Αραβική Κουζίνα
Μπαλλουρίε
كنافه بلوريه
Μπαλλουρίε (κρυστάλλινη) είναι ένα είδος Κνάφε, γνωστό σε όλη την Μέση Ανατολή, εύγευστο, νοστιμότατο και εύκολο στην παρασκευή. Φτιάχνεται με πολλούς τρόπους. Θα δούμε εδώ πώς φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο στην πόλη Χαλέπι (Αλέπο) της Σύριας.
Υλικά:
1 Συσκευασία κανταΐφι (μισό κιλό).
3 Κούπες φιστίκια Αιγίνης.
1 Κουταλιά της σούπας βούτυρο.
1/2 Κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας ανθόνερο.
1 Κουταλιά της σούπας ροδόνερο.
1 Κουταλιά της σούπας βούτυρο.
1/2 Κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας ανθόνερο.
1 Κουταλιά της σούπας ροδόνερο.
Για το σιρόπι:
3 Κούπες ζάχαρη.
1 1/2 Κούπες νερό.
1 Κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
1 Κουταλιά της σούπας γλυκόζη.
2 Κουταλιές της σούπας ανθόνερο.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
Εκτέλεση:
Αφήνουμε το κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ξεπαγώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη (3 κούπες), το νερό, 2 κουταλιές ανθόνερο, 2 κουταλιές ροδόνερο και την γλυκόζη.
Βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε το κανταΐφι σε κομμάτια των 10 -15 cm.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη (3 κούπες), το νερό, 2 κουταλιές ανθόνερο, 2 κουταλιές ροδόνερο και την γλυκόζη.
Βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε το κανταΐφι σε κομμάτια των 10 -15 cm.
Αλέθουμε ελαφρά τα φιστίκια Αιγίνης.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεσμένα φιστίκια, την ζάχαρη (μισή κούπα), το ροδόνερο, το ανθόνερο, μία κούπα από το σιρόπι που έχει κρυώσει και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Παίρνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 cm. περίπου και το αλείφουμε καλά με το βούτυρο.
Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψί.
Πατάμε με τις παλάμες των χεριών μας το κανταΐφι να συμπιεστεί και να φύγουν τα κενά.
Παίρνουμε ένα ίδιο ταψί η λίγο μικρότερο και πατάμε ξανά καλά το κανταΐφι με το μικρότερο ταψί να κολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους.
Απλώνουμε το μείγμα με τα φιστίκια πάνω από το κανταΐφι.
Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ λίγο κρύο νερό. Φοράμε γάντια μιας χρήσης. Απλώνουμε καλά το μείγμα με τα φιστίκια να σκεπάσουν το κανταΐφι. Για να μην κολλήσει το μείγμα στα χέρια μας τα βουτάμε που και που στο νεράκι. Πατάμε καλά για να κολλήσει με το κανταΐφι.
Απλώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι πάνω από τα φιστίκια.
Πατάμε με τα χέρια μας όσο δυνατά μπορούμε να κολλήσει το κανταΐφι με τα φιστίκια.
Με το μικρότερο ταψί που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένους πατάμε δυνατά, και αν θέλετε αφήστε το ένα ταψί πάνω στο άλλο και τοποθετήστε ένα βάρος από πάνω για 20-30 λεπτά για να πατηθεί καλά το κανταΐφι.
Συροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι το γλυκό μας.
Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς για 30-35 λεπτά προσέχοντας να μην αλλάξει χρώμα το κανταΐφι (πρέπει να μείνει κρυστάλλινο άσπρο), από εκεί και το όνομα του.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει, το κόβουμε σε διάφορα σχέδια.
Σερβίρουμε το γλυκό μας κρύο και απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση του.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.