Λαγάνα

Αραβική Κουζίνα
Λαγάνα
خبز لغانا

Ελληνική Παραδοσιακή Συνταγή

lagana011

Καθαρά Δευτέρα χωρίς Λαγάνα γίνεται;;;;. Δεν γίνεται. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την δική μας λαγάνα, εύκολα και οικονομικά.

Υλικά για 4 λαγάνες των 400 γρ.:
1 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 Κούπα χλιαρό γάλα (για όσους δεν νηστεύουν, όσοι νηστεύουν να βάλουν νερό ή 3 κουταλιές ταχίνη αραιωμένο με νερό).
2 Κούπες χλιαρό νερό.
2 Κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
3 Κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά η 2 Φακελάκια.
1 Κουταλιά σούπας αλάτι.

¼ Της Κούπας ελαιόλαδο.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΑΓΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ:
750 Γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
250 Γρ. αλεύρι ολικής άλεσης.

Τα υπόλοιπα υλικά όπως αναφέρονται άνω με την προσθήκη ενός ¼ της κούπας χλιαρό νερό επιπλέον αν χρειαστεί.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΑΓΑΝΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ:
500 Γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
500 Γρ. αλεύρι για χωριάτικο ψωμί.

Τα υπόλοιπα υλικά όπως αναφέρονται άνω με την προσθήκη ενός ¼ της κούπας χλιαρό νερό επιπλέον αν χρειαστεί.

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, την μαγιά, την ζάχαρη, και μία κουτάλια από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αφήνουμε την μαγιά να φουσκώσει για 10 λεπτά περίπου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό , και την φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε.

lagana06

Όταν η ζύμη γίνει μία μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια μας την δουλεύουμε στον πάγκο μας για 10 λεπτά περίπου. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, και την αφήνουμε κάπου ζεστά για 2 ώρες περίπου να διπλασιαστεί το μέγεθος της.

lagana05

Μεταφέρουμε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε για 1 λεπτό, την χωρίζουμε στην μέση αν θέλουμε 2 μεγάλες λαγάνες των 800 γρ., η στα 4 αν θέλουμε 4  λαγάνες των 400 γρ. 
Πλάθουμε τα κομμάτια σε μπαλάκια, και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε οβάλ ή σε στρόγγυλο σχήμα πάχους 15 χιλιοστών (ενός δαχτύλου).

lagana04

Τοποθετούμε λαδόκολες στα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε και τις λαδώνουμε ελαφρώς.
Τοποθετούμε τις λαγάνες πάνω στις λαδόκολες.

lagana03

Πασπαλίζουμε με σουσάμι, και με τα δάκτυλα μας κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια τους.

lagana01 lagana012

Τις αφήνουμε στην άκρη 20-25 λεπτά να ξαναφουσκώσουν.
Φουρνίζουμε για 15-20 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανάλογα με τον φούρνο που έχουμε, μέχρι να ροδίσουν. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε τον φούρνο 2-3 φορές και ψεκάζουμε την λαγάνα με νεράκι.
Όταν ψηθούν τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν.

lagana011


Και απολαμβάνουμε λαχταριστές φρέσκες τραγανιστές λαγάνες. Και καλοφάγωτες.

Και καλή σας όρεξη.

Ψωμιά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή