Τσουρέκι (νέα συνταγή)

Αραβική Κουζίνα

تسوريكي – وصفه جديده
Ελληνική Παραδοσιακή Συνταγή 
الوصفه باللغة العربيه – أضغط هنا 

Νέα Συνταγή για τσουρέκι από την Μικρά Ασία. Εύγευστη, μυρωδάτη δοκιμάστε την. 

Υλικά: 
1 Κιλό αλεύρι για τσουρέκι (8 κούπες).
200 Γρ. φρέσκο βούτυρο (1 κούπα).
300 Γρ. χλιαρό γάλα (1 1/2 κούπα).
250 Γρ.ζάχαρη (1 1/4 κούπα).
90 Γρ. νωπή μαγιά η 2,5 φακελάκια ξηρή μαγιά (25 γρ.).
4 Μεγάλα αυγά η 5 μικρά για την ζύμη (θερμοκρασία δωματίου).
1 Αυγό για την επάλειψη.
5 Γρ. Μαστίχα. 
1 κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη (για την μαστίχα).
1 Πρέζα αλάτι (5γρ.).
10 Γρ. τριμμένο μαχλέπι.
10 Γρ. τριμμένο κακουλέ.
3 Κουταλιές φιλέ αμυγδάλου.

Τοποθετούμε την μαστίχα στην κατάψυξη για 10 λεπτά (για να θρυμματίστε εύκολα).
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, 3 κουταλιές ζάχαρη, 3 κουταλιές αλεύρι, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα.
Αφήνουμε την μαγιά με το γάλα κάπου ζεστά να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (προσοχή, δεν το ζυματάμε).
Βγάζουμε την μαστίχα από την κατάψυξη, την βάζουμε στο γουδί μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη και την θρυμματίζουμε.
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα, τον κακουλέ, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
Προσθέτουμε τα αυγά, την μαγιά με το γάλα που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε απαλά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο, ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία  και βελούδινη ζύμη.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε κάπου ζεστά για 2 ώρες για να φουσκώσει.

Χωρίζουμε την ζύμη (2 κιλά και 30 γρ.) σε τεμάχια, ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θα κάνουμε και πόσα κορδόνια θα έχει κάθε τσουρέκι ( εγώ έκανα 2 τσουρέκια των τεσσάρων κορδονιών).

Σκεπάζουμε τα μπαλάκια με μία μεμβράνη, να μην ξηραθούν μέχρι να τα κάνουμε κορδόνια.
Πλάθουμε τα τεμάχια σε κορδόνια. Ενώνουμε τα κορδόνια ανά 4 από την μία άκρη.
Τώρα θα μάθουμε πως θα κάνουμε την πλεξούδα, εύκολα και γρήγορα, όσα κορδόνια και αν θα έχει η πλεξούδα μας, 4, 5, 6, 8, 10….κ.λ.π).

Ακολουθήστε μία λογική σειρά από αριστερά προς τα δεξιά η αντίστροφα.

Παίρνουμε το πρώτο κορδόνι, το περνάμε πάνω από το δεύτερο, κάτω από το τρίτο, και πάνω από το τέταρτο.
Συνεχίζουμε από την ίδια πλευρά που ξεκινήσαμε. Ξανά παίρνουμε το πρώτο στην σειρά (που ήταν δεύτερο), το περνάμε πάνω από το δεύτερο (που ήταν τρίτο), κάτω από το τρίτο (που ήταν τέταρτο) και πάνω από το τέταρτο (που ήταν πρώτο).
Συνεχίζουμε με πάλι από την ίδια πλευρά. Παίρνουμε το πρώτο, το περνάμε πάνω από το δεύτερο, κάτω από το τρίτο και πάνω από το τέταρτο.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να κάνουμε όλη την πλεξούδα.
Εάν θέλετε να κάνετε πλεξούδα με περισσότερα κορδόνια, θα ακολουθήστε την ίδια σειρά, το πρώτο πάνω από το δεύτερο, κάτω από το τρίτο, πάνω από το τέταρτο , κάτω από το πέμπτο, πάνω από το έκτο, κ.ο.κ,  μέχρι να φτάσετε στο τελευταίο κορδόνι.
Ενώνουμε τις 2 άκρες με προσοχή και βάζουμε το αυγουλάκι πάνω στην ένωση για διακόσμηση, βάζουμε την πλεξούδα πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί ψησίματος, η λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και την βάζουμε χωρίς λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη, το αφήνουμε στην άκρη άλλη μία ώρα, για να φουσκώσει η πλεξούδα ξανά.

Χτυπάμε το αυγό που μας έμεινε σε ένα μικρό μπολ, αλείφουμε την πλεξούδα με το αυγό με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στούς 170 βαθμούς Κελσίου, για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει και καλοφάγωτο.

Και καλή σας όρεξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή