Μτάμπαγκ

Αραβική Κουζίνα
Μτάμπαγκ

المطبق

للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا

Mtabag34

Μτάμπαγκ. Ένα Παλαιστινιακό παραδοσιακό  γλυκό. Εύγευστο και μυροδάτο. Ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα.
Η Σημερινή συνταγή μας έρχεται από την Χεβρώνη της Παλαιστίνης, μας την έτειλε η κυρία Νouran Halayka και την ευχαριστούμε.

Mtabag01

Υλικά: (12 τεμάχια)
1/2 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
(Αν βαριέστε να ανοίξτε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήστε 500 γρ. φύλλα κρούστας για μπακλαβά).
1/2 Κούπα γιαούρτι (όχι στραγγισμένο).
1 Αυγό.
1 Κουταλάκι του γλυκού Baking Powder.
2 Κάψουλες βανίλια.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γλυκάνισο.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαχλέπι.
1 Πρέζα κουρκουμά
1 Κουταλάκι του γλυκού μαγιά.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
1 Κούπα χλιαρό νερό.
2 Κουταλιές της σούπας σουσάμι για το πασπάλισμα.
1 Κούπα ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων.
1/2 Κούπα νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.

Mtabag21

Για την γέμιση:
1 Κούπα καρύδια.
1/2 Κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας κανέλλα.

atayef05

Για το σιρόπι

2 Κούπες νερό.
3 Κούπες ζάχαρη.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
1 Κουταλάκι της σούπας χυμός λεμονιού.

Εκτέλση:

Ξεκινάμε με το σιρόπι.
Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα, και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει η βράση.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ροδόνερι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, την ζάχαρη, το μαχλέπι, τον γλυκάνισο, την μαγιά, το baking powder, την βανίλια, τον κουρκουμά, το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε κάπου ζεστά για μία ώρα να φουσκώσει.

Mtabag23

Αλέθουμε ελαφρά τα καρύδια στο μπλεντερ.
Προσθέτουμε ζάχαρη και κανέλλα και ανακατεύουμε.

atayef06

Χωρίζουμε την ζύμη και πλάθουμε σε 12 μπαλάκια (μέγεθος αυγού).
Αφήνουμε τα μπαλάκια σκεπασμένα για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.

Mtabag24

Ανοίγουμε λεπτά φύλλα με την βοήθεια του νισεστέ και του πλάστη.

Mtabag25

Λαδώνουμε το κέντρο του φύλλου.

Mtabag26

Πασπαλίζουμε μία κουταλιά της σούπας περίπου από την γέμιση .

Mtabag27

Διπλώνουμε το φύλλο από τις 2 πλευρές.

Mtabag28

Ζαρώνουμε το φύλλο πιέζοντας από τις 2 πλευρές.

Mtabag29

Τυλίγουμε το ζαρωμένου φύλλου γύρω γύρω και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Μπορείτε να δείτε τον τρόπο σε βίντεο πιέζοντας εδώ.

Mtabag30

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο λαδάκι.

Mtabag31

Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Mtabag32

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό μόλις βγεί από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τα Μτάμπαγκ να κρυώσουν καλά.

Mtabag33

Σερβίρουμε το γλυκό μας κρύο και απολαμβάνουμε την μοναδική του γεύση.

Και καλή σας όρεξη.

Γλυκά σιροπιαστά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή