Μαγκρούτα η Μαμπρούσα

Αραβική Κουζίνα
Μαγκρούτα η Μαμπρούσα

المقروطه أو المبروشه

للوصفه باللغة العربيه أضغط هنا 

magrouta16

Η Μαγκρούτα η αλλιώς Μαμπρούσα είναι ένα παλαιστινιακό γλυκό, παραλλαγή της Πάστα Φλώρα, με την διαφορά ότι έχουμε ζύμη πάνω κάτω και στην μέση η γέμιση πάστα από χουρμάδες και καρύδια, (Συνταγή της Ομ Φιράς) .

Υλικά:
5 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 Κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
1 Κούπα λάδι.
2 Κουταλιές της σούπας αλεσμένου γλυκάνισο.
3 Κουταλάκια του γλυκού baking powder.
1 Πρέζα αλάτι

magrouta01

2 Αυγά μεγάλου μεγέθους.
2 Κάψες βανίλια.
1 Κούπα ζάχαρη.

magrouta02

500 Γρ. Χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια.
100 Γρ. καρυδόψυχα.
1 Κουταλιά του γλυκού κανέλα.
magrouta03
Εκτέλεση:
Στόν κάδο του μιξερ βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το αλάτι, την ζάχαρη το λάδι και το βούτυρο (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάμε μέχρι να ενσωματεθούν τα υλικά καλά.

pasta-flora15

Προσθέτουμε  το baking powder και το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

pasta-flora14

Αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μία απαλή ζύμη.

magrouta10

Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια μεμβράνη στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες.

Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαιράκι τους χουρμάδες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τους κομμένους χουρμάδες, την κανέλα και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.

Προσέχουμε να μην είναι δυνατή η φωτιά μην κάψουμε το μείγμα. Πατάμε το μείγμα με το ξύλινο κουτάλι ώστε να λιώσουν οι χουρμάδες και να γίνουν  μια μάζα.

Χτυπάμε ελαφρά τα καρύδια στο μπλέντερ και τα προσθέτουμε στους χουρμάδες και ανακατεύουμε, (πάντα σε χαμηλή φωτιά).

magrouta06

Κτεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη.

magrouta11

Βουτυρώνουμε το ταψί  μας ελαφρά και απλώνουμε το ένα μέρος από την ζύμη στο ταψί.

magrouta12

Απλώνουμε το μείγα με τους χουρμάδες και καρύδια πάνω από την ζύμη.

magrouta13

Με την βοήθεια του τρίφτη, τρίβουμε το δεύτερο μέρος της ζύμης πάνω από τους χουρμάδες, ώστε να γίνουν σαν νυφάδες.

magrouta14

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς Κελσίου για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι νυφάδες.

magrouta15

 Αφήνουνμε το γλυκό μας να κρυώσει και να σφήξει μέχρι την επώμενη μέρα και απολαμβάνουμε.
magrouta17

Με άχνη ζάχαρη.

magrouta16

Και χωρίς άχνη ζαχαρη.

Και καλή σας όρεξη.

Λοιπά γλυκά – Κουλουράκια

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή