Τυρόψωμο με λιαστές ντομάτες

Αραβική Κουζίνα
Τυρόψωμο με λιαστές ντομάτες

فطاير الخبز بالجبنه والبندوره المجففه

للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا

tiropsomo18

Τυρόψωμο όλοι κάνουμε, με λιαστές ντομάτες και κουρκουμά σίγουρα δεν έχετε κάνει. Ήρθε η ώρα να το δοκιμάστε και δεν θα λείψει από το τραπέζι σας. 

Υλικά :
450 Γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
50 Γρ. Σιμιγδάλι ψιλό.
50 Γρ. Λιαστές ντομάτες.
300 Γρ. Κατσικίσιο τυρί (φέτα).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς.
10 Γρ. ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
2 Αυγά (ένας κρόκος και 2 ασπράδια).
350 ml χλιαρό νερό.
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

tiropsomo01

Και
1 Κρόκος αυγού (αυτό που περίσεψε) για το άλειμα.
1 Κουταλάκι του γλυκού άσπρο σουσάμι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι η παπαρουνόσπορο.

tiropsomo10

Εκτέλεση: 
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, 2 κουταλάκια αλεύρι και λίγο από το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι ώστε να έχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.

tiropsomo02

Κόβουμε την λιαστή ντομάτα σε μικρά κομματάκια.

tiropsomo03

Με ένα πιρουνάκι θρεματίζουμε το τυρί, προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα, το ένα αυγό, το ασπράδι από το δεύτερο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί (φυλάμε τον κρόκο για το άλειμα).

tiropsomo04

ZOURIDAKIS 2

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τον κουρκουμά, το αλάτι και ανακατεύουμε.

tiropsomo05

Προσθέτουμε την μαγιά που θα έχει φουσκώσει, το λάδι και το χλιαρό νερό, (αφήνουμε λίγο και αν χρειαστεί το προσθέτουμε).

tiropsomo06

Ζυμώνουμε απλά και καλά να έχουμε μια μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια ούτε στην λεκάνη.
Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε την ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

tiropsomo08

Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη, τα πλάθουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για άλλα 15 λεπτά.

tiropsomo09

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια στο μισό μέγεθος του ταψιού.

tiropsomo11

Χωρίζουμε την γέμιση σε 3 ίσα μέρη.
Απλώνουμε το ένα μέρος πάνω στο πρώτο φύλλο.

tiropsomo12

Σκεπάζουμε την γέμηση με το δεύτερο φύλλο.
Απλώνουμε το δεύτερο μέρος, σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
Απλώνουμε το τρίτο μέρος και σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλο.

tiropsomo13

Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τις στρώσεις μαζί στο μέγεθος τού ταψιού.
Κόβουμε την ζύμε με ένα μαχαιράκι σε λωρίδες.

tiropsomo14

Τυλίγουμε τις λωρίδες σαν ελατήριο και τις τοποθετούμε στο ταψί.

tiropsomo15

Προσθέτουμε 3 κουταλιές νερό στον κρόκο που μάς έμεινε και το χτυπάμε με ενα πιρουνάκι.Αλείφουμε τις λωρίδες καλά με το αυγό και πασπαλίζουμε με το μείγμα σουσαμιού και παπαρουνόσπουρο.

tiropsomo16

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά η μέχρι να ροδίσουν.Βάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το τυρόψωμο να κρυώσει.

tiropsomo17

Σερβίρουμε με τον καφέ μας, η το παίρνουμε μαζί μας στην δουλειά, στο σχολείο η στην εκδρομή.

tiropsomo18

Σερβίρεται και ζεστό αλλά και  κρύο.

Και καλή σας όρεξη.

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Πίτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας δεξιά.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

ZOURIDAKIS 2

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή