Κόφτε (με Πατάτες και Νομάτες)

Αραβική Κουζίνα
Κόφτε (με Πατάτες και Νομάτα)

كفته بالبطاطا والبندوره

Κόφτε η Κίφτε η Κιφτές η όπως και να λέγεται, είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, γνωστό στις χώρες της λεκάνης της μεσογείου, ειδικά στην Μέση Ανατολή, Τουρκία, Περσία και Ελλάδα. Φτιάχνεται από κρέας αρνίσιο, μοσχαρίσιο η μίξη και των δυο. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο φτιάχνεται με μοσχαρίσιο, χοιρινό η μίξη και των δυο. Γίνεται με διάφορους τρόπους. Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται στην Μέση Ανατολή.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ.

ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ.
Υλικά: (για κόφτε)
1 Κιλό κιμά.
1 Μέτριο ξερό κρεμμύδι.
2 Πράσινες πιπεριές.
3-4 Σκελίδες σκόρδου.
1 Σφιχτή ντομάτα.
1/2 Ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα).

1/2 Ματσάκι φρέσκου κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα).
Αν δεν βρείτε φρέσκο κόλιανδρο τότε ένα ματσάκι μαϊντανό.
1 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
3 Κουταλάκια του γλυκού
Μιξ μπαχαρικών για κρέας.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
1 1/2 κιλό Πατάτες.
2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Υλικά: (για την σάλτσα Νομάτας).
1 κιλό ντομάτες.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι.
2 σκελίδες σκόρδου.
1 πρέζα  μαύρο πιπέρι.
1 κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο (προαιρετικό).
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και τις πιπεριές.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι και την ντομάτα.
Πολτοποιούμε τα σκόρδα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο,τις πιπεριές, τα σκόρδα, την τριμμένη ντομάτα, το μαύρο πιπέρι, το Μιξ μπαχαρικών, το αλάτι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά (για αρκετή ώρα) τα υλικά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια και τις τηγανίζουμε ελαφρά.

Μετά απο 30 λεπτά βγάζουμε το ταψί απο τον φούρνο και απλώνουμε τις τηγανισμένες πατάτες πάνω από το κόφτε.

Κρατάμε 2 μέτριες ντομάτες στην άκρη και τρίβουμε τις υπόλοιπες στον τρίφτη για να έχουμε χυμό (χωρίς την φλούδα).

Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη, προσθέτουμε το σκόρδο.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 2 κουταλιές λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Όταν ξανθίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο, τον χυμό ντομάτας, το αλάτι, τον δυόσμο  και το μαύρο πιπέρι, και αφήνουμε την σάλτσα να πάρει μια βράση.

>Αφαιρούμε τα σκόρδα και ρίχνουμε την σάλτσα στο ταψί πάνω από τις πατάτες.

Κόβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες σε στρόγγυλα κομμάτια, και τα απλώνουμε στο ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. Το συνοδεύουμε με αραβική σαλάτα, φαττούςμπαμπαγαννούτζ, αραβικές πίτες,  η  ότι άλλο μας αρέσει.

Και καλή σας όρεξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή