Κνάφε – Κιουναφέ
الكنافه
Κνάφε (κιουναφέ) της Ναμπλούς, είναι το πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο με αυτό το όνομα εθνικό Παλαιστινιακό γλυκό. Η προέλευση του είναι η Παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς.
Είναι ένα εύγευστο γλυκό που τρώγεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά στην Παλαιστίνη, Ιορδανία, Σύρια, Λίβανο και Ιράκ. Η προφορά του ονόματος ποικίλει από χώρα σε χώρα.
Η Πόλη Ναμπλούς μπήκε στο βιβλίο Γκίνες στις 18 Ιουλίου 2009, όπου οι Κναφατζήδες της πόλης έφτιαξαν τό μεγαλύτερο ταψί με Κνάφε που φτιάχτηκε ποτέ στόν κόσμο μήκους 50 μέτρων, πλάτους 1,05 μέτρων και βάρους 1765 κιλών.
Υλικά: Για 12 μερίδες:
1 Συσκευασία κανταΐφι, (500 γρ.).
250 γρ. Αγελαδινό βούτυρο.
400 γρ. μοτσαρέλλα τριμμένη.
Το παραδοσιακό Κνάφε γίνεται με ντόπιο ανάλατο φρέσκο τυρί που παράγεται στην πόλη Άκκα (Άκκο).
¼ Κουταλάκι του γλυκού κόκκινο φυτικό χρώμα για Κνάφε (προαιρετικό).
30 γρ. Φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο για στόλισμα, (προαιρετικό).
Για το σιρόπι:
4 Κούπες ζάχαρη.
3 Κούπες νερό.
1 Δόση βανίλια.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο, (προαιρετικό).
1 Κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση
Βγάζουμε το κανταΐφι από την κατάψυξη και όπως είναι παγωμένο το σπάμε σε κομματάκια.
Το αλέθουμε στο blender σε δόσεις (για 7-8 δευτερόλεπτα).
Λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το χρώμα στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το βούτυρο με το χρώμα στο αλεσμένο κανταΐφι, και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ξαναπερνάμε το μείγμα από το blender για να ανακατευτεί το χρώμα με το κανταΐφι καλά.
Σε βουτυρωμένο ταψί βάζουμε την μισή ποσότητα από το κανταΐφι, την απλώνουμε ομοιόμορφα και την πατάμε καλά να μην έχει αέρα ούτε κενά ανάμεσα.
Απλώνουμε την τριμένη μοτσαρέλλα ομοιόμορφα πάνω από το κανταΐφι, και τα πατάμε καλά και ομοιόμορφα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ποσότητα από το κανταΐφι πάνω από την τριμένη μοτσαρέλλα και πατάμε καλά ώστε να μην υπάρχουν κενά ούτε αέρας ανάμεσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου (πάνω κάτω και αέρα), και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Μέχρι να ψηθεί το Κνάφε, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη και το νερό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις βράσει προσθέτουμε την βανίλια και τον χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο μόλις δούμε ότι το γλυκό έχει αλλάξει χρώμα και έχει ξεκολλήσει γύρω γύρω. Παίρνουμε ένα άλλο ταψί λίγο μεγαλύτερο, το βάζουμε ανάποδα πάνω στο ζεστό ταψί και αναποδογυρίζουμε τα δύο μαζί με προσοχή, ώστε το γλυκό μας να βρεθεί στο μεγάλο ταψί ανάποδα. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για 10 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε το ψημένο Κνάφε και σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (ζεστό γλυκό – ζεστό σιρόπι).
Στολίζουμε με αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης και το απολαμβάνουμε ζεστό.
Καλή σας όρεξη.
Γλυκά σιροπιαστά
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.