Σπανακοπιτάκια

Αραβική Κουζίνα
Παλαιστινιακά Σπανακοπιτάκια

الفطاير الفلسطينيه  بالسبانخ


Τα πιο περίφημα σπανακοπιτάκια της Παλαιστίνης, το σπανάκι η σέσκουλο, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο  και το σουμάκ, τα δίνουν μία  ξεχωριστή γεύση και ευωδιαστή μυρωδιά.

Υλικά για την ζύμη: (25-30 τεμ.).
3 1/2 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
3/4 Της κούπας ελαιόλαδο.
3/4 Της Κούπας χλιαρό γάλα η χλιαρό νερό (για όσους νηστεύουν).
1 Κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Αυγό (για όσους δεν νηστεύουν).
1 Πρέζα κουρκουμά.
2 Κουταλιές της σούπας άσπρο σουσάμι για το πασπάλισμα.
1 Αυγό για το άλειμμα (για όσους δεν νηστεύουν).

Για την γέμιση:
1/2 Κιλό σπανάκι, η 1/2 κιλό σέσκουλο η μίξη και των 2.
1/4 Της κούπας ελαιόλαδο.
1/2 Κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
1/4 Της κούπας ψιλοκομμένο άνηθο.
1 Μεγάλο ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμύδι.
4 Φρέσκα πράσινα κρεμμύδια.
1 Κουταλιά της σούπας σουμάκ.
1 Κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο.
1 Κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
2 Κουταλιές της σούπας ψιλό σιμιγδάλι.

Εκτέλεση: 
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, τον κουρκουμά, το αλάτι και ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αυγό (για όσους δεν νηστεύουν) και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το χλιαρό γάλα η νερό μέχρι να έχουμε μια συμπαγή ζύμη ούτε μαλακή αλλά ούτε πολύ σφιχτή.
Αφήνουμε την ζύμη κάπου ζεστά στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Πλένουμε καλά το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμύδια, τα στραγγίζουμε και τα χονδροκόβουμε.
Πλένουμε καλά μαϊντανό, άνηθο και τα ψιλοκόβουμε.
Ξεφλουδίσουμε το ξερό κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το σπανάκι, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξηρά), μαϊντανό, άνηθο, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.

Τρίβουμε με τα χέρια τα υλικά με το αλάτι και τα στύβουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το μείγμα του σπανακιού μαζί με όλα τα υπόλοιπα (μπαχαρικά) υλικά της γέμισης και το σιμιγδάλι (για να απορροφήσει τα υγρά) και ανακατεύουμε καλά.

Με την βοήθεια ενός πλάστη και λίγο αλεύρι, ανοίγουμε  ένα μεγάλο φύλλο πάχους 5 χιλιοστών περίπου.

Κόβουμε την ζύμη με την βοήθεια ενός στρόγγυλου κουπάτ διαμέτρου 10 εκατοστών σε στρόγγυλα τεμάχια ζύμης.

Βάζουμε στο κέντρο κάθε τεμαχίου μία κουταλιά της σούπας από την γέμιση, κλείνουμε σε μορφή τριγώνου, σφραγίζουμε πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα.


Ξαναπλάθουμε την ζύμη που περισσεύει και ξανά κόβουμε με το κουπάτ μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί ψησίματος και τοποθετούμε τα σπανακοπιτάκια πάνω στην λαδόκολλα.

Λαδώνουμε με ένα πινέλο τα σπανακοπιτάκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε τα σπανακοπιτάκια σε προθερμασμένο φούρνο και στους 220 βαθμούς Κελσίου, για 15-20 λεπτά η μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρονται ζεστά η κρύα, συνοδεύονται και με γιαούρτι η αριάνι.

spanakopitaki01

Σπανακοπιτάκια από την Rania.

Και καλή σας όρεξη

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Πίτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας δεξιά.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή