Κόφτε με ταχίνι

Αραβική Κουζίνα
Κόφτε (με Ταχίνι)

كفته بالطحينيه

Κόφτε η Κίφτε η Κιφτές η όπως και να λέγεται, είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, γνωστό στις χώρες της λεκάνης της μεσογείου, ειδικά στην Μέση Ανατολή, Τουρκία, Περσία και Ελλάδα. Φτιάχνεται από κρέας αρνίσιο, μοσχαρίσιο η μίξη και των δυο. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο φτιάχνεται με μοσχαρίσιο, χοιρινό η μίξη και των δυο. Γίνεται με διάφορους τρόπους. Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται στην Μέση Ανατολή.

ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ.

ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ.

ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ.
Υλικά: (για κόφτε)
1 Κιλό κιμά.
1 Μέτριο ξερό κρεμμύδι.
2 Πράσινες πιπεριές.
3-4 Σκελίδες σκόρδου.
1 Σφιχτή ντομάτα (προαιρετικά).
1/2 Ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα).
1/2 Ματσάκι φρέσκου κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα).
Αν δεν βρείτε φρέσκο κόλιανδρο τότε ένα ματσάκι μαϊντανό.
1 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
3 Κουταλάκια του γλυκού Μιξ μπαχαρικών.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Υλικά: (για την σάλτσα με ταχίνι).
1 1/2 κούπες γιαούρτι.
3/4 της κούπας ταχίνι.
1/4 της κούπας χυμός λεμονιού.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι.
2 σκελίδες σκόρδου.
1/2 κούπα νερό.
1/2 κούπα κουκουνάρια (για στόλισμα).
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και τις πιπεριές.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι και την ντομάτα.
Πολτοποιούμε τα σκόρδα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τις πιπεριές, τα σκόρδα, την τριμμένη ντομάτα, το μαύρο πιπέρι, το Μιξ μπαχαρικών, το αλάτι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά τα υλικά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Πλάθουμε το μείγμα σε (σουτζουκάκια), περίπου 24 κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ‘ενα τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε ελαφρώς τα κουκουνάρια (λιγότερο από ένα λεπτό).
Τα βγάζουμε από το λάδι και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Στο ίδιο λάδι που καβουρντίσαμε τα κουκουνάρια, σοτάρουμε τα σουτζουκάκια για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε από το λάδι και τα στρώνουμε σε ανάλογο ταψί φούρνου η σε ατομικά μικρότερα ταψάκια.

Πολτοποιούμε το σκόρδο, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα  ρίχνουμε στο ίδιο λάδι που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια να σοταριστούν.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ταχίνι, το αλάτι και το νερό και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού (δοκιμάζουμε πόσο ξυνό το θέλουμε).

Προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα κρεμμύδια να πάρουν όλα μαζί μια βράση.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί πάνω από τα σουτζουκάκια.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όλα.

Πασπαλίζουμε με τα καβουρντισμένα κουκουνάρια και σερβίρουμε ζεστά. Τα συνοδεύουμε με αραβική σαλάτα, φαττούς, μπαμπαγαννούτζ, αραβικές πίτες, ρίζι, τηγανιτές πατάτες η  ότι άλλο μας αρέσει.

Και καλή σας όρεξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή