Κόφτε (με Πατάτες και Ταχίνι)

Αραβική Κουζίνα
Κόφτε (με Πατάτες και Ταχίνι)

كفته بالبطاطا والطحينيه

Κόφτε η Κίφτε η Κιφτές η όπως και να λέγεται, είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, γνωστό στις χώρες της λεκάνης της μεσογείου, ειδικά στην Μέση Ανατολή, Τουρκία, Περσία και Ελλάδα. Φτιάχνεται από κρέας αρνίσιο, μοσχαρίσιο η μίξη και των δυο. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο φτιάχνεται με μοσχαρίσιο, χοιρινό η μίξη και των δυο. Γίνεται με διάφορους τρόπους. Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται στην Μέση Ανατολή.

ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ.

ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ.
Υλικά: (για κόφτε)
1 Κιλό κιμά.
1 Μέτριο ξερό κρεμμύδι.
2 Πράσινες πιπεριές.
3-4 Σκελίδες σκόρδου.
1 Σφιχτή ντομάτα.
1/2 Ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα).

1/2 Ματσάκι φρέσκου κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα).
Αν δεν βρείτε φρέσκο κόλιανδρο τότε ένα ματσάκι μαϊντανό.
1 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
3 Κουταλάκια του γλυκού Μιξ μπαχαρικών.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 1/2 κιλό Πατάτες.
2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

ΥΛΙΚΑ : (για την σάλτσα ταχινιού).
1 1/2 Κούπες γιαούρτι.
1 Κούπα ταχίνι.
1/4 της κούπας χυμός λεμονιού.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κούπα νερό.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και τις πιπεριές.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι και την ντομάτα.
Πολτοποιούμε τα σκόρδα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο,τις πιπεριές, τα σκόρδα, την τριμμένη ντομάτα, το μαύρο πιπέρι, το Μιξ μπαχαρικών, το αλάτι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά (για αρκετή ώρα) τα υλικά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.  Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια και τις τηγανίζουμε ελαφρά.

Μετά απο 30 λεπτά βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε τις τηγανισμένες πατάτες πάνω από το κόφτε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ταχίνι, το  αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού (δοκιμάζουμε πόσο ξυνό το θέλουμε).

Βάζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να βράσει για 2-3 λεπτά.

Απλώνουμε την σάλτσα ταχινιού στο ταψί πάνω από τις πατάτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σάλτσα ταχινιού.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. Το συνοδεύουμε με  αραβική σαλάτα, φαττούς, μπαμπαγαννούτζ και αραβικές πίτες,  η ότι άλλο μας αρέσει. 

Και καλή σας όρεξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή