Αραβική Κουζίνα
Μακμούρα
المكموره
للوصفه باللغة العربية أضغط هنا
Μια νόστιμη κοτόπιτα με κρεμμύδι και σουμάκ, γνωστή στην Παλαιστίνη και στην Ιορδανία. Στην Παλαιστίνη φτιάχνεται με το ψαχνό κρέας χωρίς κόκκαλα και πέτσα. Στην Ιορδανία κόβεται το κοτόπουλο σε κομμάτια και τοποθετείται στην πίτα ολόκληρο. Εδώ θα κάνουμε την Παλαιστινιακή συνταγή.
Υλικά (για την γέμιση):
1 Κοτόπουλο μικρό περίπου ενός κιλού.
1/2 Κιλό κρεμμύδια.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
4 Κουταλιές της σούπας σουμάκ.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών.
1 Κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κακουλές.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
1/2 Κιλό κρεμμύδια.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
4 Κουταλιές της σούπας σουμάκ.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών.
1 Κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κακουλές.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Υλικά (για την ζύμη):
1/2 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
320 ΜL χλιαρό νερό.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο η βούτυρο.
1 Μπρέζα κουρκουμάς.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
1/2 κούπα νισεστές (για το άνοιγμα των φύλλων).
Και μισή κούπα ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων.
320 ΜL χλιαρό νερό.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο η βούτυρο.
1 Μπρέζα κουρκουμάς.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
1/2 κούπα νισεστές (για το άνοιγμα των φύλλων).
Και μισή κούπα ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων.
Εκτέλεση:
Φοράμε γάντια μίας χρήσης.
Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο και πλένουμε τα τεμάχια καλά.
Βάζουμε τα τεμάχια σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 3 κούπες νερό (για χύτρα ταχύτητας) η 4 για απλή κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλάτι, τα μισά μπαχαρικά (εκτός από το σουμάκ) και βράζουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο και πλένουμε τα τεμάχια καλά.
Βάζουμε τα τεμάχια σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 3 κούπες νερό (για χύτρα ταχύτητας) η 4 για απλή κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλάτι, τα μισά μπαχαρικά (εκτός από το σουμάκ) και βράζουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Καθαρίζουμε καλά και απολυμαίνουμε όλα τα σκεύη και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με το κοτόπουλο.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη, τον κουρκουμά, το λάδι, το νεράκι και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μία πετσέτα για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μία πετσέτα για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 τεμάχια, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αφύνουμε για άλλα 15 λεπτά να ξεκουραστουν.
Βγάζουμε την πέτσα και τα κόκκαλα από το κοτόπουλο και το κομματιάζουμε σε μικρά κομματάκια.
Το ζουμί το φυλάμε στο ψυγείο για να το βάλουμε σε άλλο φαγητό.
Το ζουμί το φυλάμε στο ψυγείο για να το βάλουμε σε άλλο φαγητό.
Χονδροκόβουμε τα κρεμμύδια.
Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά, αλάτι και ανακατέβουμε.
Προσθέτουμε το κομματιασμένο κοτόπουλο, το μισό σουμάκ και μισή κούπα από το ζουμί της κότας.
Βράζουμε για 5 λεπτά να στεγνώσουν τα υγρά.
κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το κομματιασμένο κοτόπουλο, το μισό σουμάκ και μισή κούπα από το ζουμί της κότας.
Βράζουμε για 5 λεπτά να στεγνώσουν τα υγρά.
κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα.
Λαδώνουμε καλά το ταψί ψησίματος.
Με την βοήθεια του πλάστη και τον νισεστέ ανοίγουμε τα φύλλα σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί ψησίματος.
Τοποθετούμα τα πρώτα 4 φύλλα ένα ένα στο ταψί αφού τα λάδώσουμε καλά, και αφήνουμε να εξέχουν από τις άκρες του ταψιού.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουμάκ.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουμάκ.
Γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν ώστε να σκεπάσουν την γέμιση γύρω γύρω.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα (ένα ένα) αφού τα λαδώσουμε καλά και αφού γυρίσουμε τις άκρες που εξέχουν, κάτω από την πίτα.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα (ένα ένα) αφού τα λαδώσουμε καλά και αφού γυρίσουμε τις άκρες που εξέχουν, κάτω από την πίτα.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, όταν ζεσταθεί ο φούρνος χαμηλώνουμε την φωτιά στους 150 βαθμούς.
Ψήνουμε για 90 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε για 90 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.
Σερβίρουμε την λαχταριστή Μακμούρα είτε ζεστή είτε κρύα και απολαμβάνουμε.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.