Πατάτες Γεμιστές

Αραβική Κουζίνα
Πατάτες Γεμιστές

البطاطا المحشيه

Μια συνταγή εύκολη, γρήγορη, προσιτή και λαχταριστή στην γεύση, κατάλληλη για επίσημα γεύματα και τρώγεται σε όλες τις εποχές.

Υλικά για 5-6 άτομα:

2 Κιλά μέτριες πατάτες.
1 Μεγάλο κρεμμύδι η 2 μέτρια.
1/2 Ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα.

1/2 Κιλό μοσχαρίσιο κιμά.
3 Κουταλιές του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού Μιξ μπαχαρικών  για κρέας.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
150 Γρ. τριμμένη παρμεζάνα η κεφαλογραβιέρα (προαιρετικά).
1/3 Της κούπας ελαιόλαδο.

Χυμό από ένα κιλό ώριμες ντομάτες  (3 κούπες περίπου).

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κουταλάκια αλάτι, μισό λεμόνι και τις σκεπάζουμε με αρκετό νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου (να μισοβράσουν).
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν οι πατάτες.
Πλένουμε καλά τον μαϊντανό και τον χονδροκόβουμε.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (2-3 γύρες στο μπλέντερ).

Βάζουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα τηγάνι και το βάζουμε στην φωτιά.
Προσθέτουμε τον κιμά, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, την μισή ποσότητα από το μαύρο πιπέρι, το μιξ μπαχαρικών και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να στεγνώσουν τα υγρά του.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε για 4-5 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε μια κούπα χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά. 

Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε τις πατάτες από την φλούδα.

Κόβουμε ελαφρά τις πατάτες από τις άκρες, από την μια άκρη για να σταθούν καλά στο ταψί.

Και από την άλλη να διευκολυνθούμε όταν τις αδειάσουμε.

Με την βοήθεια του εργαλείου για τα κολοκύθια η με ένα μικρό κουταλάκι, αδειάζουμε προσεκτικά τις πατάτες προσέχοντας μην τις διαλύσουμε.


Φυλάμε τα τρίμματα πατάτας (από το άδειασμα) στο ψυγείο για άλλη φορά, όπου μπορούμε να κάνουμε πουρέ πατάτας, πατατοκροκέτες, κλπ.
Γεμίζουμε τις πατάτες με τον κιμά που έχει κρυώσει.

Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι που έμειναν στον χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας στο ταψί με τις γεμισμένες πατάτες.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τις πατάτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω-κάτω) για περίπου 30-35 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα η κεφαλογραβιέρα τις πατάτες.

Ψήνουμε στο γκριλ για 4-5 λεπτά να ροδίσουν.

Σερβίρουμε ζεστό το λαχταριστό και μυρωδάτο φαγητό μας και απολαμβάνουμε μια μοναδική γεύση.

Συνοδεύουμε τις γεμιστές πατάτες με γιαούρτι, μπαμπαγννούτζ, αραβική σαλάτα, αραβική πίτα.

Και καλή σας όρεξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή