Χόμμους

Αραβική Κουζίνα
Χόμμους

حمص

Το χόμμους είναι από τα πιο διαδεδομένα φαγητά, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλο τον κόσμου.

Η αραβική λέξη Χόμμους στα Ελληνικά σημαίνει ρεβύθι, έτσι αποκαλείται αυτό το φαγητό και έτσι είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Eίναι το όσπριο με την μεγαλύτερη θρεπτική αξία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη που μπορεί ισάξια να αντικαταστήσει το κρέας και το γάλα.

Το αποκαλούμε και κρέας των φτωχών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνες B, C, E, K.

Προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την αρτηριοσκλήρυνση, την οστεοπόρωση, την στεφανιαία νόσου, και πολλές άλλες παθήσεις.

Υλικά για 4 άτομα:
250 Γραμμάρια η 2 κούπες ξηρά ρεβύθια.

 1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
1/2 Κούπα ταχίνι.
4 Σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά όσο θέλετε).
1 Κουταλία σούπας σουμάκ( θα το βρείτε στα καταστήματα που πουλάνε μπαχαρικά).
1 Κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Μέτριο κρεμμύδι ξηρό.

Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε κρύο νερό (2 λίτρα) για τουλάχιστον 12 ώρες (χωρίς σόδα, χωρίς αλάτι).
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβύθια, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε στα 4, και τα βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας, προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει κατά 2 δάχτυλα, (εάν δεν έχουμε χύτρα τότε σε απλή κατσαρόλα, (δεν προσθέτουμε ούτε αλάτι ούτε σόδα).
Βράζουμε  για 60 λεπτά στην  χύτρα  η για περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά σε απλή κατσαρόλα , μέχρι να βράσουν καλά. Πιέζουμε ελαφρά ένα ρεβύθι με τα δάκτυλα μας, αν είναι βρασμένο καλά τότε αποχωρίζεται από την φλούδα).

Όταν κρυώσουν βάζουμε στο Blender η στο Multi 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1/4 κούπας ταχίνι (4 κουτλιές της σούπας) και το μισό αλάτι.

Τα αλέθουμε πολύ καλά μαζί μέχρι να πολτοποιηθεί το σκόρδο.

Προσθέτουμε στο μείγμα 2 κούπες (την μισή ποσότητα) από το βρασμένο ρεβύθι αφού το έχουμε στραγγίσει) και αλέθουμε ξανά πολύ καλά μέχρι να πολτοποιηθεί καλά το μείγμα και αποκτήσει βελούδινη υφή.

Το βρασμένο κρεμμύδι το πετάμε.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα ρεβύθια αφήνοντας μια μικρή ποσότητα στην άκρη για στόλισμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπ ταχίνι, αλάτι, και τον χυμό λεμονιού και αλέθουμε ξανά να ανακατευτούν όλα.

Σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα. Στολίζουμε με τα βρασμένα ρεβύθια,  σουμμάκ, φύλλα μαϊντανού η   δυόσμου και τέλος προσθέτουμε  ελαιόλαδο.
Συνοδεύεται με ΦαλάφελΑραβική ΣαλάταΑραβική Πίτα και διάφορα τουρσιά.
Τρώγεται περισσότερο για πρωινό.

Συμβουλές.
Μπορείτε να βράσετε μεγαλύτερη ποσότητα ρεβύθια , να την χωρίσετε σε μερίδες και να την φυλάξτε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Εάν δεν καταναλώστε όλο το (μείγμα) χόμμους που ετοιμάσατε μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένο καλά με μια μεμβράνη για 2 μέρες. 

Και καλή σας όρεξη.

Ορεκτικά-Σαλάτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή