Αραβική Κουζίνα
Μτάμπαγκ
المطبق
للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا
Μτάμπαγκ. Ένα Παλαιστινιακό παραδοσιακό γλυκό. Εύγευστο και μυροδάτο. Ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα.
Η Σημερινή συνταγή μας έρχεται από την Χεβρώνη της Παλαιστίνης, μας την έτειλε η κυρία Νouran Halayka και την ευχαριστούμε.
Η Σημερινή συνταγή μας έρχεται από την Χεβρώνη της Παλαιστίνης, μας την έτειλε η κυρία Νouran Halayka και την ευχαριστούμε.
Υλικά: (12 τεμάχια)
1/2 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
(Αν βαριέστε να ανοίξτε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήστε 500 γρ. φύλλα κρούστας για μπακλαβά).
1/2 Κούπα γιαούρτι (όχι στραγγισμένο).
1 Αυγό.
1 Κουταλάκι του γλυκού Baking Powder.
2 Κάψουλες βανίλια.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γλυκάνισο.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαχλέπι.
1 Πρέζα κουρκουμά
1 Κουταλάκι του γλυκού μαγιά.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
1 Κούπα χλιαρό νερό.
2 Κουταλιές της σούπας σουσάμι για το πασπάλισμα.
1 Κούπα ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων.
1/2 Κούπα νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.
(Αν βαριέστε να ανοίξτε φύλλο μπορείτε να χρησιμοποιήστε 500 γρ. φύλλα κρούστας για μπακλαβά).
1/2 Κούπα γιαούρτι (όχι στραγγισμένο).
1 Αυγό.
1 Κουταλάκι του γλυκού Baking Powder.
2 Κάψουλες βανίλια.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γλυκάνισο.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαχλέπι.
1 Πρέζα κουρκουμά
1 Κουταλάκι του γλυκού μαγιά.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
1 Κούπα χλιαρό νερό.
2 Κουταλιές της σούπας σουσάμι για το πασπάλισμα.
1 Κούπα ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων.
1/2 Κούπα νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.
Για την γέμιση:
1 Κούπα καρύδια.
1/2 Κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας κανέλλα.
1/2 Κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας κανέλλα.
Για το σιρόπι
2 Κούπες νερό.
3 Κούπες ζάχαρη.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
1 Κουταλάκι της σούπας χυμός λεμονιού.
Εκτέλση:
Ξεκινάμε με το σιρόπι.
Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα, και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει η βράση.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ροδόνερι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, την ζάχαρη, το μαχλέπι, τον γλυκάνισο, την μαγιά, το baking powder, την βανίλια, τον κουρκουμά, το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε κάπου ζεστά για μία ώρα να φουσκώσει.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε κάπου ζεστά για μία ώρα να φουσκώσει.
Αλέθουμε ελαφρά τα καρύδια στο μπλεντερ.
Προσθέτουμε ζάχαρη και κανέλλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ζάχαρη και κανέλλα και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε την ζύμη και πλάθουμε σε 12 μπαλάκια (μέγεθος αυγού).
Αφήνουμε τα μπαλάκια σκεπασμένα για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
Αφήνουμε τα μπαλάκια σκεπασμένα για 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
Ανοίγουμε λεπτά φύλλα με την βοήθεια του νισεστέ και του πλάστη.
Λαδώνουμε το κέντρο του φύλλου.
Πασπαλίζουμε μία κουταλιά της σούπας περίπου από την γέμιση .
Διπλώνουμε το φύλλο από τις 2 πλευρές.
Ζαρώνουμε το φύλλο πιέζοντας από τις 2 πλευρές.
Τυλίγουμε το ζαρωμένου φύλλου γύρω γύρω και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Μπορείτε να δείτε τον τρόπο σε βίντεο πιέζοντας εδώ.
Μπορείτε να δείτε τον τρόπο σε βίντεο πιέζοντας εδώ.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο λαδάκι.
Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό μόλις βγεί από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τα Μτάμπαγκ να κρυώσουν καλά.
Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό μόλις βγεί από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τα Μτάμπαγκ να κρυώσουν καλά.
Σερβίρουμε το γλυκό μας κρύο και απολαμβάνουμε την μοναδική του γεύση.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.