Σάλτσα Ντομάτας

Αραβική Κουζίνα
Σάλτσα Ντομάτας

(صلصة الطماطم (البندوره

Καλοκαίρι, είτε έχετε στούς μπαχτσέδες σας είτε όχι, οι ντομάτες είναι μπόλικες και είναι καιρός να φτιάξουμε σάλτσα ντομάτας για να έχουμε τον χειμώνα.

Υλικά:
Ντομάτες κόκκινες, ώριμες και γερές, είτε είναι χωραφίσιες είτε είναι ρόμα. Προτιμούνται οι ντομάτες ρόμα για την σάλτσα γιατί είναι πιο σφιχτές και έχουν περισσότερο ψαχνό και λιγότερα υγρά.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και προσέχουμε να είναι γερές και ώριμες και να μην είναι χτυπημένες η ξινισμένες.
Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Για όσους δεν ξέρουν, πλένουμε καλά τα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα να στραγγίσουν. Μετά τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα και στον φούρνο για 20 λεπτά στους 100 βαθμούς Κελσίου. Τα καπάκια τα βράζουμε για 2-3 λεπτά και τα τοποθετούμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν.
Εάν έχουμε το ειδικό μηχανάκι για την σάλτσα ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Κόβουμε τις ντομάτες (ρόμα) στα τέσσερα και τα αλέθουμε στο μηχανάκι. Εάν δεν έχουμε ρόμα, κόβουμε τις ντομάτες που έχουμε στα τέσσερα και τις βάζουμε σε ένα τουλπάνι για 4-5 ώρες για να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Αυτές που σας δείχνω είναι Ρόμα.

Περνάμε τις κομμένες ντομάτες από το μηχανάκι όσες φορές χρειαστεί για να πάρουμε όλη την ψίχα και το ζουμί που έχουν. Το συγκεκριμένο μηχανάκι ξεχωρίζει φλούδες-σπόρια από τον χυμό ντομάτας.

Εάν δεν έχουμε το ειδικό μηχανάκι τότε ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Βουτάμε τις ντομάτες για 10 δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει και κατόπιν σε παγωμένο νερό.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, και τις αλέθουμε στο multi.

Βάζουμε την σάλτσα σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά  και την αφήνουμε να σιγοβράσει για δέκα λεπτά (από την στιγμή που αρχίζει να βράζει).

Μετά το δεκάλεπτο προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και δύο κουταλιές ελαιόλαδο (στα 4 λίτρα σάλτσας)  και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 2-3 λεπτά ακόμα.

Αν θέλουμε την σάλτσα μας πιο πυχτή την αφήνουμε να βράσει περισσότερο χρόνο.
Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα με την καυτή σάλτσα που βράζει, κλείνουμε καλά τα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να φοράμε γάντια να μην καούμε.

Το βάζο αφού το γεμίσαε.

Και τα βάζα αφού έχουν κρυώσει.

Τα καλά του μπαχτσέ.
Και γεια στα χέρια σας.

Και καλή σας όρεξη

Πώς να φτιάξω;

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή