Γκατάγιεφ – Ατάγιεφ

Αραβική Κουζίνα
Γκατάγιεφ – Ατάγιεφ
قطايف

الوصفه باللغة العربيه – أضغط هنا

Γκατάγιεφ η Ατάγιεφ. Το απόλυτο Μεσανατολίτικο γλυκό που συνδέεται με το Ραμαζάνι (ο μήνας της νηστείας). Λέγεται και το γλύκισμα της νηστείας. Τα βλέπεις σε όλες τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, ψημένα και έτοιμα για κατανάλωση, η βλέπεις τα μαστόρια να φτιάχνουν τις πιτούλες-Γκατάγιεφ μπροστά από τα μαγαζιά τους και ο κόσμος να κάνει ουρές για να πάρει πιτούλες για το σπίτι, να τις γεμίσει εκεί ανάλογα με το τι τραβάει η όρεξή του.
Η γέμιση τους μπορεί να γίνει με καρύδια, με σαντιγί, με τυρί (ανάλατο), με αμύγδαλα η με φιστίκια Αιγίνης. Η πιο συνηθισμένη γέμιση είναι με καρύδια. Να δούμε πώς γίνονται.

Υλικά για 30 τεμάχια:
Για την ζύμη:
2 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
3 Κούπες χλιαρό νερό.
1/2  Κούπα σιμιγδάλι ψιλό.
2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη.
1 Κουταλάκι του τσαγιού ξηρή μαγιά.
1 Κουταλάκι του τσαγιού Baking Powder.

atayef05a

Υλικά για την γέμιση:
300 Γρ. χοντροκομμένα καρύδια.
1/2 κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας κανέλα.
1 Κουταλιά ροδόνερο η ανθόνερο (προαιρετικό).

atayef05

Υλικά για το σιρόπι:
1 Κιλό ζάχαρη.
3 Κούπες νερό.
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
1 Κουταλιά ροδόνερο η ανθόνερο, εάν δεν έχετε βάλτε φλούδα από λεμόνι.
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το σιρόπι γιατί πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά με το νερό την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού.
Όταν θα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να βράζει για 5-7 λεπτά
Σε ένα μπολ με μισή κούπα χλιαρό νερό βάζουμε την μαγιά και ένα κουταλάκι ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η μαγιά (για 5-10 λεπτά).

psom-mag07

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι,  την υπόλοιπη ζάχαρη και το baking powder και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την μαγιά που έχει φουσκώσει στο αλεύρι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό και  τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ για 8-10 λεπτά μέχρι να να έχουμε ένα μείγμα χωρίς σβόλους.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να φουσκώσει.

atayef09

atayef10

Σε ένα μπολ βάζουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.

atayef06

Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα  και το ροδόνερο.

atayef07

Και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

atayef08

Όταν φουσκώσει η ζύμη (χυλός) μας θα έχει αφρώδη μορφή.

atayef11

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι η μια κρεπιέρα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Ανακατεύουμε συνέχεια τον χυλό.
Γεμίζουμε  ένα φυλτζανάκι του καφέ  και  το ρίχνουμε στην κρεπιέρα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όσο χωράει η κρυπιέρα η το τηγάνι.
Ο χυλός απλώνεται από μόνος του.
Δεν ανακατεύουμε ούτε γυρίζουμε ούτε ξηροψήνουμε.
Ψήνουμε μόνο από την μια πλευρά.

atayef12

Όταν δούμε ότι η πιτούλα μας γέμισε πόρους και έγινε σαν σφουγγάρι την βγάζουμε από την κρυπιέρα και την τοποθετούμε πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντιλο με την ψημένη πλευρά προς τα κάτω.

atayef14

atayef15

Αφήνουμε τις πιτούλες μας απλωμένες μέχρι να κρυώσουν. Μετά τις ζευγαρώνουμε βάζοντας την μια ανάποδα πάνω στην άλλη, για κρατήσουν την υγρασία τους και να μην στεγνώσουν.

atayef16

Παίρνουμε τις πιτούλες-Γκατάγιεφ μια μια, τις διπλώνουμε στην μέση και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να κολλήσει η άκρη τους (κολλάνε εύκολα) και να γίνει σαν χωνί.

atayef17

Σε κάθε πιτούλα βάζουμε ένα κουτάλι από την γέμιση που ετοιμάσαμε.

atayef18

Σφραγίζουμε το άνοιγμα πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα μας για να κλείσουν οι πιτούλες-Γκατάγιεφ.

atayef19

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε όλα τις πιτούλες-Γκατάγιεφ.

atayef20

Για το ψήσιμο υπάρχουν 2 τρόποι.
Πρώτος τρόπος:
Βάζουμε τα γκατάγιεφ σε αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω η στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά.
Τα ρίχνουμε στο σιρόπι αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο για 3 λεπτά.
Δεύτερος τρόπος:
Eίναι αυτός που κάνουμε σήμερα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο η καλαμποκέλαιο και τηγανίζουμε τα γκατάγιεφ για περίπου 5 λεπτά γυρίζοντας τα συνέχεια μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.

atayef21

Μόλις ροδίσουν οι άκρες τα βγάζουμε από το λάδι, τα στραγγίζουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε στο κρύο σιρόπι για 3 λεπτά.

atayef22

Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τα βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα και η απόλαυση είναι δίκη σας.

atayef01

Καλή σας όρεξη.

Γλυκά σιροπιαστά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή