Μχάνσσα

Αραβική Κουζίνα
Μχάνσσα

المحنشه

للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا 

Mhancha12

Μχάνσσα,  (το Μαροκκινό φιδίσιο γλυκό), μία παραδοσιακή γλυκιά συνταγή που μας έρχεται από το Μαρόκκο, τραγανή, λαχταριστή και μυρωδάτη που θα σας συναρπάσει.
Στα αραβικά η λέξη χανίς σημαίνει φίδι, και στην Μαροκκινή διάλεκτο προφέρεται χνείς και από εκεί έχει πάρει το γλυκό το όνομα του, επειδή είναι τυλιγμένο γύρω γύρω σας το φίδι.

Υλικά: 
1 Συσκευασία φύλλα κρούστας για γλυκό (500 γρ.) η 12 φύλλα.
1 1/2 Κούπες ωμή αμυγδαλόψυχα.
1/2 Κούπα άχνη ζάχαρη.
250 γρ. Φρέσκο αγελαδινό η κατσικίσιο βούτυρο.
1 Κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κακουλές.
4 Κάψουλες βανίλια.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
Ασπράδι από ένα αυγό.

Mhancha01

Για το σιρόπι:
1/2 Κούπα νερό.
1 Κούπα μέλι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι.
Και λίγα χονδροκομμένα αμύγδαλα για το στόλισμα.

Mhancha10

Εκτέλεση:
Αφήνουμε τα φύλλα κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεπαγώσουν και να μαλακώσουν για 2 ώρες τουλάχιστον
Βάζουμε το νερό, το μέλι, την κανέλλα σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ροδόνερο και το ξύσμα πορτοκαλιού και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
Βάζουμε τα αμύγδαλα και την άχνη ζάχαρη στο  μπλεντερ και αλέθουμε καλά.
Προθέτουμε 100 γρ. βούτυρο, την κανέλα, τον αλεσμένο κακουλέ, το ασπράδι του αυγού, τις βανίλιες και το ροδόνερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμμα στο μνπλεντερ μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη πάστα αμυγδάλου.
Βάζουμε την πάστα αμυγδάλου (σκεπασμένη με μία μεμβράνη) στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Mhancha02

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο, το βούτυρώνουμε ελαφρά.
Τοποθετούμε από πάνω του ένα άλλο φύλλο και το
βούτυρώνουμε ελαφρά.

Mhancha04

Χωρίζουμε την αμυγδαλόπαστα σε 6 ίσα μέρη.
Τοποθετούμε το ένα μέρος της πάστας κατά μήκους και στην άκρη των φύλλων.

Mhancha05a

Τυλίγουμε σαν κύλινδρο.

Mhancha06

Βουτυρώνουμε το ταψί ψησίματος καλά.
Τυλίγουμε τον κύλινδρο σαν κουλούρα και το  τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.

Mhancha07

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα ανά δύο και τα τοποθετούμε στο ταψί σε  συνέχεια με τα προηγούμενα.

Mhancha08

Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια με το βούτυρο που περίσσεψε.

Mhancha09

Ψήνουμε σε προθερμασμένου φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Mhancha11

Σιροπιάζουμε αμέσως το γλυκό μας μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα αμύγδαλα και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Mhancha12

Σερβίρουμε το γλυκό μας κρύο και απολαμβάνουμε την μοναδική του γεύση.

Και καλή σας όρεξη.

Γλυκά σιροπιαστά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή