Κόσαρι

Αραβική Κουζίνα
Κόσαρι

الكشري

Το Κόσαρι είναι ένα από τα πιο διάσημα λαϊκά αιγυπτιακά φαγητά. Είναι παραλλαγή της Μουτζάνταρα που έχουμε φτιάξει παλαιότερα.
Είναι ένα νόστιμο νηστίσιμο φαγητό χαμηλού κόστους, πλούσιο σε θρεπτικές θερμίδες.

Υλικά:
1 1/2 Κούπα ρύζι νυχάκι.
3/4 Της κούπας φακή χονδρή μαύρη.
3/4 Της κούπας φιδές.
3/4 Της κούπας μακαρόνια κοφτά.
1 Κούπα ρεβύθια.
1 Κούπα σάλτσα (χυμός) ντομάτας.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.

2 Κρεμμύδια.
3 Λεμόνια.
6 Σκελίδες σκόρδο.
1 Κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ.
1 Κουταλιά της σούπας αλεύρι.
1 Κουταλάκι του γλυκού σούπας σάτα (σάλτσα καυτερής πιπεριάς) εάν τρώτε καυτερά.
1 Κουταλιά του τσαγιού ζάχαρη.

1/2 Κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κουταλιά του γλυκού αλεσμένο ξερό κόλιανδρο.
1/2 Κουταλιά του γλυκού γλυκιά πάπρικα.
1/2 Κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο.
1/2 Κουταλιά του γλυκού μπαχάρι.
1/2 Κουταλιά του γλυκού κύμινο.
1/2 Κουταλιά του γλυκού τζίντζερ τριμμένο.
1 Κύβο ζωμό κοτόπουλο (εάν δεν νηστεύετε).
3 Δαφνόφυλλα.

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη μέρα σε αρκετό νερό, χωρίς αλάτι και χωρίς σόδα.
Σε ζεστό νερό, μουσκεύουμε το ρύζι μαζί με ένα κουταλάκι του τσαγιού αλάτι.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, το ένα το κόβουμε σε ροδέλες.

Το άλλο το κρεμμύδι το ψιλοκόβουμε.

Ψιλοκόβουμε η πολτοποιούμε το σκόρδο.

Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, αλευρώνουμε ελαφρώς τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε από το λάδι και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, κρατάμε το λάδι στην άκρη.

Πλένουμε καλά τις φακές, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με δύο κούπες νερό να πάρουν μία βράση, πετάμε το πρώτο νερό, προσθέτουμε στις φακές 3 κούπες ζεστό νερό, τα δαφνόφυλλα, το κύμινο και αφήνουμε σε σιγανή ως μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν οι φακές, προσθέτουμε μισό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι, στραγγίζουμε τις φακές σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε τις φακές με 2 κουταλιές της σούπας από λάδι που τηγανίσαμε τα κρεμμύδια.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 2 κούπες νερό και και το βάζουμε στην φωτιά, μόλις βράσει το νερό αλατίζουμε με μισό κουταλάκι του τσαγιού αλάτι και προσθέτουμε τα κοφτά μακαρονάκια να βράσουν για περίπου 7-10 λεπτά, τα στραγγίσουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι της σούπας από το λάδι που τηγανίσαμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Βράζουμε τα ρεβύθια μέχρι να μαγειρευτούν (να μην χυλώσουν) στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, τα πασπαλίζουμε με μία κουταλιά από το λάδι που τηγανίσαμε τα κρεμμύδια.

Στραγγίζουμε καλά το ρύζι, το ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Σε μία  κατσαρόλα βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας από το λάδι που έμεινε από τα κρεμμύδια που τηγανίσαμε, την βάζουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον φιδέ ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει χρυσαφή χρώμα, προσέχοντας μην το κάψουμε.

Προσθέτουμε στον φιδέ 2 κούπες ζεστό ζωμό κοτόπουλο, η 2 κούπες ζεστό νερό και ένα κύβο ζωμό κοτόπουλο, και αν νηστεύετε μόνο 2 κούπες ζεστό νερό, προσθέτουμε το ρύζι λίγο αλατάκι αν χρειαστεί.

Αφήνουμε να πάρει μία βράση, σκεπάζουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά, το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι που έμεινε, αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο ωμό λάδι, το βάζουμε στην φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την μισή ποσότητα από το πολτοποιημένο σκόρδο, (αν δεν κάνετε την σος, τότε βάζετε όλο το σκόρδο) και τα σουτάρουμε ελαφρώς.

προσθέτουμε τα μπαχαρικά όλα και ανακατεύουμε για ένα λεπτό να βγάλουν τα αρώματα τους.

προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον πολτό ντομάτας, την ζάχαρη και την σάτα (σάλτσα καυτερής πιπεριάς), αν δεν έχετε σάτα μπορείτε να ψιλοκόψτε μία καυτερή πιπεριά, ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά.

Βάζουμε την μαγειρεμένη σάλτσα σε ένα μπολ για το σερβίρισμα.

Και τέλος αν θέλετε κάνετε την σος (Ντάγκα) (εγώ δεν το έκανα).
Σε μισή κούπα χυμό λεμονιού, 1/4 της κούπας νερό, το υπόλοιπο σκόρδο, από μια κουταλιά του τσαγιού αλεσμένο κόλιανδρο και κύμινο, μία κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι και λίγο αλατάκι και τα χτυπάμε στο μπλέντερ.
Το σερβίρισμα:
Σε μία μεγάλη πιατέλα στρώνουμε πρώτα το ρύζι με τον φιδέ, βάζουμε τις φακές από πάνω, βάζουμε τα μακαρόνια πάνω από τις φακές, βάζουμε την σάλτσα και από πάνω τα ρεβύθια.

Αν κάνετε την σος (Ντάγκα) πασπαλίζετε  από πάνω, στολίζετε με τα τηγανητά κρεμμύδια και σερβίρετε.

Το Κόσαρι τρώγεται και ζεστό αλλά εξίσου και κρύο, συνοδεύεται με γιαούρτι (για όσους δεν νηστεύουν) η με αραβική σαλάτα.

Και καλή σας όρεξη.

Κρεατικά – Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή