Κατσικάκι στην σούβλα

Αραβική Κουζίνα
Κατσικάκι στην σούβλα

الخروف المشوي

Πάσχα και δεν λείπει το σουβλιστό κατσίκι η αρνί από το Ελληνικό πασχαλιάτικο τραπέζι.
Η σούβλα έχει τα μυστικά της. Εδώ θα δούμε βήμα βήμα πως μπορούμε να έχουμε ένα κατσίκι η αρνί στην σούβλα, χωρίς να μυρίζει κατσικίλα, καλοψημένο μέσα έξω, με τραγανή πετσούλα.

Τι χρειαζόμαστε;

Κατσίκι η αρνί.
Σούβλα με βάσεις στήριξης αν θέλουμε να το ψήσουμε σε λάκκο.
(Εξαρτήματα σταθεροποίησης που συνήθως συνοδεύουν την σούβλα).
Ένα άκαυστο κορδόνι.
4 Μέτρα ψιλό σύρμα γαλβανιζέ.
Μια τανάλια.
Ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ένα πινέλο.
Ένα ηλεκτρικό μοτέρ αν δεν θέλουμε να το γυρίζουμε με τα χέρια.
4 Κουταλιές της σούπας Μιξ μπαχαρικών για κρέας.
2 Κουταλιές της σούπας αλάτι.
1 Κουτάλι της σούπας μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο.
Ένα κλαδί δεντρολίβανο.
8 Σκελίδες σκόρδου κομμένες η κάθε μία στα 4.
50 Γρ. βούτυρο αγελαδινό.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
Χυμό από 4 λεμόνια.

Βήμα πρώτο:
Ξεκινάμε με το άναμμα της φωτιάς, διαδικασία εύκολη και γνωστή από όλους. Βάζουμε τα ξύλα η τα κάρβουνα στην ψησταριά, η σε σε ένα λάκκο που θα έχουμε σκάψει πρωτύτερα. Στην περίπτωση μας εδώ έχω μαζέψει κληματσίδες από το κλάδεμα της κληματαριάς μου, που θα αποτελέσουν το υπόστρωμα για τα κάρβουνα.

Βήμα δεύτερο:
Κρεμάμε το κατσίκι η το αρνί από ένα τσιγκέλι.
Αφαιρούμε την συκωταριά και τα πνευμόνια αν δεν τα έχει αφαιρέσει ο χασάπης.
Πλένουμε καλά στο σφαχτάρι με μπόλικο νερό, μέσα έξω ώστε να καθαρίσει από τα κατάλοιπα που έχουν μείνει από το σφαγείο, και από τις τρίχες.

Το Σκουπίζουμε μέσα έξω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και το τυλίγουμε ώστε να στεγνώσει καλά από τα νερά.

Βήμα τρίτο:
Το κατεβάζουμε από το τσιγκέλι και το βάζουμε πάνω σε ένα τραπέζι.

Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το Μιξ μπαχαρικών, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Κάνουμε 2 τρύπες με το μαχαίρι στα μπούτια μέσα και 2 έξω.
Το ίδιο κάνουμε και στα χέρια, στον λαιμό και στο στήθος.
Βάζουμε μια πρέζα από μείγμα μπαχαρικών στις τρύπες.
Βάζουμε από ένα κομμάτι σκόρδου σε κάθε τρύπα.

Αφαιρούμε με το μαχαίρι προσεκτικά τις σφραγίδες .
Τρίβουμε με το μείγμα μπαχαρικών όλο το υπόλοιπο σώμα, και την κοιλότητα του στήθους.
Αφήνουμε 5-6 κομμάτια σκόρδου μέσα στην κοιλότητα μαζί με μπαχαρικά που έμειναν και το δεντρολίβανο.
Αλείφουμε με το βούτυρο το σώμα μέσα έξω.

Βήμα τέταρτο:
Περνάμε την σούβλα.
Δένουμε καλά με το σύρμα την ραχοκοκαλιά (η με τα εξαρτήματα σταθεροποίησης) σε 3 σημεία. Αυτά τα δεσίματα είναι σημαντικά για μην παλαντζάρει κατά το γύρισμα.
Τεντώνουμε τα πόδια, τα δένουμε καλά στην σούβλα με το σύρμα, αφού πρώτα τοποθετήσουμε το εξάρτημα σταθεροποίησης (πύρουνα).
Περνάμε το άλλο εξάρτημα σταθεροποίησης και τεντώνουμε τα χέρια και τα δένουμε καλά με το σύρμα .
Δένουμε καλά στην σούβλα τον λαιμό και το κεφάλι.
Τέλος ράβουμε την κοιλιά με το κορδόνι η με το σύρμα.

Βήμα πέμπτο:
Το κατσίκι η το αρνί χρειάζεται περίπου 4 ώρες για να ψηθεί αν το βάρος του είναι μέχρι 8 κιλά. για κάθε κιλό επιπλέον χρειάζεται περίπου μισή ώρα. Αν θέλουμε να επισπεύσουμε την διαδικασία ψησίματος, τότε το τυλίγουμε με λαδόκολλα.
Τα κάρβουνα μας είναι έτοιμα. Βάζουμε την σούβλα στο ψηλότερο σημείο. Η φωτιά πρέπει να μην είναι κοντά η κάτω από την σούβλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε στο μείγμα 2-3 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου και ανακατεύουμε.
Μετά από μια ώρα αφαιρούμε την λαδόκολλα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα στην ίδια θέση.

Τραβάμε τα κάρβουνα πιο κοντά στην σούβλα η την κατεβάζουμε στο πιο κάτω σημείο ψησίματος.
Με το πινέλο αλείφουμε το ψητό μας με το λαδολέμονο κάθε 15 λεπτά.
Μετά από την τρίτη ώρα θα αρχίσει να ροδίζει το ψητό μας.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο ( το γύρισμα της σούβλας). και στις 4 ώρες θα δείξει όπως στην παρακάτω εικόνα.

Περιμένοντας το ψητό μας θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει μία ζύμη για να έχουμε φρέσκες αραβικές πίτες (την διαδικασία την ξέρετε από προηγούμενες αναρτήσεις).

Όταν δούμε ότι αρχίζει να διαλύεται, τότε το κατσίκι μας είναι έτοιμο, (στην περίπτωση μας εδώ ήταν 10 κιλά και μας πήρε ώρες).

Οι σαλάτες και τα συνοδευτικά θα τα έχετε έτοιμα, εδώ δεν χωράν άλλα λόγια ……

Και καλή σας όρεξη.

Λοιπά φαγητά με κρέας

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή