Πικάντικο σις κεμπάμπ

Αραβική Κουζίνα
Το σις καμπάμπ των Αδάνων

شيش كباب أضنه

Το πικάντικο σις κεμπάμπ η το σις καμπάμπ των Αδάνων*, είναι παίσγνωστο σε όλη την Τουρκία και την Μέση Ανατολή και φημίζεται για την μοναδική του νόστιμη και πικάντικη γεύση.

Υλικά:
1 Κιλό αρνίσιο κιμά (ημίπαχο) η μοσχαρίσιο.
6-8 Σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένα, 4 κουταλάκια του γλυκού).
1/2 Μέτριο ξηρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο 2-3 κουταλιές της σούπας).
2 Κουταλάκια του γλυκού πάστα καυτερής πιπεριάς σάτα.

skab01

1 Κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα.
1 Κουταλάκι του γλυκού ξηρού κόλιανδρο.
1 Κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
1 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
2 Κουταλιές της σούπας λάδι.
10 Ξύλινα καλαμάκια (σουβλάκια).

skab02

Για την sauce:
3-4 Φέτες κρεμμυδιού.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού σάλτσα καυτερής πιπεριάς σάτα.
2 Κουταλιές της σούπας λάδι.
3 Φέτες λιαστής ντομάτας.

skab03

Και για την γαρνιτούρα:
Ένα κρεμμύδι κομμένα σε λεπτές φέτες.
1/2 κούπα χοντροκομμένο μαϊντανός.
2 Κουταλιές της σούπας σουμάκ*. 

Μερικές φέτες λεμονιού.

skab09

*Άδανα = Πόλη της Τουρκίας που φημίζεται για τα σις καμπάμπ.
*Σάτα = Είναι μία καυτερή σάλτσα από μείγμα καυτερών και γλυκών πιπεριών, σε μελλοντική συνταγή θα δούμε πως παρασκευάζεται.

*Σουμάκ= Μπαχαρικό που έχει ξυνή γεύση και χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του λεμονιού, πωλείται στα καταστήματα μπαχαρικών.

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τις 3-4 φέτες κρεμμυδιού και μισή κούπα νερό και το αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.
Μουσκεύουμε τα ξύλινα καλαμάκια σε ένα βάζο με νερό.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την σάλτσα καυτερής πιπεριάς, την πάπρικα, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το μαύρο πιπέρι, το αλάτι και τέλος το λάδι και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ζυμώνουμε καλά τον κιμά με τα μπαχαρικά για περίπου 10 λεπτά.

skab04

Χωρίζουμε τον κιμά σε 10 ίσα μέρη και βρέχοντας τις παλάμες μας με το κρεμμυδόνερο (από το μπολ με τις 3-4 φέτες κρεμμυδιού),πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια.

skab05

Περνάμε τα καλαμάκια (σουβλάκια) στα μπαλάκια του κιμά και βρέχοντας τα χέρια μας με το κρεμμυδόνερο απλώνουμε τον κιμά κατά μήκους των καλαμιών.

skab06

Τέλος πατάμε με τα δάκτυλα μας τον κιμά στα καλαμάκια (σουβλάκια), πάνω κάτω σε μικρές αποστάσεις να γίνει σαν κόμπους.

skab07

Αφήνουμε τα καλαμάκια (σουβλάκια) με τον κιμά να ξεκουραστούν για περίπου 1/2 ώρα.

skab08

Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμυδόνερο με τις φέτες κρεμμυδιού που έμεινε, το λάδι, την σάλτσα της καυτερής πιπεριάς και τις φέτες της λιαστής ντομάτας, τα χτυπάμε όλα μαζί και αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα μισή κούπα νερό.

skab10

Ψήνουμε στα κάρβουνα, στο grill η ακόμα σε ραβδωτό αντικολλητικό τηγάνι (εκεί θα ψήσουμε σήμερα).

skab11

Αλείφουμε τα σις καμπάμπ (σουβλάκια) με την sauce που κάναμε μια φορά από κάθε πλευρά αφού ψηθούν, αυτό δίνει στα σις καμπάμπ ένα υπέροχο χρώμα και μία υπέροχη γεύση, την χαρακτηριστική γεύση του σις καμπάμπ των Αδάνων.

skab12

siskabab5

Σερβίρουμε με φρέσκες Aραβικές πίτες, Aραβική σαλάτα και γιαούρτι ειδικά αριάνι.



siskabab1

Και καλή σας όρεξη

Κρεατικά-Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή