Αραβική Κουζίνα
Κουραμπιέδες
غريبه
Κουραμπιές. Ένα νόστιμο γιορτινό γλυκό, ετοιμάζεται και καταναλώνεται όλες τις εποχές. Γλυκό με ρίζες την λεκάνη της Μεσογείου, λαχταριστό με την γεύση του τραγανού αμύγδαλου, και την υπέροχη μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου, ανακατεμένη με το ροδόνερο και την χιονισμένη εμφάνιση του από την άχνη ζάχαρη.
Υλικά:
4 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
3/4 Της κούπας αμύγδαλα.
1 Κούπα άχνη ζάχαρη.
1/4 Της Κούπας ροδόνερο.
1 Κουταλάκι του γλυκού baking powder.
300 Γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (πωλείται χύμα).
Και αρκετή άχνη για το πασπάλισμα.
3/4 Της κούπας αμύγδαλα.
1 Κούπα άχνη ζάχαρη.
1/4 Της Κούπας ροδόνερο.
1 Κουταλάκι του γλυκού baking powder.
300 Γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (πωλείται χύμα).
Και αρκετή άχνη για το πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
Αφήνουμε το βούτυρο έξω να μαλακώσει και να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό ταψί η σε απλό ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 7 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Τα κοπανάμε ελαφρά στο γουδί (να σπάσουν σε χονδρά κομμάτια).
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό ταψί η σε απλό ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 7 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Τα κοπανάμε ελαφρά στο γουδί (να σπάσουν σε χονδρά κομμάτια).
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το baking powder.
Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε για αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει (τουλάχιστον 20 λεπτά).
Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε για αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει (τουλάχιστον 20 λεπτά).
Προσθέτουμε σιγά σιγά την άχνη και συνεχίζοντας το χτύπημα στο μίξερ για 7-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο κρεμώδης μείγμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για περίπου 5 λεπτά, το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακό αλλά ούτε πολύ σφιχτό.
Προσθέτουμε τα σπασμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά όλο το μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε το ροδόνερο και ανακατεύουμε όλο το μείγμα.
Εάν δούμε ότι το μείγμα μας είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά.
Μη ξεχνάτε ότι το καλό χτύπημα μας δίνει τον πολύ αφράτο κουραμπιέ.
Τέλος προσθέτουμε το ροδόνερο και ανακατεύουμε όλο το μείγμα.
Εάν δούμε ότι το μείγμα μας είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά.
Μη ξεχνάτε ότι το καλό χτύπημα μας δίνει τον πολύ αφράτο κουραμπιέ.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε τεμάχια των 30 γρ, περίπου.
Τα κάνουμε μπαλάκια και τα πλάθουμε σε όποιο σχέδιο θέλουμε, αν έχετε καλούπι σίγουρα θα κάνετε ωραία σχέδια, αν δεν έχετε, τότε μπορείτε με το πιρούνι να κάνετε σχέδιο η ακόμα και σκέτα χωρίς σχέδιο.
Τα κάνουμε μπαλάκια και τα πλάθουμε σε όποιο σχέδιο θέλουμε, αν έχετε καλούπι σίγουρα θα κάνετε ωραία σχέδια, αν δεν έχετε, τότε μπορείτε με το πιρούνι να κάνετε σχέδιο η ακόμα και σκέτα χωρίς σχέδιο.
Σε προθερμασμένο φούρνο και στους 180 βαθμούς Κελσίου ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά, δεν ξεροψήνουμε και πρέπει να μείνουν άσπρα από πάνω.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν τελείως, δεν τα μετακινούμε καθόλου πριν κρυώσουν, πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη από όλες τις πλευρές.
Οι χιονισμένοι μας κουραμπιέδες.
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε μεταλλικά κουτιά να είναι πάντα φρέσκα για κατανάλωση.
Και η απόλαυση δική σας.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.