Αραβική Κουζίνα
Τυρόψωμο με λιαστές ντομάτες
فطاير الخبز بالجبنه والبندوره المجففه
للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا
Τυρόψωμο όλοι κάνουμε, με λιαστές ντομάτες και κουρκουμά σίγουρα δεν έχετε κάνει. Ήρθε η ώρα να το δοκιμάστε και δεν θα λείψει από το τραπέζι σας.
Υλικά :
450 Γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
50 Γρ. Σιμιγδάλι ψιλό.
50 Γρ. Λιαστές ντομάτες.
300 Γρ. Κατσικίσιο τυρί (φέτα).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς.
10 Γρ. ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
2 Αυγά (ένας κρόκος και 2 ασπράδια).
350 ml χλιαρό νερό.
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
50 Γρ. Σιμιγδάλι ψιλό.
50 Γρ. Λιαστές ντομάτες.
300 Γρ. Κατσικίσιο τυρί (φέτα).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς.
10 Γρ. ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
2 Αυγά (ένας κρόκος και 2 ασπράδια).
350 ml χλιαρό νερό.
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Και
1 Κρόκος αυγού (αυτό που περίσεψε) για το άλειμα.
1 Κουταλάκι του γλυκού άσπρο σουσάμι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι η παπαρουνόσπορο.
1 Κουταλάκι του γλυκού άσπρο σουσάμι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι η παπαρουνόσπορο.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, την ζάχαρη, 2 κουταλάκια αλεύρι και λίγο από το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι ώστε να έχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
Κόβουμε την λιαστή ντομάτα σε μικρά κομματάκια.
Με ένα πιρουνάκι θρεματίζουμε το τυρί, προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα, το ένα αυγό, το ασπράδι από το δεύτερο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί (φυλάμε τον κρόκο για το άλειμα).
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τον κουρκουμά, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την μαγιά που θα έχει φουσκώσει, το λάδι και το χλιαρό νερό, (αφήνουμε λίγο και αν χρειαστεί το προσθέτουμε).
Ζυμώνουμε απλά και καλά να έχουμε μια μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια ούτε στην λεκάνη.
Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε την ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σκεπάζουμε την λεκάνη και αφήνουμε την ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη, τα πλάθουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για άλλα 15 λεπτά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια στο μισό μέγεθος του ταψιού.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια στο μισό μέγεθος του ταψιού.
Χωρίζουμε την γέμιση σε 3 ίσα μέρη.
Απλώνουμε το ένα μέρος πάνω στο πρώτο φύλλο.
Απλώνουμε το ένα μέρος πάνω στο πρώτο φύλλο.
Σκεπάζουμε την γέμηση με το δεύτερο φύλλο.
Απλώνουμε το δεύτερο μέρος, σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
Απλώνουμε το τρίτο μέρος και σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλο.
Απλώνουμε το δεύτερο μέρος, σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
Απλώνουμε το τρίτο μέρος και σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλο.
Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τις στρώσεις μαζί στο μέγεθος τού ταψιού.
Κόβουμε την ζύμε με ένα μαχαιράκι σε λωρίδες.
Κόβουμε την ζύμε με ένα μαχαιράκι σε λωρίδες.
Τυλίγουμε τις λωρίδες σαν ελατήριο και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές νερό στον κρόκο που μάς έμεινε και το χτυπάμε με ενα πιρουνάκι.Αλείφουμε τις λωρίδες καλά με το αυγό και πασπαλίζουμε με το μείγμα σουσαμιού και παπαρουνόσπουρο.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά η μέχρι να ροδίσουν.Βάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το τυρόψωμο να κρυώσει.
Σερβίρουμε με τον καφέ μας, η το παίρνουμε μαζί μας στην δουλειά, στο σχολείο η στην εκδρομή.
Σερβίρεται και ζεστό αλλά και κρύο.
Και καλή σας όρεξη.
Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Πίτες
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας δεξιά.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.