Μαναγκίς – Ριγανόπιτα

Αραβική Κουζίνα
Μαναγκίς

مناقيش

managish01

Μαναγκίς δεν έχετε φάει. Αν φάτε μια φορά  θα ενθουσιαστείτε. Όμως τι είναι τα μαναγκίς;. Θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε στα Ελληνικά πιτσάκια με Θυμάρι και ρίγανη, η ριγανόπιτες. Είναι Αραβικές πίτες με ντούγκα (Ζα’αταρ μιξ) και ελαιόλαδο, νόστιμες, τραγανές και γευστικότατες. Αφού είδαμε σε προηγούμενη ανάρτηση πως γίνεται το (Ζα’αταρ μιξ), για να δούμε πώς γίνονται τα μαναγκίς.

 Υλικά: (για 8 πίτες).

1/2 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 Κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά.
150 Γρ. χλιαρό γάλα (για όσους νηστεύουν νερό).
150 Γρ. χλιαρό νερό.
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
3 Κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

sand01

Για την επάλειψη:

8 Κουταλιές της σούπας ντούγκα (Ζα’αταρ μιξ).
5 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

manag01

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι, το χλιαρό νερό και το χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

pita3

Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη για περίπου μισή ώρα (διπλασιάζεται το μέγεθος της).

pita4

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 μπαλάκια, τα πλάθουμε καλά και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για  5-10 λεπτά.

pita5

Σε άλλο μπολ βάζουμε το (Ζα’αταρ μιξ)και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά.

manag02

Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε πιτάκια σε πάχους μισού εκατοστού, τα βάζουμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, τα τσιμπάμε με ένα πιρούνι η με τα δάκτυλα για να μην παραφουσκώσουν.

pita06

Λαδώνουμε τα πιτάκια με ένα πινέλο.

pita08

Αλείφουμε με το μείγμα (Ζα’αταρ μιξ) και ελαιόλαδο που ετοιμάσαμε.

manag03

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς (Κέλσιου) πάνω κάτω για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.

manag07

Σερβίρονται ζεστά και κρύα, σαν σνακ, σαν ορεκτικά και σαν συνοδευτικά. Απολαύστε τα με ένα ποτηράκι ζεστό μαύρο τσάι.

managish01

Και καλή σας όρεξη.

Πίτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή