Λαγός με πατάτες και λαχανικά στην γάστρα

Αραβική Κουζίνα

Λαγός στην γάστρα με πατάτες και λαχανικά

للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا

lagos-gastra21

Λαγός στην γάστρα με πατάτες, καρότα, ντοματίνια και πιπεριές, σβησμένο με λεμόνι, ένα πιάτο λαχταριστό και μυρωδάτο.

Υλικά για 6 άτομα:
Λαγός  2 κιλά περίπου.

lagos-gastra01

2 Κιλά πατάτες.
3 Καρότα.

lagos-gastra09

2 Κόκκινες πιπεριές.
1 Κίτρινη πιπεριά.
1 Μέτριο κρεμμύδι.
2 Μεγάλα λεμόνια.
200 Γρ. Ντοματίνια.

lagos-gastra08

2 Κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές.

lagos-gastra07

1 Κούπα χυμός ντομάτας.
2 φύλλα δάφνης.
1 Μικρό κλωνάρι δενδρολίβανο.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Κούπα ξύδι (για το πλύσιμο του λαγού).

lagos-gastra11

Για την μαρινάδα:
1 Μέτριο Κρεμμύδι.
2 Σκελίδες σκόρδου.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό δενδρολίβανο.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού Μίξ Μπαχαρικών για κρέας.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα.
1 Κούπα ξύδι.

lagos-gastra03

Εκτέλεση:
Φοράμε γάντια μίας χρήσης.
Πλένουμε καλά τον λαγό με νερό και ξύδι.
Κόβουμε τον λαγό σε 6 τεμάχια τα πλένουμε ξανά καλά με νερό και ξύδι.

lagos-gastra02

Τοποθετούμε τα τεμάχια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά της μαρινάδας και  το αλάτι. Χονδροκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.

lagos-gastra05

Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.
Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε και να απολυμάνουμε τα σκεύη και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με τον λαγό.

lagos-gastra06

Την επόμενη μέρα, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα στα 4, τις βάζουμε σε αλατόνερο για περίπου μια ώρα.

lagos-gastra10

Πλένουμε καλά τις πιπεριές, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Πλένουμε τα καρότα, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε χονδρές ροδέλες.
Κόβουμε επίσης σε χονδρά κομμάτια τα κρεμμύδια.

lagos-gastra12

Φοράμε γάντια μιας χρήσης.
Βγάζουμε τα κομμάτια του λαγού από την μαρινάδα και τα ξεπλένουμε καλά.

lagos-gastra13

Τα βάζουμε στην γάστρα, η σε Ταψί ψησίματος που να έχει καπάκι.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τον χυμό ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

lagos-gastra14

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το δενδρολίβανο.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. 

lagos-gastra15

Προσθέτουμε τα ντοματίνια.
Σκεπάζουμε την γάστρα και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (για δυόμιση με τρείς ώρες ανάλογα με τον φούρνο).
Δεν προσθέτουμε τις πιπεριές και δεν βάζουμε νερό.

lagos-gastra17

Μετά από μία ώρα βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο, γυρίζουμε τα κομμάτια του λαγού, σκεπάζουμε την γάστρα και την ξαναβάζουμε στον φούρνο.

lagos-gastra18

Μετά από την δεύτερη ώρα ξαναβγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο,  γυρίζουμε τα κομμάτια του λαγού, προσθέτουμε τις πιπεριές, και ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού, αν χρειστεί προσθέτουμε  λίγο  βραστό νερό και την ξαναβάζουμε στον φούρνο χωρίς καπάκι.
Στις δυόμιση με τρείς ώρες το φαγητό μας θα έχει ψηθεί και το κρέας θα έχει λιώσει, (το κουνέλι χρειάται λιγότερη ώρα).
5 λεπτά πριν βγάλουμε την γάστρα από τον φούρνο, στίβουμε τα λεμόνια και περιχύνουμε το φαγητό μας.

lagos-gastra19

Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες και αραβική σαλάτα.

lagos-gastra21

Και καλή σας όρεξη.

Λοιπά φαγητά με κρέας

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή