الوصفه باللغة العربيه – أضغط هنا
Γκατάγιεφ η Ατάγιεφ. Το απόλυτο Μεσανατολίτικο γλυκό που συνδέεται με το Ραμαζάνι (ο μήνας της νηστείας). Λέγεται και το γλύκισμα της νηστείας. Τα βλέπεις σε όλες τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, ψημένα και έτοιμα για κατανάλωση, η βλέπεις τα μαστόρια να φτιάχνουν τις πιτούλες-Γκατάγιεφ μπροστά από τα μαγαζιά τους και ο κόσμος να κάνει ουρές για να πάρει πιτούλες για το σπίτι, να τις γεμίσει εκεί ανάλογα με το τι τραβάει η όρεξή του.
Η γέμιση τους μπορεί να γίνει με καρύδια, με σαντιγί, με τυρί (ανάλατο), με αμύγδαλα η με φιστίκια Αιγίνης. Η πιο συνηθισμένη γέμιση είναι με καρύδια. Να δούμε πώς γίνονται.
3 Κούπες χλιαρό νερό.
1/2 Κούπα σιμιγδάλι ψιλό.
2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη.
1 Κουταλάκι του τσαγιού ξηρή μαγιά.
1 Κουταλάκι του τσαγιού Baking Powder.
1/2 κούπα ζάχαρη.
1 Κουταλιά της σούπας κανέλα.
1 Κουταλιά ροδόνερο η ανθόνερο (προαιρετικό).
3 Κούπες νερό.
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
1 Κουταλιά ροδόνερο η ανθόνερο, εάν δεν έχετε βάλτε φλούδα από λεμόνι.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά με το νερό την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού.
Όταν θα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να βράζει για 5-7 λεπτά
Σε ένα μπολ με μισή κούπα χλιαρό νερό βάζουμε την μαγιά και ένα κουταλάκι ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η μαγιά (για 5-10 λεπτά).
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το baking powder και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την μαγιά που έχει φουσκώσει στο αλεύρι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό και τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ για 8-10 λεπτά μέχρι να να έχουμε ένα μείγμα χωρίς σβόλους.
Σκεπάζουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Ανακατεύουμε συνέχεια τον χυλό.
Γεμίζουμε ένα φυλτζανάκι του καφέ και το ρίχνουμε στην κρεπιέρα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όσο χωράει η κρυπιέρα η το τηγάνι.
Ο χυλός απλώνεται από μόνος του.
Δεν ανακατεύουμε ούτε γυρίζουμε ούτε ξηροψήνουμε.
Ψήνουμε μόνο από την μια πλευρά.
Τα ρίχνουμε στο σιρόπι αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο για 3 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο η καλαμποκέλαιο και τηγανίζουμε τα γκατάγιεφ για περίπου 5 λεπτά γυρίζοντας τα συνέχεια μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.
Καλή σας όρεξη.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.