Λαγός στιφάδο

Αραβική Κουζίνα
Λαγός στιφάδο με σουμάκ

أرنب بالبصل والسماق

للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا

lagos24

Το κρέας του λαγού η κουνελιού, είναι το πιο νόστημο κρέας από όλα τα κρέατα, το πιο πλούσιο σε πρωτεϊνες και το πιό φτωχό σε θερμίδες, εύπεπτο και ελαφρύ.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ…
Μαγειρεύται με πολλούς τρόπους, ο πιό γνωστός τρόπος είναι Ο Λαγός στιφάδο, με τα ανατολίτικα μπαχαρικά  και το σουμάκ που του δίνουν απίστευτη γεύση.

Υλικά (για 6 άτομα):
Ένας Μέτριος λαγός η κουνέλι 1500 γρ. περίπου.

lagos01

2 Κιλά κρεμμύδια μικρά για στιφάδο (1500 γρ. καθαρισμένα).

lagos06

3 Κούπες χυμό ντομάτας.

lagos14

1 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Κουτλιά της σούπας ντοματοπελτέ.
4 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα.
4 Κουταλιές της σούπας ξύδι.
4 Δαφνόφυλλα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
2 Κουταλιές της σούπας σουμάκ.

lagos13

Για την μαρινάδα:
1 Κούπα ξύδι.
(Στην Ελλάδα μπορείτε να βάλετε μία κούπα λευκό κρασί και μισή κούπα ξύδι).
1 Κουταλάκι του γλυκού θυμάρι.
1 Κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο.
1 Μέτριο κρεμμύδι χονδροκομμένο.
1 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλιά της σούπας σουμάκ.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
4 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα.
6 Δαφνόφυλλα.

lagos02

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τον λαγό η το κουνέλι με ξύδι και νερό.
Τον Κόβουμε σε 6-8 κομμάτια και πλένουμε ξανά τα κομμάτια.

lagos03

Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα κομμάτια μέσα στην μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά.

lagos04

Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη.
Βάζουμε το μπολ με την μαρινάδα και τον λαγό στο ψυγείο για 24 ώρες (12 ώρες αν είναι κουνέλι).

lagos05

Την επόμενη μέρα ξεκινάμε με τα κρεμμυδάκια.
Για να μην καθαρίζουμε με τις ώρες και χύνουμε πολλά δάκρυα, βάζουμε αρκετό νερό σε μία κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά να βράσει το νερό.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των κρεμμυδιών.

lagos07

Αμέσως μετά τα βάζουμε σε κρύο νερό για άλλα 5 λεπτά να κρυώσουν.

lagos08

Όταν κρυώσουν τα κρεμμυδάκια, τα στραγγίζουμε καλά από το νερό και κόβουμε με ένα μαχιαράκι την κάτω άκρη (ρίζα).

lagos09

Με τα δάκτυλα μας πιέζουμε ελαφρά το κρεμμύδάκι από την άλλη άκρη , και έτσι γλυστρά το κρεμμυδάκι έξω από την φλούδα.

lagos10

Μετά κόουμε την ουρίτσα ώστε να έχουμε τα κρεμμυδάκια μας καθαρά και έτοιμα.

lagos11

Βγάζουμε τον λγό η το κουνέλι από την μαρινάδα, τον πλένουμε καλά με καθαρό νερό και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα υγρά του.
Βαζόυμε μεγάλο τηγάνι η πλατιά κατσαρόλα στην φωτιά.
Προσθέτουμε το λάδι όλο και το αφήνουμε να κάψει.
Τηγανίζουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, άν δεν τα χωράει η κατσαρόλα τα τηγανίζουμε σε δόσεις.

lagos16

Αφού τηγανίζουμε όλα τα κρεμμυδάκια τα βγάζουμε από το λάδι, και προσθέτουμε (στο ίδιο λάδι) τα κομμάτια του λαγού η του κουνελιού στο καυτό λάδι ώστε να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές και να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα σκόρδα να σοταριστούν λίγο.

lagos17

Προσθέτουμε στο κρέας  όλα τα μπαχαρικά (εκτός από το σουμάκ), το ξύδι και ανακατεύουμε ελαφρά,αφήνουμε για 4-5 λεπτά (Στην Ελλάδα μπορείτε να προσθέσετε μία κούπα λευκό κρασί και να περιμένετε να εξατμηστεί).

lagos18

Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, την ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα και το αλάτι.

lagos19

Ανακατεύουμε ελαφρά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και  αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά για μια ώρα.

lagos20

Μετά από μία ώρα Προσθέτουμε τα τηγανισμένα κρεμμυδάκια.

lagos21

Πασπαλίζουμε το σουμάκ στα κρεμμύδάκια,  δεν ανακατεύουμε καθόλου, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε σγανή φωτιά για άλλα 45 λεπτά ِΑν έχουμε άγριο λαγό ίσως χρειαστούμε 15-20 λεπτά ακόμα.

lagos22

Μετά από 45 λεπτά το φαγητό μας θα είναι έτοιμο και οι μυρωδιές θα έχουν γεμίσει το σπίτι.

lagos23

Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, συνοδεύουμε με πιλάφι, γιαούρτι και αραβικές πίτες και απολαμβάνουμε.

pilafi

lagos24

Και καλή σας όρεξη

Λοιπά φαγητά με κρέας

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή