Χέλμπε (Γλυκό από Μοσχοσίταρο)

Αραβική Κουζίνα
Χέλμπε
حلبه

Παλαιστινιακό παραδοσιακό γλυκό με μοσχοσίταρο

الوصفه باللغة العربيه – أضغط هنا

helbe01

Το Χέλμπε (Μοσχοσίταρο) είναι ένα νόστιμο Παλαιστινιακό παραδοσιακό γλυκό που φημίζεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Αποκαλείται και το γλυκό της λεχώνας γιατί συνήθιζαν και συνηθίζουν να το δίνουν στις λεχώνες, επειδή αυξάνει την έκκριση γάλακτος και θεωρείται σπουδαίο σούπερ φάρμακο για πάρα πολλές παθήσεις, ειδικά για  τις γυναικολογικές παθήσεις.

Δεν πρέπει να καταναλώνεται από έγκυες γυναίκες ειδικά στους πρώτους μήνες κύησης διαβάστε περισσότερα για το μοσχοσίταρο εδώ.
Το σημερινό μας γλυκό, μοιάζει με το Ελληνικό Ραβανί και περιέχει μοσχοσίταρο πού του δίνει μια ιδιαίτερη και ευχάριστη γεύση. Η συνταγή αυτή, είναι η γνήσια Παλαιστινιακή παραδοσιακή συνταγή. Την έχω πάρει από τα τεφτέρια της νύφης μου (Οm Firas) που είναι και άριστη μαγείρισσα και σας την παραθέτω, Να δούμε πώς γίνεται.

helbe04

Η γνήσια συνταγή από το τεφτέρι της Οm Firas
   
Υλικά: 
3 Κούπες σιμιγδάλι ψιλό.
2 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
4 Μεγάλες κουταλιές μοσχοσίταρο.
1 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Μεγάλη κουταλιά ξηρή μαγιά. 
1 Μεγάλη κουταλιά ζάχαρη.
2 Κούπες νερό.
1 Πρέζα κανέλα σκόνη (προαιρετικά). 

helb03

Για το σιρόπι:
5 Κούπες ζάχαρη.
2 1/2 Κούπες νερό.
1 Μεγάλη Κουταλιά χυμό λεμονιού.
1 Πρέζα αλεσμένο γλυκάνισο (προαιρετικά). 

Εκτέλεση:
Σε ένα μπρίκι του καφέ βάζουμε το νερό (2 κούπες) και το μοσχοσίταρο και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να βράσουν καλά οι σπόροι.

helb05

Αφαιρούμε τους σπόρους μοσχοσίταρου από το νερό και κρατάμε το νερό στην άκρη να κρυώσει στους (25-30 βαθμούς περίπου). 

helb06

Συνεχίζουμε με το σιρόπι, που πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό. Βάζουμε το νερό (2 1/2 κούπες) και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι,  το βάζουμε στην φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, και το αλεσμένο γλυκάνισο (αν θέλετε να βάλετε). Αφήνουμε να βράζει για 7 λεπτά και κλείνουμε την φωτιά. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τους σπόρους μοσχοσίταρου, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την μαγιά και την κανέλα (αν θα βάλετε).

helb07

Ζυμώνουμε σιγά σιγά προσθέτοντας το χλιαρό νερό που βράσαμε τους σπόρους μέχρι να γίνει η ζύμη μας απαλή και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέσουμε 1-2 κουταλιές χλιαρό νερό.

helb08

Σκεπάζουμε την ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για  μια ώρα περίπου. 

helb10

Απλώνουμε την ζύμη στο ταψί και την στρώνουμε απαλά με την παλάμη μας να έχει πάχος ενός εκατοστού. Όσο πιο λεπτή είναι η στρώση τόσο πιο νόστιμο  θα είναι το Χέλμπε μας.

helb11

Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι το γλυκό μας Χέλμπε σε όποιο σχέδιο θέλουμε.

helbe03

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στους 180 βαθμούς Κελσίου για 60 λεπτά περίπου, μέχρι το γλυκό μας Χέλμπε να ροδίσει. 

Σιροπιάζουμε το γλυκό μας ζεστό  μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει (3-4 ώρες). Αν δείτε ότι το σιρόπι είναι πολύ, μην τρομάξτε θα  απορροφηθεί όλο.

helbe02

Απολαμβάνουμε το μυρωδάτο Χέλμπε με δροσερό νερό η  με Αραβικό καφέ η τσάι.

helbe01

Και καλή σας όρεξη.

Γλυκά σιροπιαστά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή