφημα Ιορδανικό παραδοσιακό φαγητό. Είναι γνωστό σε όλες τις χώρες της  Μέσης Ανατολής, κατέχει την πέμπτη θέση στα καλύτερα αραβικά φαγητά.
Φτιάχνεται με πολλούς τρόπους, όμως ο αυθεντικός τρόπος είναι ο Ιορδανικός, αυτός που θα φτιάξουμε σήμερα.

Υλικά (για 4 άτομα):
1 Κιλό αρνίσιο η κατσικίσιο κρέας (με τα κόκκαλα του).

1 Κιλό τζαμίντ (αποξηραμένο πρόβειο γιαούρτι).
(Επειδή αυτό το αποξηραμένο γιαούρτι δεν υπάρχει στην Ελλάδα, στην θέση του χρησιμοποιούμε 1 κιλό κεφίρ η 1 κιλό πρόβειο γιαούρτι).

1/2 Κιλό μακρύκοκκο άσπρο ρύζι.
1/4 Κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο.
1/4 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/4 Κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κάρδαμο.
1/4 Κουταλάκι μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1 Μέτριο κρεμμύδι.
1 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, (3/4 για το ρύζι και 1/4 για το κρέας) .
2 Δαφνόφυλλα.

3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
1 1/2Κουταλιά της σούπας φρέσκο πρόβειο βούτυρο.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1/2 Κούπα άσπρα αμύγδαλα.
1/2 Κούπα κουκουνάρια.
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

2 Μεγάλες αραβικές πίτες.

Εκτέλεση:
Αν έχουμε τζαμίντ, το σπάμε σε μικρά κομμάτια και μουσκεύουμε σε 1 λίτρο χλιαρό νερό από την προηγούμενη βραδιά.

Μουσκεύουμε το ρύζι σε χλιαρό νερό με ένα κουταλάκι αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.

Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με το κρέας, σκεπάζουμε με κρύο νερό το κρέας (αν έχουμε χύτρα), η κατά 2 δάχτυλα πιο πάνω αν το βάλουμε σε απλή κατσαρόλα και ξαφρίζουμε μέχρι να βράσει.
Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε  το κρεμμύδι ολόκληρο, το γαρύφαλλο, το μαύρο πιπέρι, το τριμμένο κάρδαμο, το μιξ μπαχαρικών, τα δαφνόφυλλα, ένα κουταλάκι αλάτι και και ψήνουμε μέχρι να μαγειρευτεί  το κρέας.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το τζαμίντ που έχουμε μουσκέψει από την προηγούμενη βραδιά με το νερό του.

Αφού βράσει το κρέας, το βγάζουμε από το ζουμί και το βάζουμε στην άκρη, βγάζουμε το κρεμμύδι και το αλέθουμε στο μπλέντερ, αφαιρούμε  τα δαφνόφυλλα, προσθέτουμε στο ζουμί το γιαούρτι που χτυπήσαμε στο μπλέντερ, η το στραγγιστό γιαούρτι και το κρεμμύδι που αλέθαμε.

Χτυπάμε καλά όλο το μείγμα με το ραβδομπλέντερ, βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά να μην κόψει το γιαούρτι, συνεχίζουμε με ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση.

Προσθέτουμε το 1/4 της ποσότητας του κουρκουμά, 1/2 κουταλιά από το φρέσκο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κρέας, αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί (σε μέτρια φωτιά) για μισή ώρα.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρο ζεστό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μια πρέζα κάρδαμο τριμμένο, 1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο, τον υπόλοιπο κουρκουμά, τα φύλλα δάφνης και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν.
Στραγγίζουμε το ρύζι, το ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε ελαφρά και βράζουμε για 8-10 λεπτά.
Στραγγίζουμε ξανά το ρύζι που έχει μαγειρευτεί.

Σε μεγάλο δίσκο σερβιρίσματος, απλώνουμε τις αραβικές πίτες, ρίχνουμε μία κούπα από το ζουμί με το γιαούρτι πάνω στις πίτες, απλώνουμε το ρύζι πάνω από τις πίτες, πάνω στο ρύζι τοποθετούμε το κρέας.
Πασπαλίζουμε το κρέας με 2 κούπες από το ζουμί με το γιαούρτι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε την 1/2 κουταλιά φρέσκου βουτύρου που έμεινε και το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια μέχρι να ροδίσουν.
Πασπαλίζουμε το κρέας και το ρύζι με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, κουκουνάρια και το λάδι.
Τέλος πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Γεμίζουμε μερικά μπολ με την σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρουμε το Μάνσαφ ζεστό το λαχταριστό η κάνουμε ατομικές μερίδες με τον 
ίδιο τρόπο.

Και καλή σας όρεξη

Κρεατικά-Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή