Σουσαμόπιτα

Αραβική Κουζίνα
Σουσαμόπιτα

فطاير بالسمسم والجوز

Ένας αγαπημένος φίλος από την Πρώτη Σερρών, μου είπε ότι πεθύμησε να φάει σουσαμόπιτα, φτιαγμένη όπως παλαιά με αγνά υλικά και με τον παραδοσιακό τρόπο. Μου περιέγραψε πώς ήταν. Ψάχνοντας την μνήμη και τα τεφτέρια μου, βρήκα ότι με τον ίδιο τρόπο φτιάχνεται και στην πατρίδα μου. Έτσι αποφάσισα να του κάνω την έκπληξη  φτιάχνοντας του ένα ταψάκι,  να του φύγει το μεράκι……

Είναι ένα είδος μπακλαβά, μυρωδάτος, νόστιμος, ζουμερός και  τραγανός. Να δούμε όμως πώς γίνεται.

Υλικά: 
1 Συσκευασία φύλλα κρούστας (Βηρυτού) για γλυκά.
150 Γρ. αγελαδινό βούτυρο.
100 Γρ. Σουσαμέλαιο.

sisam02

2 Κούπες σουσάμι.
1 Κούπα καρύδια ψίχα.
1/2 Κούπα φρυγανιά τριμμένη.
1/2 Κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας αλεσμένο γαρύφαλλο.
2 Κουταλιές της σούπας κανέλα.
1 Κουταλιά της σούπας ολόκληρα γαρύφαλλα.

sis01

Για το σιρόπι:
2 1/2 Κούπες ζάχαρη.
2 Κούπες νερό.
3 Κουταλιές της σούπας μέλι.
1 Κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.

2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.

Εκτέλεση: 
Βγάζουμε τα φύλλα κρούστας από την κατάψυξη και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ξεπαγώσουν.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το σουσαμέλαιο.
Αλέθουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και την φρυγανιά ξεχωριστά.
Σε μέτρια φωτιά καβουρντίζουμε ελαφρά τα καρύδια ανακατεύοντας συνέχεια.

sisam04

Καβουρντίζουμε το σουσάμι επίσης σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μην μας καεί  μέχρι να βγάλει τα αρώματα του και να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα, το αλέθουμε στο μπλέντερ αφού κρυώσει.

sisam03

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα τριμμένα καρύδια, το σουσάμι, την φρυγανιά  την κανέλα, το γαρύφαλλο και την ζάχαρη  και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

sisam06

sisam05

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στην μέση (περίπου στις διαστάσεις του ταψιού).

Παίρνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35 και το βουτυρώνουμε.
Κρατάμε επτά  φύλλα στην άκρη σκεπασμένα με μια ελαφρώς υγρή πετσέτα μην ξεραθούν.
Τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί επτά φύλλα το ένα πάνω στο άλλο αφού τα βουτυρώσουμε ελαφρά το κάθε ένα ξεχωριστά.
Μετά το έβδομο φύλλο πασπαλίζουμε με λίγο από την γέμιση, καλύπτουμε με φύλλο, βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε ξανά  γέμιση, βουτυρώνουμε επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Στο τέλος τοποθετούμε ένα ένα τα επτά φύλλα που κρατήσαμε χωρίς γέμιση ενδιάμεσα βουτυρώνοντας τα επίσης το κάθε ένα ξεχωριστά.

sisam09

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για μια ώρα.
Βγάζουμε το ταψί και χαράζουμε με ένα μαχαιράκι.
Καρφιτσώνουμε από ένα γαρύφαλλο στα κομμάτια για να κρατήσουν τα φύλλα.

sisam10

Ζεσταίνουμε το μείγμα βουτύρου-σουσαμέλιου που περίσσεψε μέχρι να ζεματίσει.
Περιχύνουμε την κομμένη πίτα μας με το ζεμαστισό  βούτυρο-σουσαμέλαιο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου (πάνω-κάτω) για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 140 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
Μέχρι να ψηθεί η σουσαμόπιτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει το βράσιμο προσθέτουμε το μέλι, το ροδόνερο και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για περίπου 8 λεπτά.
Μόλις ψηθεί η πίτα μας την σιροπιάζουμε (ζεστή πίτα-ζεστό σιρόπι).

Αφήνουμε την πίτα για περίπου 3-4 ώρες να κρυώσει και να τραβήξει όλο το σιρόπι. 

Και απολαμβάνουμε την σουσαμόπιτα μας.

sisam14

Και καλή σας όρεξη.

Γλυκά σιροπιαστά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή