Μουσακάς (Μουσακα’ά)

Αραβική Κουζίνα
Μουσακάς (Μουσακα’ά)

المسقعه بالباذنجان والبطاطا

الوصفه باللغة العربيه أضغط هنا

mousakas201

Μουσακάς η μουσακα’ά, ένα νοστιμότατο μεσογειακό φαγητό, γνωστό σε όλο τον κόσμο, αποτελεί κύριο πιάτο σε όλες τις χώρες της μεσογείου. Γίνεται με διάφορες παραλλαγές, όπως και αν γίνεται, η νοστιμιά του είναι ασύγκριτη.

Υλικά:

750 Γρ. μοσχαρίσιο κιμά.
1 Κουταλάκι του γλυκού Μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
Χυμός από 4 ώριμες ντομάτες η μια κούπα χυμός ντομάτας.
1 Κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό.
1 Κουταλιά της σούπας πάπρικα.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

mousakas02

1 Κιλό μελιτζάνες.
1 Κιλό πατάτες.
1 Μέτριο κρεμμύδι.
1 Ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα).
4 Σκελίδες σκόρδου.
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Για την μπεσαμέλ:
1 Λιτρο γάλα.
6 Κουταλιές της σούπας αλεύρι
6 Κουταλιές της σούπας βούτυρο.
4 Κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι η γραβιέρα.
1 Κούπα στραγγισμέμο γιαούρτι.
1 Αυγό.
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο.
1 Πρέζα άσπρο πιπέρι η μαύρο αν δεν έχετε.
1 Πρέζα αλάτι.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας, κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα να ξεπικρίσουν.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε επίσης σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού, τις αλατίζουμε και της αφήνουμε στη άκρη.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τα Κρεμμύδια και σκόρδα.
Σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν, στην συνέχεια στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι.


Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά μαραίνουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε ελαφρώς.

Προσθέτουμε τον κιμά, ψήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Όταν ο κιμάς αλλάξει χρώμα προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον ντοματοπολτό, την πάπρικα, το αλάτι και τα μπαχαρικά, και ανακατεύουμε καλά, ψήνουμε για περίπου 5-7 λεπτά.

Σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σε ένα ταψί ψησίματος η σε ένα πυρέξ στρώνουμε στον πάτο τις πατάτες.

Ρίχνουμε τον ψημένο κιμά ομοιόμορφα πάνω στις πατάτες.

Στρώνουμε τις μελιτζάνες ομοιόμορφα πάνω από τον κιμά.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα (δεν  το βράζουμε).
Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια.

Όταν το μείγμα αρχίζει να βγάζει φουσκάλες, και αποκτήσει το αλεύρι χρυσαφί χρώμα.

Τότε προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια και γρήγορα μέχρι να πήξει , προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το στραγγιστό γιαούρτι, σπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας γρήγορα.
Τέλος προσθέτουμε το άσπρο πιπέρι και το αλάτι.

Ρίχνουμε το μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες.
Τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια του μπεσαμέλ με το κεφαλοτύρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου και στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε την υπέροχη του γεύση, τρώγεται ζεστό , τρώγεται και κρύο.

Και καλή σας όρεξη

Κρεατικά-Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή