الخروف المشوي
Πάσχα και δεν λείπει το σουβλιστό κατσίκι η αρνί από το Ελληνικό πασχαλιάτικο τραπέζι.
Η σούβλα έχει τα μυστικά της. Εδώ θα δούμε βήμα βήμα πως μπορούμε να έχουμε ένα κατσίκι η αρνί στην σούβλα, χωρίς να μυρίζει κατσικίλα, καλοψημένο μέσα έξω, με τραγανή πετσούλα.
Κατσίκι η αρνί.
Σούβλα με βάσεις στήριξης αν θέλουμε να το ψήσουμε σε λάκκο.
(Εξαρτήματα σταθεροποίησης που συνήθως συνοδεύουν την σούβλα).
Ένα άκαυστο κορδόνι.
4 Μέτρα ψιλό σύρμα γαλβανιζέ.
Μια τανάλια.
Ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ένα πινέλο.
Ένα ηλεκτρικό μοτέρ αν δεν θέλουμε να το γυρίζουμε με τα χέρια.
4 Κουταλιές της σούπας Μιξ μπαχαρικών για κρέας.
2 Κουταλιές της σούπας αλάτι.
1 Κουτάλι της σούπας μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο.
Ένα κλαδί δεντρολίβανο.
8 Σκελίδες σκόρδου κομμένες η κάθε μία στα 4.
50 Γρ. βούτυρο αγελαδινό.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
Χυμό από 4 λεμόνια.
Αφαιρούμε την συκωταριά και τα πνευμόνια αν δεν τα έχει αφαιρέσει ο χασάπης.
Πλένουμε καλά στο σφαχτάρι με μπόλικο νερό, μέσα έξω ώστε να καθαρίσει από τα κατάλοιπα που έχουν μείνει από το σφαγείο, και από τις τρίχες.
Κάνουμε 2 τρύπες με το μαχαίρι στα μπούτια μέσα και 2 έξω.
Το ίδιο κάνουμε και στα χέρια, στον λαιμό και στο στήθος.
Βάζουμε μια πρέζα από μείγμα μπαχαρικών στις τρύπες.
Βάζουμε από ένα κομμάτι σκόρδου σε κάθε τρύπα.
Τρίβουμε με το μείγμα μπαχαρικών όλο το υπόλοιπο σώμα, και την κοιλότητα του στήθους.
Αφήνουμε 5-6 κομμάτια σκόρδου μέσα στην κοιλότητα μαζί με μπαχαρικά που έμειναν και το δεντρολίβανο.
Αλείφουμε με το βούτυρο το σώμα μέσα έξω.
Δένουμε καλά με το σύρμα την ραχοκοκαλιά (η με τα εξαρτήματα σταθεροποίησης) σε 3 σημεία. Αυτά τα δεσίματα είναι σημαντικά για μην παλαντζάρει κατά το γύρισμα.
Τεντώνουμε τα πόδια, τα δένουμε καλά στην σούβλα με το σύρμα, αφού πρώτα τοποθετήσουμε το εξάρτημα σταθεροποίησης (πύρουνα).
Περνάμε το άλλο εξάρτημα σταθεροποίησης και τεντώνουμε τα χέρια και τα δένουμε καλά με το σύρμα .
Δένουμε καλά στην σούβλα τον λαιμό και το κεφάλι.
Τέλος ράβουμε την κοιλιά με το κορδόνι η με το σύρμα.
Τα κάρβουνα μας είναι έτοιμα. Βάζουμε την σούβλα στο ψηλότερο σημείο. Η φωτιά πρέπει να μην είναι κοντά η κάτω από την σούβλα.
Μετά από μια ώρα αφαιρούμε την λαδόκολλα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα στην ίδια θέση.
Με το πινέλο αλείφουμε το ψητό μας με το λαδολέμονο κάθε 15 λεπτά.
Μετά από την τρίτη ώρα θα αρχίσει να ροδίζει το ψητό μας.
Οι σαλάτες και τα συνοδευτικά θα τα έχετε έτοιμα, εδώ δεν χωράν άλλα λόγια ……
Και καλή σας όρεξη.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.