Σπανακοτυρόπιτα εύκολη

Αραβική Κουζίνα

Σπανακοτυρόπιτα Εύκολη

فطاير بالسبانخ والجبنه

للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا

spanakopita03

Μετά από την χορτόπιτα με εύκολο φύλλο, σήμερα θα φτιάξουμε μια σπανακοτυρόπιτα με εύκολο φύλλο, αλλά με διαφορετικό τρόπο, ώστε όλοι να μάθουν να φτιάχνουν εύκολα και γρήγορα μια πίτα με υλικά της αρεσκίας τους.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε σήμερα είναι τα  ίδια με τα υλικά της χoρτόπιτας, εκτός από το σέσκουλο και την τσουκνίδα, που θα τα αντικαταστήσουμε με σπανάκι.  
Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται.

Υλικά για την ζύμη:  
1/2 Κιλό αλεύρι για όλες  τις χρήσεις.
2 Αυγά, ένα για την ζύμη και ένα για  την επάλειψη της πίτας.
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 Κουταλιές της Σούπας λευκό ξύδι.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
300 Γρ. νερό (μία κούπα περίπου).

tsokn19

Υλικά για την γέμιση:
1/2 Κιλό σπανάκι.

spanaki01

8 Φρέσκα πράσινα κρεμμύδια.
1 Κούπα ψιλοκομμένο άνηθο.

tsokn20

2 Αυγά.
400 Γρ. τυρί φέτα η 200 γρ. τυρί φέτα και 200 γρ. μεζύθρα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1 Κούπα λιωμένο βούτυρο η ελαιόλαδο.
4 Κουταλιές της σούπας  σιμιγδάλι χονδρό

tsokn03

ZOURIDAKIS 2

Εκτέλεση: 
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αυγό, το νερό και το αλάτι.

tsokn07

Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλά ούτε στα τοιχώματα, ούτε στα χέρια.

tsokn08

Τυλίγουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί  για περίπου 20-25 λεπτά.
Πλένουμε καλά το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο και  τα στραγγίζουμε καλά από τα νερά.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε, ψιλοκόβουμε τα  κρεμμύδια και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα μαζί με το σπανάκι σε ένα μπολ.

tsokn05

Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και με τα χέρια μας ανακατεύουμε όλα τα χόρτα τρίβοντάς τα για μερικά λεπτά ώστε να αποβάλλουν τα υγρά τους. 

Χωρίζουμε  την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και τα αλευρώνουμε.

tsokn09

Με την βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ένα μπαλάκι πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει πάχους 2 χιλιοστών. Λαδώνουμε η βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου που ανοίξαμε. Εάν βάλουμε βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό, σχεδόν λιωμένο και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

spanakopita12

Τυλίγουμε το λαδωμένα φύλλα από τις άκρες σε σχήμα ορθογώνιου φακέλλου με βουτυρωμένη πλευρά από μέσα.

spanakopita13

Ξανά βουτυρώνουμε και το τυλίγουμε στα δυο από την μακρόστενη πλευρά.

spanakopita14

Ξανά βουτυρώνουμε και ξαναδιπλώνουμε ώστε να έχουμε ένα τετράγωνο. Έτσι  έχουμε 8 φύλλα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με άλλο μπαλάκι. Tα τυλίγουμε με μια μεμβράνη και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου μισή ώρα.

spanakopita15

Στραγγίζουμε καλά τα χόρτα μας από τα υγρά που έχουν αποβάλλει και τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολ. 
Τρίβουμε το τυρί φέτα σε χονδρά κομμάτια, το προσθέτουμε στο σπανάκι που στύψαμε. Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι, το σιμιγδάλι (για να απορροφήσει ότι άλλα υγρά έχουν απομείνει στα χόρτα, αλλά και για να σβήσει την αψάδα από το τυρί)  και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε και τα 2 αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει με ένα σύρμα. 

spanakopita061

Βγάζουμε τα φύλλα  από τη κατάψυξη. Τα αλευρώνουμε καλά και με την βοήθεια του πλάστη τα ξανά ανοίγουμε, το ένα  στο μέγεθος του ταψιού (διαμέτρου 35Χ25 εκατοστών) για την κάτω στρώση και το άλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί για την πάνω στρώση.
Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το πρώτο (μικρότερο) φύλλο. 

spanakopita18

Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.

spanakopita21

Σκεπάζουμε την γέμιση με το δεύτερο φύλλο (το μεγαλύτερο) και γυρίζουμε το περίσσευμα μπρος τα μέσα και κάτω από την κάτω στρώση.

spanakopita22

Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε την πίτα μας. Προσοχή δεν χαράζουμε μέχρι κάτω και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο λάδι η βούτυρο (λιωμένο) πού μας έμεινε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου  (πάνω, κάτω) στην χαμηλή σκάρα για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Χτυπάμε το αυγό που μας έμεινε σε ένα μπολάκι.
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της με το αυγό.
Την ξαναβάζουμε στον φούρνο για περίπου 5-10 λεπτά να αποκτήσει γυαλιστερό ρόδινο χρώμα.

spanakopita01

Κόβουμε μέχρι κάτω με ένα κοφτερό μαχαιράκι η με το μαχαιράκι της πίτσας και σερβίρουμε.
Έτσι απολαμβάνουμε μια λαχταριστή, μυρωδάτη τραγανή σπανακοτυρόπιτα.

spanakopita02

Και καλή σας όρεξη

Πίτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

ZOURIDAKIS 2

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή