Kαμπάμπ – Κεμπάμπ

Αραβική Κουζίνα
Kαμπάμπ – Κεμπάμπ

كباب

Το   Καμπάμπ   (Κεμπάμπ)   είναι   ένα  εύγευστο  μεσανατολίτικο κύριο πιάτο. Γίνεται από αρνίσιο κιμά η  μοσχαρίσιο, η μίξη και των δύο.
Η ονομασία του προέρχεται από την αραμαϊκή λέξη καμπάμπο που σημαίνει το καμένο η το απανθρακωμένο. Στα μέσα του δεκάτου τετάρτου αιώνα χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής, για να περιγράψει τον τρόπο ψησίματος του αλεσμένου κρέατος.
Από εκεί βγήκε και η Τούρκικη ονομασία σεις καμπάπ όπου σεις σημαίνει σιδερένιο καλαμάκι.

Το πιο διάσημο καμπάπ είναι αυτό της πόλης Χαλέπι (Αλέπο) της Σύριας που θεωρείται ότι έχει και την πατρότητα της προέλευσης του. Αυτό που του δίνει χαρακτηριστική γεύση, είναι το καλό αρνίσιο κρέας, και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται, και το κάνουν πεντανόστημο.

Υλικά:
1 Κιλό αρνίσιο κιμά (παραδοσιακή συνταγή), η 1 κιλό παχύ μοσχαρίσιο κιμά η 500 Γρ. αρνίσιο κιμά μαζί με 500 γρ. παχύ μοσχαρίσιο κιμά.
Η Συνταγή μας σήμερα είναι μίξη και των δύο.
2 Μέτρια κρεμμύδια αλεσμένα στο blender.
3 Κουταλάκια του γλυκού μίξ μπαχαρικών για κρέας.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
2 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο η βούτυρο.
½ Κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
½ Ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα).
Για το γαρνίρισμα:
1 Μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 Κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό.
1 Πρέζα σουμμάκ.

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά (αρνίσιο και μοσχαρίσιο), τα αλεσμένα κρεμμύδια, το αλάτι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μίξ μπαχαρικών, το κύμινο, το ελαιόλαδο η το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά περίπου.

Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά από μία ώρα βγάζουμε το μπολ με το μείγμα από το ψυγείο.

Χωρίζουμε το μείγμα σε  20 τεμάχια  και τα κάνουμε δάκτυλα κεμπάπ (σουτζουκάκια).

Εάν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλαμάκια.

Τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα λαδώνουμε ελαφρώς.
Ψήνουμε  στα κάρβουνα η στο grill η στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Τα  σερβίρουμε  ζεστά,  και συνοδεύονται   με Αραβική σαλάτα, γιαούρτι, Αριάνι, Μπαμπαγανούτζ, Ταρατόρ, Ταμπούλε, Αραβική πίτα και με ότι άλλο σας αρέσει.

Γαρνίρουμε με ψημένες ντομάτες, ροδέλες κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο σουμμάκ, ψητές πιπεριές, φέτες λεμονιού, και  τηγανητές πατάτες.

Και καλή σας όρεξη.

Κρεατικά-Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή