Αραβική Κουζίνα
Ζυμωτό Ψωμί με μαγιά
الخبز البلدي بالخميره
الوصفه باللغة العربيه – أضغط هنا
Σήμερα θα φτιάξουμε ψωμί με μαγιά, ζυμωτό, χωριάτικο, αφράτο και με κόρα.
Υλικά:
1 Κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 Κουταλάκια (κοφτά) του γλυκού ξηρή μαγιά.
4 Κουταλάκια (κοφτά) του γλυκού ζάχαρη.
2 Κουταλάκια (κοφτά) του γλυκού αλάτι.
1 πρέζα Κουρκουμά.
2 Κουταλιές της σούπας σουσάμι.
1 Φυλτζάνι (μικρό) του καφέ ελαιόλαδο.
650 ml χλιαρό νερό.
2 Κουταλάκια (κοφτά) του γλυκού ξηρή μαγιά.
4 Κουταλάκια (κοφτά) του γλυκού ζάχαρη.
2 Κουταλάκια (κοφτά) του γλυκού αλάτι.
1 πρέζα Κουρκουμά.
2 Κουταλιές της σούπας σουσάμι.
1 Φυλτζάνι (μικρό) του καφέ ελαιόλαδο.
650 ml χλιαρό νερό.
Εκτέλεση:
Βάζουμε την μαγιά σε ένα μπολ, προσθέτουμε την μισή ζάχαρη (2 κουταλάκια), 4 κουταλάκια (γλυκού)από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε μισή κούπα από το χλιαρό νερό σιγά σιγα και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα χυλό χωρίς σβώλους.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να φουσκώσει.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να φουσκώσει.
Σε 20 λεπτά η μαγιά θα έχει φουσκώσει.
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, τον κουρκουμά και ανακατεύομε.
Κάνουμε μία λακούβα στην, προσθέτουμε το λάδι και την φουσκουμένη μαγιά.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό (αφήνουμε περίπου μισή κούπα στην άκρη αν χρειαστει την προσθέτουμε στο τέλος), ζυμώνουμε απαλά για περίπου 5-7 λεπτά, ώστε να έχουμε μια μπάλα ζύμη που να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και στα τοιχώματα.
Προσοχή, Το ζεστό νερό καίει την μαγιά, να μην είναι η θερμοκρασί του πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου όταν βάζουμε το δαχτυλάκι μας στο νερό, ίσα ίσα να αισθανόμαστε ότι είναι ζεστό.
Προσοχή, Το ζεστό νερό καίει την μαγιά, να μην είναι η θερμοκρασί του πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου όταν βάζουμε το δαχτυλάκι μας στο νερό, ίσα ίσα να αισθανόμαστε ότι είναι ζεστό.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη, την αφήνουμε κάπου ζεστά στην άκρη για περίπου μία ώρα (το καλοκαίρι η 2 ώρες τον χειμώνα) να φουσκώσει.
Όταν φουσκώσει η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί το μέγεθος της.
Πασπαλίζουμε την τάβλα με λίγο αλεύρι.
Μεταφέρουμε την φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη τάβλα.
Την γυρίζουμε και την διπλώνουμε στο αλεύρι 3-4 φορές να αλευρωθεί από όλες τις πλεύρες και την κάνουμε μπάλα ξανά.
Μεταφέρουμε την αλευρωμένη ζύμη στο ταψί τεφάλ ψησίματος, αν δεν έχετε τεφάλ τότε πασπαλίζετε το ταψί που έχετε με λίγο αλευράκι η λίγο ψιλό σιμιγδάλι, η λαδώνετε το ταψί με λίγο λαδάκι, ώστε να μην κολλήσει το ψωμί στο ταψί.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε την ζύμη (αν θέλουμε).
Ψεκάζουμε την επιφάνεια της χαραγμένης ζύμης με λίγο νεράκι, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Αφήνουμε την ζύμη στο ταψί ψησίματος για μία ώρα περίπου να φουσκώσει ξανά, δεν κουνάμε καθόλου και μεταφέρουμε με προσοχή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά, μετά κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου και συνεχίχουμε το ψήσιμο για άλλα 35 λεπτά.
Και απολαμβάνουμε το λαχταριστό, ζυμωτό και αφράτο ψωμί μας.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.