Χορτόπιτα-Τσουκνιδόπιτα

Αραβική Κουζίνα
Χορτόπιτα-Τσουκνιδόπιτα

فطاير بالاعشاب

Οι χώρες της μεσογείου φημίζονται για τα διάφορα χόρτα που φυτρώνουν η καλλιεργούνται στην γη τους. Ανάλογες είναι και οι νόστιμες χορτόπιτες πού φτιάχνονται μ’ αυτά.
Σήμερα Θα φτιάξουμε μία νόστιμη χορτόπιτα με σέσκουλα, τσουκνίδα, φρέσκα πράσινα κρεμμύδια, άνηθο και εύκολο σπιτικό φύλλο για αρχάριους.
Μπορείτε να χρησιμοποιήστε ότι άλλα χόρτα θέλετε όπως μυρώνια, σπανάκι, πράσα, καυκαλήθρες και ότι άλλο μας αρέσει (συνολικά περίπου μισό κιλό χόρτα).
Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται.

Υλικά για την ζύμη:
1/2 Κιλό αλεύρι για όλες  τις χρήσεις.
2 Αυγά, ένα για την ζύμη και ένα για  την επάλειψη της πίτας.
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
2 Κουταλιές της Σούπας λευκό ξύδι.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
300 Γρ. νερό (μία κούπα και 1/5 της κούπας).

Υλικά για την γέμιση:
300 Γρ. Σέσκουλα.

Τα φύλλα από ένα ματσάκι τσουκνίδα.

8 Φρέσκα πράσινα κρεμμύδια.
1 Κούπα ψιλοκομμένο άνηθο.

2 Αυγά.
400 Γρ. τυρί φέτα.
4 Κουταλιές της σούπας  σιμιγδάλι.

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1 Κούπα λιωμένο βούτυρο η ελαιόλαδο.

ZOURIDAKIS 2

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αυγό, το νερό και το αλάτι.

Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλά ούτε στα τοιχώματα, ούτε στα χέρια.

Τυλίγουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί  για περίπου 20-25 λεπτά.
Φοράμε γάντια μίας χρήσης για να αποφύγουμε την φαγούρα από τις τσουκνίδες.
Πλένουμε καλά τα σέσκουλα, τα κρεμμύδια, τον άνηθο και την τσουκνίδα και τα στραγγίζουμε καλά από τα νερά.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα, (τα κοτσάνια τα κρατάμε σε μια σακούλα τροφίμων στο ψυγείο για επώμενη συνταγή).
Ψιλοκόβουμε τα σέσκουλα, τα κρεμμύδια και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα μαζί με τις τσουκνίδες σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και με τα χέρια μας ανακατεύουμε όλα τα χόρτα τρίβοντάς τα για μερικά λεπτά ώστε να αποβάλλουν τα υγρά τους.

Χωρίζουμε  την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και τα αλευρώνουμε.

Με την βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ένα μπαλάκι πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει πάχους 2 χιλιοστών.
Λαδώνουμε η βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου που ανοίξαμε.
Εάν βάλουμε βούτυρο πρέπει να είναι λιωμένο και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Τυλίγουμε το λαδωμένα φύλλο  σαν ρολό με την λαδωμένη πλευρά από μέσα.

Μετά το τυλίγουμε σαν σαρίκι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με άλλο μπαλάκι.

Τα τυλίγουμε με μια μεμβράνη και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου μισή ώρα.

Στραγγίζουμε καλά τα χόρτα μας από τα υγρά που έχουν αποβάλλει και τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
Αυτό που βλέπετε στην εικόνα είναι τα υγρά  που βγήκαν από το στύψιμο τα οποία και πετάμε.
Τρίβουμε το τυρί φέτα σε χονδρά κομμάτια, το προσθέτουμε στα χόρτα που στύψαμε.
Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι, το σιμιγδάλι (για να απορροφήσει ότι άλλα υγρά έχουν απομείνει στα χόρτα, αλλά και για να σβήσει την αψάδα από το τυρί) και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε και τα 2 αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει με ένα σύρμα.

Βγάζουμε τα σαρίκια από τη κατάψυξη.

Τα αλευρώνουμε καλά και με την βοήθεια του πλάστη τα ξανανοίγουμε.

Tο ένα  στο μέγεθος του ταψιού (διαμέτρου 35 εκατοστών) για την κάτω στρώση και το άλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί για την πάνω στρώση.
Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το πρώτο (μικρότερο) φύλλο.


Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο.

Σκεπάζουμε τα χόρτα με το δεύτερο φύλλο (το μεγαλύτερο) και γυρίζουμε το περίσσευμα μπρος τα μέσα και κάτω από την κάτω στρώση.
Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε την πίτα μας σε όποιο σχέδιο θέλουμε.
Προσοχή δεν χαράζουμε μέχρι κάτω και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο λάδι η βούτυρο (λιωμένο) πού μας έμεινε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου  (πάνω, κάτω) στην χαμηλή σκάρα για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Χτυπάμε το αυγό που μας έμεινε σε ένα μπολάκι.
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της με το αυγό.
Την ξαναβάζουμε στον φούρνο για περίπου 5-10 λεπτά να αποκτήσει γυαλιστερό ρόδινο χρώμα.
Κόβουμε μέχρι κάτω με ένα κοφτερό μαχαιράκι η με το μαχαιράκι της πίτσας και σερβίρουμε. Έτσι απολαμβάνουμε μια λαχταριστή, μυρωδάτη τραγανή ανοιξιάτικη χορτόπιτα.

Και καλή σας όρεξη.

Πίτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή