Αραβική Κουζίνα
Λαγάνα
خبز لغانا
Ελληνική Παραδοσιακή Συνταγή
Καθαρά Δευτέρα χωρίς Λαγάνα γίνεται;;;;. Δεν γίνεται. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την δική μας λαγάνα, εύκολα και οικονομικά.
Υλικά για 4 λαγάνες των 400 γρ.:
1 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 Κούπα χλιαρό γάλα (για όσους δεν νηστεύουν, όσοι νηστεύουν να βάλουν νερό ή 3 κουταλιές ταχίνη αραιωμένο με νερό).
2 Κούπες χλιαρό νερό.
2 Κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
3 Κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά η 2 Φακελάκια.
1 Κουταλιά σούπας αλάτι.
¼ Της Κούπας ελαιόλαδο.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΑΓΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ:
750 Γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
250 Γρ. αλεύρι ολικής άλεσης.
Τα υπόλοιπα υλικά όπως αναφέρονται άνω με την προσθήκη ενός ¼ της κούπας χλιαρό νερό επιπλέον αν χρειαστεί.
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΛΑΓΑΝΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ:
500 Γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
500 Γρ. αλεύρι για χωριάτικο ψωμί.
Τα υπόλοιπα υλικά όπως αναφέρονται άνω με την προσθήκη ενός ¼ της κούπας χλιαρό νερό επιπλέον αν χρειαστεί.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, την μαγιά, την ζάχαρη, και μία κουτάλια από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αφήνουμε την μαγιά να φουσκώσει για 10 λεπτά περίπου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό , και την φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε.
Όταν η ζύμη γίνει μία μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια μας την δουλεύουμε στον πάγκο μας για 10 λεπτά περίπου. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, και την αφήνουμε κάπου ζεστά για 2 ώρες περίπου να διπλασιαστεί το μέγεθος της.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε για 1 λεπτό, την χωρίζουμε στην μέση αν θέλουμε 2 μεγάλες λαγάνες των 800 γρ., η στα 4 αν θέλουμε 4 λαγάνες των 400 γρ.
Πλάθουμε τα κομμάτια σε μπαλάκια, και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε οβάλ ή σε στρόγγυλο σχήμα πάχους 15 χιλιοστών (ενός δαχτύλου).
Τοποθετούμε λαδόκολες στα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε και τις λαδώνουμε ελαφρώς.
Τοποθετούμε τις λαγάνες πάνω στις λαδόκολες.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, και με τα δάκτυλα μας κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια τους.
Τις αφήνουμε στην άκρη 20-25 λεπτά να ξαναφουσκώσουν.
Φουρνίζουμε για 15-20 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανάλογα με τον φούρνο που έχουμε, μέχρι να ροδίσουν. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε τον φούρνο 2-3 φορές και ψεκάζουμε την λαγάνα με νεράκι.
Όταν ψηθούν τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν.
Και απολαμβάνουμε λαχταριστές φρέσκες τραγανιστές λαγάνες. Και καλοφάγωτες.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.