Τσουρέκι

Αραβική Κουζίνα
Τσουρέκι
تسوريكي

Ελληνική Παραδοσιακή Συνταγή

Έρχεται Πάσχα και είναι καιρός να κάνουμε Τσουρέκι, Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται. Οπλιστείτε με υπομονή και πάμε να φτιάξουμε ένα κορδονάτο, μαστιχωτό, μυρωδάτο και αφράτο τσουρέκι.
Η Συνταγή είναι της γυναίκας μου που την έχει πάρει από την μητέρα της. Την παρουσιάζω εδώ με μερικές παραλλαγές.

Υλικά:
1 Κιλό αλεύρι για τσουρέκι (8 κούπες).
200 Γρ. βούτυρο αγελαδινό (1 κούπα).
250 Γρ.ζάχαρη άχνη.

100 Γρ. χλιαρό νερό.
150 Γρ. χλιαρό γάλα.
90 Γρ. νωπή μαγιά η 3 φακελάκια ξερή μαγιά.
4 Μεγάλα αυγά η 5 μικρά για την ζύμη.
1 Αυγό για την επάλειψη.
1 κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη (για την μαστίχα).
1 Πρέζα αλάτι.
2 Κουταλάκια του γλυκού τριμμένο μαχλέπι.
1 1/2 Γρ. μαστίχα.
3 Κουταλιές φιλέ αμυγδάλου.
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Εκτέλεση:
Βάζουμε την μαστίχα στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ κάνουμε την μαγιά κομματάκια για να διαλυθεί εύκολα.

Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και μια κουταλιά από το αλεύρι στο μπολ με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η μαγιά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η μαγιά.

Βγάζουμε την μαστίχα από την κατάψυξη, την βάζουμε σε ένα γουδί μαζί με ένα κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη και την τρίβουμε μαζί με την ζάχαρη να γίνει σαν σκόνη.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το τριμμένο μαχλέπι, το μισό από το βούτυρο και την τριμμένη μαστίχα, και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσέχουμε να μην βράσει το μείγμα.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά, και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και τα αυγά στο αλεύρι.

Προσθέτουμε και την μαγιά που έχει φουσκώσει.

Ζυμώνουμε καλά για αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Τώρα προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (αφού το έχουμε λιώσει) και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να απορροφήσει η ζύμη το βούτυρο.

Σκεπάζουμε την ζύμη με μια μεμβράνη, την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια κουβέρτα για 3,4 η 5 ώρες ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, για να φουσκώσει η ζύμη και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Χωρίζουμε την ζύμη ανάλογα με το μέγεθος των τσουρεκιών που θέλουμε. Εδώ την χωρίσαμε σε τρία κομμάτια.

Το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε άλλα τρία ίσα μέρη που θα πλάσουμε σε κορδόνια. Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά.

Από τα κορδόνια ανά τρία θα φτιάξουμε τρεις πλεξούδες. Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ταψιά πάνω σε λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε τις πλεξούδες με μεμβράνη και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν πάλι, (περίπου μια ώρα).

Αφού φουσκώσουν, χτυπάμε το αυγό που έμεινε και αλείφουμε τις πλεξούδες. Τέλος πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.

tsoureki15

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω) στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Αφού ψηθούν τα τσουρέκια μας τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα για λίγα λεπτά να κρυώσουν.

Μόλις κρυώουν τα τυλίγουμε με μια μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά (γιατί ξεραίνονται γρήγορα).
Εάν θέλουμε να στολίσουμε με σοκολάτα, χρειαζόμαστε 200 γρ. κουβερτούρα άσπρη και 50 γρ. μαύρη.
Λιώνουμε σε Μπεν-Μαρί την άσπρη σοκολάτα, βάζουμε το τσουρέκι πάνω σε μια σχάρα και το αλείφουμε.

Το ίδιο κάνουμε και με την μαύρη, και με την βοήθεια σακούλας ζαχαροπλαστικής κάνουμε τις σοκολατένιες μαύρες γραμμές.

Και απολαύστε μυρωδάτα τσουρέκια…….

Και καλή σας όρεξη.

Λοιπά Γλυκά-Κουλουράκια

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή