Αραβική Κουζίνα
Κεφίρ
شراب الكفير
Το Κεφίρ η το γάλα Κεφίρ. Η ονομασία που ίσως να προέρχεται από την τούρκικη λέξη «κέιφ» που σημαίνει κέφι – χαρά – ευχαρίστηση η από την λέξη «köpür» που σημαίνει αφρός γάλακτος Κεφίρ η το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.
Το Κεφίρ προέρχεται από τους βοσκούς στην περιοχή του Καυκάσου, όπου ανακάλυψαν ότι το φρέσκο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση γίνεται ωραίο ρόφημα.
Το Κεφίρ προέρχεται από τους βοσκούς στην περιοχή του Καυκάσου, όπου ανακάλυψαν ότι το φρέσκο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση γίνεται ωραίο ρόφημα.
Η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος Κεφίρ είναι απλή αλλά θέλει και προσοχή.
Είναι ένα θαυματουργό προβιοτικό ρόφημα με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.
Υλικά:
Φρέσκο γάλα (1/2 λίτρο), αγελαδινό η κατσικίσιο η πρόβειο, ολόπαχο η ημίπαχο.
Σπόρους Κεφίρ (100 γρ.)
Σπόρους Κεφίρ (100 γρ.)
Πλαστικό σουρωτήρι, η τούλι από μπομπονιέρα εάν δεν μπορείτε να βρείτε .
2 Γυάλινα βάζα.
1 Γυάλινο μπολ για στράγγιση.
2 Γυάλινα βάζα.
1 Γυάλινο μπολ για στράγγιση.
Διαδικασία:
Αφού εξασφαλίσετε σπόρους Κεφίρ, τους τοποθετείτε σε ένα γυάλινο βάζο.
Προσθέτουμε το γάλα, δεν γεμίζουμε το βάζο μέχρι πάνω, αφήνουμε λίγο κενό. Κλείνουμε το βάζο όχι σφιχτά να μπορεί να αναπνέει.
Τοποθετούμε το βάζο σε ένα ράφι η στην ντολάπα της κουζίνας μακρυά από το φως του ηλίου.
Το αφήνουμε 24 ώρες να γίνει η ζύμωση.
Δεν κουνάμε το βάζο καθόλου κατά την διάρκεια ζύμωσης.
Αφού περάσουν 24 ώρες, θα δούμε ότι οι σπόροι του Κεφίρ έχουν ανέβει στην επιφάνεια.
Ανακατεύουμε με ένα πλαστικό η ξύλινο κουτάλι η κουνάμε το βάζο πριν το ανοίξουμε.
Βάζουμε το σουρωτήρι στο γυάλινο μπολ και σουρώνουμε σιγά σιγά το περιεχόμενο.
Ξεπλένουμε τους σπόρους Κεφίρ με λίγο φρέσκο γάλα.
Ξανατοποθετούμε τους σπόρους στο γυάλινο βάζο, προσθέτουμε το γάλα και στο ράφι, και έτσι επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
Στο γυάλινο μπολ έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα γάλακτος με ελαφρά ξινή γεύση.
Το βάζουμε στο δεύτερο γυάλινο βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.
Το Κεφίρ είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Συμβουλές:
Δεν πρέπει να έρθουν ποτέ οι σπόροι του Κεφίρ σε επαφή με μέταλλο.
Η ζύμωση πρέπει να γίνει σε γυάλινο βάζο, χαλαρά κλεισμένο.
Δεν πρέπει να κουνάμε το βάζο κατά την ζύμωση.
Η αποθήκευση του έτοιμο Κεφίρ πρέπει ναι γίνει σε γυάλινο βάζο.
Το έτοιμο Κεφίρ διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 15-20 μέρες.
Το καλοκαίρι και κατά την διάρκεια της ζύμωσης το βάζω πρέπει να τοποθετηθεί σε δροσερό μέρος.
Όσο αυξάνονται οι ώρες της ζύμωσης τόσο αυξάνεται η ξυνή γεύση του.
Οι σπόροι του Κεφίρ δεν πουλούνται αλλά χαρίζονται και έτσι πάνε από χέρι σε χέρι.
Το μέγεθος των σπόρων σχεδόν διπλασιάζεται σε διάστημα 15-20 ημερών.
Εάν δεν θέλετε να πιείτε Κεφίρ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορείτε να διατηρήστε τους σπόρους σε αρκετό γάλα μέσα στο ψυγείο.
Όταν θέλετε να ξανακάνετε ρόφημα Κεφίρ απλά βγάζετε τους σπόρους από το ψυγείο, τους ξυπλένετε με φρέσκο γάλα και είναι έτοιμοι ξανά.
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το βάζο με τους σπόρους και λίγο γάλα στην κατάψυξη για μήνες η ακόμα και για χρόνο.
Για να τους ξαναχρησιμοποιήστε, τους βγάζετε από την κατάψυξη, τους αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν, ξεπλένουμε με φρέσκο γάλα και είναι έτοιμοι και πάλι.
Καλή σας επιτυχία.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.