Αραβική Κουζίνα
Μαγκρούτα η Μαμπρούσα
المقروطه أو المبروشه
للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا
Η Μαγκρούτα η αλλιώς Μαμπρούσα είναι ένα παλαιστινιακό γλυκό, παραλλαγή της Πάστα Φλώρα, με την διαφορά ότι έχουμε ζύμη πάνω κάτω και στην μέση η γέμιση πάστα από χουρμάδες και καρύδια, (Συνταγή της Ομ Φιράς) .
Υλικά:
5 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 Κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
1 Κούπα λάδι.
2 Κουταλιές της σούπας αλεσμένου γλυκάνισο.
3 Κουταλάκια του γλυκού baking powder.
1 Πρέζα αλάτι
1 Κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
1 Κούπα λάδι.
2 Κουταλιές της σούπας αλεσμένου γλυκάνισο.
3 Κουταλάκια του γλυκού baking powder.
1 Πρέζα αλάτι
2 Αυγά μεγάλου μεγέθους.
2 Κάψες βανίλια.
1 Κούπα ζάχαρη.
2 Κάψες βανίλια.
1 Κούπα ζάχαρη.
500 Γρ. Χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια.
100 Γρ. καρυδόψυχα.
1 Κουταλιά του γλυκού κανέλα.
100 Γρ. καρυδόψυχα.
1 Κουταλιά του γλυκού κανέλα.
Εκτέλεση:
Στόν κάδο του μιξερ βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το αλάτι, την ζάχαρη το λάδι και το βούτυρο (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάμε μέχρι να ενσωματεθούν τα υλικά καλά.
Προσθέτουμε το baking powder και το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μία απαλή ζύμη.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια μεμβράνη στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες.
Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαιράκι τους χουρμάδες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τους κομμένους χουρμάδες, την κανέλα και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τους κομμένους χουρμάδες, την κανέλα και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.
Προσέχουμε να μην είναι δυνατή η φωτιά μην κάψουμε το μείγμα. Πατάμε το μείγμα με το ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν οι χουρμάδες και να γίνουν μια μάζα.
Χτυπάμε ελαφρά τα καρύδια στο μπλέντερ και τα προσθέτουμε στους χουρμάδες και ανακατεύουμε, (πάντα σε χαμηλή φωτιά).
Κτεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας ελαφρά και απλώνουμε το ένα μέρος από την ζύμη στο ταψί.
Απλώνουμε το μείγα με τους χουρμάδες και καρύδια πάνω από την ζύμη.
Με την βοήθεια του τρίφτη, τρίβουμε το δεύτερο μέρος της ζύμης πάνω από τους χουρμάδες, ώστε να γίνουν σαν νυφάδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς Κελσίου για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι νυφάδες.
Αφήνουνμε το γλυκό μας να κρυώσει και να σφήξει μέχρι την επώμενη μέρα και απολαμβάνουμε.
Με άχνη ζάχαρη.
Και χωρίς άχνη ζαχαρη.
Και καλή σας όρεξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.