Αραβική Κουζίνα
Μχάνσσα
المحنشه
للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا
Μχάνσσα, (το Μαροκκινό φιδίσιο γλυκό), μία παραδοσιακή γλυκιά συνταγή που μας έρχεται από το Μαρόκκο, τραγανή, λαχταριστή και μυρωδάτη που θα σας συναρπάσει.
Στα αραβικά η λέξη χανίς σημαίνει φίδι, και στην Μαροκκινή διάλεκτο προφέρεται χνείς και από εκεί έχει πάρει το γλυκό το όνομα του, επειδή είναι τυλιγμένο γύρω γύρω σας το φίδι.
Υλικά:
1 Συσκευασία φύλλα κρούστας για γλυκό (500 γρ.) η 12 φύλλα.
1 1/2 Κούπες ωμή αμυγδαλόψυχα.
1/2 Κούπα άχνη ζάχαρη.
250 γρ. Φρέσκο αγελαδινό η κατσικίσιο βούτυρο.
1 Κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κακουλές.
4 Κάψουλες βανίλια.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
Ασπράδι από ένα αυγό.
1 1/2 Κούπες ωμή αμυγδαλόψυχα.
1/2 Κούπα άχνη ζάχαρη.
250 γρ. Φρέσκο αγελαδινό η κατσικίσιο βούτυρο.
1 Κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κακουλές.
4 Κάψουλες βανίλια.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
Ασπράδι από ένα αυγό.
Για το σιρόπι:
1/2 Κούπα νερό.
1 Κούπα μέλι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι.
Και λίγα χονδροκομμένα αμύγδαλα για το στόλισμα.
1 Κούπα μέλι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.
2 Κουταλιές της σούπας ροδόνερο.
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι.
Και λίγα χονδροκομμένα αμύγδαλα για το στόλισμα.
Εκτέλεση:
Αφήνουμε τα φύλλα κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεπαγώσουν και να μαλακώσουν για 2 ώρες τουλάχιστον
Βάζουμε το νερό, το μέλι, την κανέλλα σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ροδόνερο και το ξύσμα πορτοκαλιού και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
Βάζουμε τα αμύγδαλα και την άχνη ζάχαρη στο μπλεντερ και αλέθουμε καλά.
Προθέτουμε 100 γρ. βούτυρο, την κανέλα, τον αλεσμένο κακουλέ, το ασπράδι του αυγού, τις βανίλιες και το ροδόνερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμμα στο μνπλεντερ μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη πάστα αμυγδάλου.
Βάζουμε την πάστα αμυγδάλου (σκεπασμένη με μία μεμβράνη) στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βάζουμε το νερό, το μέλι, την κανέλλα σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ροδόνερο και το ξύσμα πορτοκαλιού και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει καλά.
Βάζουμε τα αμύγδαλα και την άχνη ζάχαρη στο μπλεντερ και αλέθουμε καλά.
Προθέτουμε 100 γρ. βούτυρο, την κανέλα, τον αλεσμένο κακουλέ, το ασπράδι του αυγού, τις βανίλιες και το ροδόνερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμμα στο μνπλεντερ μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη πάστα αμυγδάλου.
Βάζουμε την πάστα αμυγδάλου (σκεπασμένη με μία μεμβράνη) στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο, το βούτυρώνουμε ελαφρά.
Τοποθετούμε από πάνω του ένα άλλο φύλλο και το βούτυρώνουμε ελαφρά.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο, το βούτυρώνουμε ελαφρά.
Τοποθετούμε από πάνω του ένα άλλο φύλλο και το βούτυρώνουμε ελαφρά.
Χωρίζουμε την αμυγδαλόπαστα σε 6 ίσα μέρη.
Τοποθετούμε το ένα μέρος της πάστας κατά μήκους και στην άκρη των φύλλων.
Τοποθετούμε το ένα μέρος της πάστας κατά μήκους και στην άκρη των φύλλων.
Τυλίγουμε σαν κύλινδρο.
Βουτυρώνουμε το ταψί ψησίματος καλά.
Τυλίγουμε τον κύλινδρο σαν κουλούρα και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
Τυλίγουμε τον κύλινδρο σαν κουλούρα και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα ανά δύο και τα τοποθετούμε στο ταψί σε συνέχεια με τα προηγούμενα.
Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια με το βούτυρο που περίσσεψε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένου φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σιροπιάζουμε αμέσως το γλυκό μας μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα αμύγδαλα και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα αμύγδαλα και αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Σερβίρουμε το γλυκό μας κρύο και απολαμβάνουμε την μοναδική του γεύση.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.