Συκώτι Αλεξανδρινό

Αραβική Κουζίνα
Συκώτι Αλεξανδρινό
الكبده الأسكندرانيه

الوصفه باللغة العربيه .. أضغط هنا

sikoti15

Συκώτι Αλεξανδρινό έχετε φάει;  Σίγουρα όχι…… Ένα  νόστιμο πιάτο, εύκολο και γρήγορο. Τρώγεται σαν κυρίως πιάτο αλλά και σαν συνοδευτικό. Η συνταγή είναι από την Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Η συνταγή που σας δίνουμε παρακάτω είναι για 4 άτομα αλλά οι φωτογραφίες που δείχνουμε είναι για 2 άτομα. Να δούμε πως γίνεται…..
Παρατήρηση:

Αντικαταστήσαμε εδώ την καυτερή πιπεριά με γλυκιά (κέρατο), η κανονική συνταγή γίνεται με πολύ καυτερή πιπεριά.

ΥΛΙΚΑ: (για 4 άτομα).
1 Κιλό μοσχαρίσιο συκώτι.

sikoti01

1 Μεγάλη κόκκινη πιπεριά.
1 Μεγάλη κίτρινη πιπεριά.
1 Μεγάλη πορτοκαλί πιπεριά.
3-4 Πράσινες πιπεριές κέρατο.
2 Μέτρια ξηρά κρεμμύδια.
1/4 Κούπας ελαιόλαδο.
1 Κουταλάκι τσαγιού αλάτι.
1 Πρέζα μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκι σουμάκ.

sikoti06

1/2 Ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα).

sikoti09

Για την μαρινάδα:
2 Κουταλάκια τσαγιού Μιξ μπαχαρικών για κρέας.
5 Σκελίδες σκόρδου.
1 Κουταλάκι τσαγιού μπούκοβο (αν τρώτε καυτερό).
4 Κουταλιές σούπας ξύδι.
1/2 Κούπα χυμό λεμονιού.
2 Κουταλάκια τσαγιού αλάτι.

sikoti03

Εκτέλεση:
Κόβουμε το συκώτι σε μικρά κομματάκια, τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.

sikoti02

Πολτοποιούμε το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το μπούκοβο, το ξύδι, το μιξ μπαχαρικών και τα ανακατεύουμε καλά.

sikoti04

Βάζουμε το συκώτι στην μαρινάδα, ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη.

sikoti05

Κόβουμε σε λωρίδες τα κρεμμύδια.

sikoti07

Πλένουμε καλά και κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές.

sikoti08

Πλένουμε κάλα τον μαϊντανό, το βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα νερά, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τον χονδροκόβουμε.

sikoti09

Σε ένα τηγάνι η κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε το συκώτι από την μαρινάδα και το στραγγίζουμε. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το συκώτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Ψήνουμε για περίπου 7-10 λεπτά.

sikoti10

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το σουμάκ και αν θέλουμε ακόμα ένα κουταλάκι μιξ μπαχαρικών.

sikoti11

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

sikoti12

Σκεπάζουμε το τηγάνι και ψήνουμε για περίπου 7-10 λεπτά να στεγνώσουν τα υγρά και να μαραθούν οι πιπεριές. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΕΡΟ.
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε ελαφρά  και ψήνουμε για ακόμα 3 λεπτά.

sikoti13

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα για μεζεδάκια η σε ατομικά πιάτα και προσθέτουμε χυμό λεμονιού αν μας αρέσει το πολύ ξυνό. Συνοδεύεται με Αραβική σαλάτα, γιαούρτι,  ρύζι, τηγανητές πατάτες και φυσικά Αραβικές πίτες.

sikoti16

Και καλή σας όρεξη

Λοιπά φαγητά με κρέας

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή