Ντολμαδάκια

Αραβική Κουζίνα

Ντολμαδάκια

ورق الدوالي بالرز 

Αμπέλι. Ευλογημένο φυτό που καλλιεργείται σε όλες τις χώρες της μεσογείου. Εκτός από την δροσιά που μας δίνει η σκιά του, μας δίνει τα σταφύλια του, με όλα τα παράγωγά τους και τα αμπελόφυλλά του.
Ντολμαδάκια (Ουαράκ Ελ Νταουάλι). Είναι ένα θαυμάσιο ορεκτικό, συνοδευτικό η ακόμα και κυρίως πιάτο, αγαπημένο σε όλες τις χώρες τις Μέσης Ανατολής. Με κιμά η χωρίς, με αβγολέμονο, με γιαούρτι, η όπως και να το φάτε, ακαταμάχητη είναι η γεύση του.

Σήμερα θα φτιάξουμε τα παραδοσιακά μεσανατολίτικα Ντολμαδάκια χωρίς κιμά. Χαρακτηριστικό τους είναι τα μικρά φύλλα και το λεπτοκαμωμένο σχήμα τους.

Υλικά:
100 Μικρά αμπελόφυλλα.
1/2 Κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό, μόνο τα φύλλα.
1 Κούπα ψιλοκομμένο άνηθο.
10 Φύλλα ψιλοκομμένα φρέσκο δυόσμο.
1 Κούπα ψιλοκομμένα φρέσκα πράσινα κρεμμύδια.
2 Μέτρια ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια.

 2 Κούπες ρύζι Καρολίνα η νυχάκι.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κούπα ελαιόλαδο.

1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.

 Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε το ρύζι σε ζεστό νερό για περίπου 15 λεπτά.
Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Πλένουμε καλά τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο αλάτι. Παίρνουμε δέκα δέκα τα αμπελόφυλλα, τα βουτάμε στο νερό πού βράζει για πέντε με έξη δευτερόλεπτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν. 
Ψικλοκόβουμε τον δυόσμο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα ξερά κρεμμύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Στραγγίζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε καλά να φύγει το άμυλο και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά που ψιλοκόψαμε.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Παίρνουμε ένα πιάτο και τοποθετούμε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Αφαιρούμε το κοτσάνι αν υπάρχει.

Βάζουμε μία κουταλιά από την γέμιση στο κέντρο.

Διπλώνουμε τα πλαϊνά δεξιά και αριστερά να σκεπάσουν τις άκρες από την γέμιση.

Διπλώνουμε την κάτω πλευρά.

Συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι να γίνει ντολμαδάκι.

Εάν τα φύλλα είναι μεγάλα τα κόβουμε στην μέση.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια ακτινωτά σε μια κατσαρόλα, με το τελείωμά τους πρός τα  κάτω αφήνοντας ένα κενό στην μέση.

 Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν τα ντολμαδάκια και να σκεπαστεί και το πιάτο.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα περίπου μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Εάν δούμε ότι υπάρχει ακόμα νερό στο κενό που αφήσαμε στην μέση  συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να στεγνώσει.
Αφήνουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα να κρυώσουν και τα αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Στολίζουμε με φέτες λεμονιού, λωρίδες από διάφορες χρωματιστές πιπεριές και σερβίρουμε.

Και καλή σας όρεξη

Συνοδευτικά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή