فطاير بالاعشاب
Οι χώρες της μεσογείου φημίζονται για τα διάφορα χόρτα που φυτρώνουν η καλλιεργούνται στην γη τους. Ανάλογες είναι και οι νόστιμες χορτόπιτες πού φτιάχνονται μ’ αυτά.
Σήμερα Θα φτιάξουμε μία νόστιμη χορτόπιτα με σέσκουλα, τσουκνίδα, φρέσκα πράσινα κρεμμύδια, άνηθο και εύκολο σπιτικό φύλλο για αρχάριους.
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε ότι άλλα χόρτα θέλετε όπως μυρώνια, σπανάκι, πράσα, καυκαλήθρες και ότι άλλο μας αρέσει (συνολικά περίπου μισό κιλό χόρτα).
Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται.
2 Αυγά, ένα για την ζύμη και ένα για την επάλειψη της πίτας.
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 Κουταλιές της Σούπας λευκό ξύδι.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
300 Γρ. νερό (μία κούπα και 1/5 της κούπας).
1 Κούπα ψιλοκομμένο άνηθο.
400 Γρ. τυρί φέτα.
4 Κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι.
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1 Κούπα λιωμένο βούτυρο η ελαιόλαδο.
Φοράμε γάντια μίας χρήσης για να αποφύγουμε την φαγούρα από τις τσουκνίδες.
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα, τα κρεμμύδια, τον άνηθο και την τσουκνίδα και τα στραγγίζουμε καλά από τα νερά.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα, (τα κοτσάνια τα κρατάμε σε μια σακούλα τροφίμων στο ψυγείο για επώμενη συνταγή).
Ψιλοκόβουμε τα σέσκουλα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα μαζί με τις τσουκνίδες σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και με τα χέρια μας ανακατεύουμε όλα τα χόρτα τρίβοντάς τα για μερικά λεπτά ώστε να αποβάλλουν τα υγρά τους.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και τα αλευρώνουμε.
Λαδώνουμε η βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου που ανοίξαμε.
Εάν βάλουμε βούτυρο πρέπει να είναι λιωμένο και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυτό που βλέπετε στην εικόνα είναι τα υγρά που βγήκαν από το στύψιμο τα οποία και πετάμε.
Τρίβουμε το τυρί φέτα σε χονδρά κομμάτια, το προσθέτουμε στα χόρτα που στύψαμε.
Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι, το σιμιγδάλι (για να απορροφήσει ότι άλλα υγρά έχουν απομείνει στα χόρτα, αλλά και για να σβήσει την αψάδα από το τυρί) και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε και τα 2 αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει με ένα σύρμα.
Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το πρώτο (μικρότερο) φύλλο.
Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε την πίτα μας σε όποιο σχέδιο θέλουμε.
Προσοχή δεν χαράζουμε μέχρι κάτω και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο λάδι η βούτυρο (λιωμένο) πού μας έμεινε.
Χτυπάμε το αυγό που μας έμεινε σε ένα μπολάκι.
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της με το αυγό.
Την ξαναβάζουμε στον φούρνο για περίπου 5-10 λεπτά να αποκτήσει γυαλιστερό ρόδινο χρώμα.
Και καλή σας όρεξη.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.