Αραβική Κουζίνα
Σταφύλι γλυκό Κουταλιού
مربى العنب
الوصفه باللغة العربيه أضغط هنا
Τα σταφύλια είνα ένα από τα πιό θρεπτικά και αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα των λαών της λεκάνης της μεσογείου.
Για τα οφέλη που μας προσφέρουν τα σταφύλια διαβάστε εδώ
Σήμερα Θα φτιάξουμε γλυκό κουταλιού με μαύρα σταφύλια χωρίς κουκούτσια.
Υλικά:
3 Κιλά φρέσκα ώριμα σταφύλια χωρίς κουκούτσια.
2 Κιλά ζάχαρη.
Χυμός από 1/2 λεμόνι.
1 Κλαδάκι αρμπρόρυζα.
Χυμός από 1/2 λεμόνι.
1 Κλαδάκι αρμπρόρυζα.
Εκτέλεση:
Τα σταφύλια δεν πρέπει να είναι χτυπημένα η σάπια. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τις ρόγες, τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε από το νερό στο σουρωτήρι.
Όταν στεγνώσουν οι ρώγες από τα νερά, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας την ζάχαρη σε στρώσεις και χωρίς καθόλου νερό, τις αφήνουμε στην ζάχαρη για 12 ώρες.
Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρά και χωρίς να βάλουμε καθόλου νερό, γιατί τα σταφύλια θα έχουν βγάλει την υγρασία τους.
Δεν ανακατεύουμε άλλο, αν χρειαστεί κουνάμε την κατσαρόλα.
Σιγά σιγά θα λιώσει η υπόλοιπη ζάχαρη που δεν έχει λιώσει, και θα αρχίσουν να βράζουν τα σταφύλια στο σιρόπι, δυναμώνουμε λίγο την φωτιά και με ένα κουταλάκι ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται γύρω γύρω.
Σιγά σιγά θα λιώσει η υπόλοιπη ζάχαρη που δεν έχει λιώσει, και θα αρχίσουν να βράζουν τα σταφύλια στο σιρόπι, δυναμώνουμε λίγο την φωτιά και με ένα κουταλάκι ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται γύρω γύρω.
Συνεχίζουμε το βράσιμο και το ξάφρισμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα σταφύλια και χωρίς καθόλου ανακάτεμμα.
Σιγά σιγά θα δούμε ότι το συρόπι βάρυνε και έγινε πυκτό και όταν αρχίζει να αφρίζει πολύ, αυτό σημαίνει ότι το σιρόπι έχει δέσει και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Για να βεβαιωθούμε βάζουμε μια κουταλιά σιρόπι σε ένα πιάτο και χαράζουμε με το δάκτυλο, έαν δούμε ότι το σιρόπι παραμένει χωρισμένο, τότε το γλυκό μας έχει δέσει και είναι έτοιμο.
Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το κλαδί αρμπαρόριζας.
Βράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμα, σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το βάζουμε στα αποστειρωμένα βάζα και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.