Αραβική Κουζίνα
Βερίκοκο μαρμελάδα
مربى المشمش
Τώρα πού έχει πληθώρα από φρούτα, μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες μαρμελάδες. Έτσι θα έχουμε τα αρώματα, τα χρώματα και τις γεύσεις τους στις εποχές πού δεν υπάρχουν. Σήμερα θα φτιάξουμε μαρμελάδα βερίκοκο.
Υλικά:
1 1/2 Κιλό φρέσκα βερίκοκα.
1 Κιλό ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
1 Κλώναράκι αρμπαρόριζα (προαιρετικά).
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα φρούτα μας πού πρέπει να είναι ώριμα και σε καλή κατάσταση.
Τα κόβουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τυχόν στίγματα που μπορεί να υπάρχουν (τα αφήνουμε με την φλούδα τους).
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, και σε σιγανή φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Σ’ αυτό το στάδιο θα έχουν αποβάλλει τα υγρά τους. Ξαφρίζουμε.
Αφού τελειώσουμε με το ξάφρισμα, προσθέτουμε την ζάχαρη και δυναμώνουμε την φωτιά στο μέτριο.
Ανακατεύουμε συνέχεια και όταν αρχίζει να βράζει, αρχίζουμε να ξαφρίζουμε ξανά.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα και το ξάφρισμα μέχρι να πήξει η μαρμελάδα μας.
Καταλαβαίνουμε ότι έπηξε όταν αφαιρώντας το κουτάλι από την μαρμελάδα θα έχει σχηματιστεί πάνω του ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας.
Εάν θέλουμε να βάλουμε αρμπαρόριζα την προσθέτουμε και την αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό, και την αφαιρούμε.
Γεμίζουμε τα καλά αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, προσέχοντας να μην καούμε, με την βοήθεια μιας πετσέτας τα κλείνουμε με τα καπάκια σφιχτά και τα τοποθετούμε ανάποδα με τα καπάκια προς τα κάτω.
Όταν κρυώσουν τα βάζα τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για μελλοντική χρήση.
Και έτσι θα απολαύσουμε μια αρωματική μαρμελάδα χωρίς χημικά πρόσθετα.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.