Αραβική Κουζίνα
Γεμιστά με κιμά στην γάστρα
محاشي باللحمه المفرومه والرز بالفرن
Καλοκαίρι, όλων των ειδών λαχανικά φιγουράρουν στις προσόψεις των μανάβηδων, άλλα και οι μπαχτσέδες, γεμάτοι από δαύτα. Μια βόλτα στον μπαχτσέ ήταν αρκετή να γεμίσουμε ένα καλάθι με πιπεριές πολύχρωμες, ντομάτες, κολοκύθια, κολοκυθανθούς, μελιτζάνες, κρεμμύδια, και αμπελόφυλλα.
Για να δούμε πώς θα γεμίσουμε την γάστρα μας.
Υλικά:
7 Πολύχρωμες πιπεριές.
20 Μικρά αμπελόφυλλα.
10 Κολοκυθοανθοί.
5 Κολοκυθάκια μικρά.
5 Μελιτζάνες μικρές.
5 Μεγάλες σφιχτές κόκκινες ντομάτες.
1 Ξηρό μεγάλο κρεμμύδι.
Για την γέμιση:
300 Γρ. αρνίσιο η μοσχαρίσιο κιμά.
1 Κούπα ψιλοκομμένο άνηθο.
1 Κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
1 Κούπα ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμύδι.
5 Κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκου δυόσμου.
1 1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
2 Σκελίδες σκόρδου.
2 Σκελίδες σκόρδου.
2 Κούπες ρύζι καρολίνα η γλασέ.
2 Κουταλιές της σούπας αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του τσαγιού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κουταλάκι του τσαγιού κύμινο (προαιρετικό).
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας.
Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, χαράζουμε σε λεπτές λωρίδες την φλούδα, τις αδειάζουμε με το ειδικό εργαλείο και τις αλατίζουμε, τις ξεπλένουμε καλά μετά από 20 λεπτά.
Αδειάζουμε τα κολοκύθια με το ειδικό εργαλείο και τις ντομάτες με ένα κουταλάκι.
Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους.
Μαζεύουμε αυτά που αδειάσαμε από τις μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκύθια και τα περνάμε στο μπλέντερ ξεχωριστά.
Κόβουμε το πάνω μέρος από το ξηρό κρεμμύδι , και λίγο από το κάτω μέρος (εκεί που είναι η ρίζα).
Χαράζουμε το κρεμμύδι κατά μήκους μέχρι την μέση.
Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει, ζεματάμε τους κολοκυθοανθούς για 3-4 δευτερόλεπτα, μετά τα αμπελόφυλλα για 4-5 δευτερόλεπτα και τέλος βράζουμε το χαραγμένο ξηρό κρεμμύδι για 15 λεπτά. Όταν κρυώσει το κρεμμύδι χωρίζουμε τις στρώσεις του με προσοχή μην μας διαλυθούν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, κρεμμύδι, το μείγμα από την σάρκα μελιτζάνας-ντομάτας-κολοκυθιού, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο, το πολτοποιομένο σκόρδο, και το ελαιόλαδο.
Γεμίζουμε τις πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκύθια, κολοκυθοανθούς και τα τοποθετούμε στην γάστρα με το άνοιγμα προς τα επάνω, τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα και τα βρασμένα φύλλα κρεμμυδιού και τα τοποθετούμε και αυτά ανάμεσα στα υπόλοιπα.
Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω, στους 170 βαθμούς Κελσίου για 90 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε την γάστρα και για 5 λεπτά ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Σερβίρουμε τα λαχταριστά, μυρωδάτα μας γεμιστά ζεστά με γιαούρτι και λεμόνι.
Και καλή σας όρεξη
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.