Μολοχία

Αραβική Κουζίνα
Μολοχία

الملوخية

rania11

Η Μολοχία είναι ένα νόστημο κυρίως πιάτο που τρώγεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, άγνωστη στην Ευρώπη, γνωστή μόνο στους Έλληνες της Αιγύπτου.
Πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτένιο (μεγαλύτερη ποσότητα από τα καρότα) και ασβέστιο. Βοηθάει το αμυντικό σύστημα για την πρόληψη του καρκίνου, στην οστεοπόρωση, στην κούραση, υπέρταση και αναιμία. Επίσης, με τις άφθονες διαλυτές διαιτητικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην υπερχοληστεριναιμία, την παχυσαρκία, το διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα, και τον καρκίνο του εντέρου.
Είναι ένα φυτό που τα φύλλα του μοιάζουν με τα βλήτα, μαγειρεύται σκέτη η με κοτόπουλο, η με λαγό η και με αρνήσιο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια και συνοδεύεται απαραιτήτως από πιλάφι.
Υπάρχει σε 2 μορφές, η φρέσκια μολοχία (το καλοκαίρι), μπρείτε να την βρείτε (φρέσκια) στα μεγάλα super markets στην Αθήνα.

molochia

Kαι η αποξηραμένη (τον χειμώνα), μπορείτε να την βρείτε σε ορισμένα καταστήματα που πουλούν ανατολίτικα προϊόντα  η σε καταστήματα μπαχαρικών.

mlochia nashfeh

Η συνταγή μας σήμερα θα γίνει με φρέσκια μολοχία σκέτη ( χωρίς κρέας).

Υλικά (για 4 άτομα):
1/2 Κιλό φρέσκια μολόχια (μόνο τα φύλλα).

molochia1

1 Μεγάλη ντομάτα η 2 μέτριες.
1 Κουταλιά της σούπας Ντοματοπελτέ.
1 Μέτριο κρεμμύδι.
6 Σκελίδες σκόρδου.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
2 Κύβούς ζωμό κοτόπουλου.
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Χυμός από 1 λεμόνι.

molochia04

Εκτέλεση:
Αν η μολοχία είναι φρέσκια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα, πλένουμε καλά τα φύλλα και τα στραγγίζουμε καλά από το νερό.

molochia1

Ψιλοκόβουμε τα φύλλα με το ειδικό μαχαιράκι.

molochia02

Μέχρι να πολτοποιηθούν, η τα αλέθουμε στο μπλεντερ.

molochia03

Ψιλοκόβουμε τo κρεμμύδι και τα σκόρδα.

skorda

Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη και πετάμε την φλούδα.

molochia05

Βάζουμε μια κατσαρόλα στην φωτιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει, προθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μισά σκόρδα, ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να μαραθούν και να αλλάξουν χρώμα.

molochia06

Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι, τους 2 κύβους ζωμό κοτόπουλου, τον ντοματοπελτέ, και τον χυμό ντομάτας και αφήνουμε να πάρουν βράση, μερικοί δεν προσθέτουν καθόλου ντομάτα η ντοματοπελτέ, αλλά είνα προτιμότερο να βάλουμε για να ελλατώσουμε την βλεννώδη υφή της μολοχίας.
Προσθέτουμε 4 κούπες ζεστό νερό και λίγο αλατάκι αν χρειαστεί.

molochia07

Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

molochia08

Προσθέτουμε την μολοχία και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά.

molochia09

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βάζουμε στην φωτιά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα σκάρδα, ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

molochia10

Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την μολοχία μαζί με το λαδάκι τους.
Βάζουμε στο τηγάνι 2 μεγάλες κουτάλες από την μολοχία στο τηγάνι, κουνάμε λίγο το τηγάνι και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

molochia11

Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να πάρει μια βράση και σβήνουμε την φωτιά.

molochia12

Και η μολοχία μας  είναι έτοιμη.
rania11

Μολοχία από την (Rania).

rawan

Μολοχία με ντομάτα (Rawan).

Rawan1

Και συνοδεύουμε με πιλάφι (Rawan).

Και καλή σας όρεξη.

Κρεατικά – Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή