Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι, λαχανικά και κρέας

Αραβική Κουζίνα
Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι, λαχανικά και κρέας
القرع المحشي بالرز واللحمه

الوصفه باللغة العربيه… أضغط هنا

Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι, κρέας, λαχανικά και μπαχαρικά. Κυρίως πιάτο με λαχταριστή ανατολίτικη γεύση που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.
Η συνταγή αυτή έρχεται από τις χώρες του Περσικού κόλπου, ειδικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τρώγεται όλες τις εποχές και ειδικά στα μεγάλα τραπεζώματα, στις γιορτές και στις εκδρομές  που διοργανώνουν στην έρημο. Να δούμε πως γίνεται.

Υλικά: (για 6 άτομα).
1 Κολοκύθα από μέτρια ως μεγάλη, στην συνταγή μας εδώ είναι 2200 γρ.

1/2 Κιλό κρέας μοσχαρίσιο η αρνίσιο, η στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μπουκιές.
2 Μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες.
1 Πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κυβάκια.
1 Πιπεριά κίτρινη κομμένη σε κυβάκια.
1 Πιπεριά πράσινη κομμένη σε κυβάκια
2 Μεγάλες πατάτες κομμένες σε κυβάκια.
2 Μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες.
1/4 Κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.
1/4 Κούπα σταφίδες.
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 Κουταλιές της σούπας βούτυρο.
2 Κούπες ρύζι νυχάκι κίτρινο η άσπρο.
2 Κουταλιές της σούπας αλάτι.
1/2 Κούπα αρακά.

kabseh07

Μπαχαρικά για την γέμιση: 

1/2 Κουταλάκι τσ.  μαύρο πιπέρι.
1/2 Κουταλάκι τσ. αλεσμένο κάρδαμο.
1/4 Κουταλάκι τσ. κύμινο.
1/4 Κουταλάκι τσ. κουρκουμάς.
1/4 Κουταλάκι τσ. κάρυ.
1/2 Κουταλάκι τσ. Μιξ μπαχαρικών για κρέας. 

Μπαχαρικά για το ρύζι:
2 Δαφνόφυλλα.
2 Ξύλα κανέλας.
10 Σπόροι κάρδαμο.
10 Καρφάκια γαρύφαλλο.
1 Λεμόνι lime η φλούδα από ένα λεμόνι.

kabseh14

Για το στόλισμα:
1 Μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες.
1/4 Κούπας αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.
1/4 Κούπας σταφίδες.
Λίγο σαφράν.

kabseh13

Εκτέλεση:
Βάζουμε το σαφράν σε ένα μικρό μπολ με 3 κουταλιές νερό.
Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα,  με 2 κούπες νερό σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να βράζει μέχρι να μαλακώσει.
Ξεπλένουμε το ρύζι και το μουσκεύουμε σε αλατισμένο ζεστό νερό.

kabseh06

Πλένουμε καλά την κολοκύθα, την ανοίγουμε από την πάνω πλευρά και με ένα κουτάλι την αδειάζουμε από τους σπόρους και τις ίνες.
Ρίχνουμε μέσα στην κολοκύθα ένα μεγάλο κουτάλι αλάτι, μια πρέζα μαύρο πιπέρι, μια πρέζα κάρυ και μ’ αυτά τρίβουμε το εσωτερικό της, την αφήνουμε στην άκρη για να βγάλει τα υγρά της.

kabseh05

Βάζουμε  ένα μεγάλο τηγάνι με  3 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και τα καβουρντίζουμε ελαφρά, τα βγάζουμε από το λάδι. Στο ίδιο λάδι ψευτοτηγανίζουμε τις πατάτες και τις βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε τις λωρίδες από το ένα κρεμμύδι. Tα μαραίνουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το βρασμένο κρέας στα κρεμμύδια, το σοτάρουμε για λίγα λεπτά και το πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, (μαύρο πιπέρι, αλεσμένο κάρδαμο, κύμινο, κουρκουμά, αλάτι, κάρυ και Μιξ μπαχαρικών).

kabseh08

Προσθέτουμε τα κομμένα καρότα, τα μαραίνουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τις κομμένες πιπεριές, προσθέτουμε τις μισοτηγανισμένες πατάτες, μισή κούπα από το ζωμό κρέατος και αφήνουμε στην φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα,τον αρακά, τις πιπεριές και τις μισές σταφίδες.

kabseh09

Παίρνουμε μια κούπα από το ρύζι που μουσκέψαμε και το προσθέτουμε στο κρέας (κρατάμε το υπόλοιπο ρύζι μέσα στο νερό).

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφαιρούμε από την φωτιά./div>

ΠΡΟΣΟΧΗ…… ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΡΟ…….
Παίρνουμε την κολοκύθα και πετάμε τα υγρά που έχουν δημιουργηθεί.  Την αλατίζουμε ξανά από μέσα και ρίχνουμε όλα τα υλικά μας μέσα, χωρίς να την γεμίσουμε μέχρι επάνω, φροντίζοντας να μείνουν 2-3 δάκτυλα κενό.

kabseh10

Σκεπάζουμε την κολοκύθα, την αλείφουμε από έξω με το βούτυρο, την τυλίγουμε με 3-4 στρώσεις αλουμινόχαρτο και την βάζουμε σε ένα μικρό ταψί.

kabseh11

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για δυόμιση με τρεις ώρες ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η κολοκύθα.
10 Λεπτά πριν ψηθεί το φαγητό μας βάζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό στην φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι, τα ξύλα κανέλας, τους σπόρους κάρδαμου,  το γαρύφαλλο, το ξερό λεμόνι η την φλούδα λεμονιού, τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να βράσουν όλα για 3-4 λεπτά και Αφαιρούμε το λεμόνι και τα λοιπά υλικά από το νερό.
Στραγγίζουμε το ρύζι που έμεινε και το προσθέτουμε στο νερό που βράζει, και το αφήνουμε για 10 λεπτά.  Στραγγίζουμε ξανά και προσθέτουμε  το σαφράν.

kabseh15

Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα να χωρέσει την κολοκύθα και βάζουμε το ρύζι γύρω γύρω.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο από την κολοκύθα με προσοχή μην μας διαλυθεί.

Τοποθετούμε την κολοκύθα στο κέντρο της πιατέλας και το κόβουμε σε φέτες όπως το καρπούζι.
Καραμελώνουμε τις λωρίδες κρεμμυδιού που έμειναν, καβουρντίζουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα σε μια κουταλιά λάδι, ζεματάμε ελαφρά τις υπόλοιπες σταφίδες μαζί με τα αμύγδαλα και τα πασπαλίζουμε μαζί με το καραμελωμένα κρεμμύδια στο φαγητό μας.

Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Σας αφήνω με τις μυρωδιές και τις γεύσεις της ανατολής. Καλύτερο συνοδευτικό είναι το γιαούρτι.

Και καλή σας όρεξη

Κρεατικά-Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή