Μουσάχαν

Αραβική Κουζίνα
Μουσάχαν

المسخن الفلسطيني


Το Παλαιστινιακό Μουσάχαν είναι ένα κυρίως πιάτο από την Παλαιστινιακή παραδοσιακή κληρονομιά, πασίγνωστο όχι μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Μουσάχαν σημαίνει το ζεσταμένο, το ψημένο, η και το ροδοκοκκινισμένο. Το έφτιαχναν οι Παλαιστίνιοι όταν έπαιρναν το φρέσκο ελαιόλαδο από τα ελαιοτριβεία. Τα συστατικά του αντανακλούν την εύφορη Παλαιστινιακή γη, και τα προϊόντα της, το ελαιόλαδο, το σιτάρι, το κρεμμύδι, το Σουμάκ. Σήμερα τρώγεται όλες τις εποχές, και περισσότερο για να τιμήσουν τούς φιλοξενούμενους τους.

Υλικά για 4 άτομα:
Ένα κοτόπουλο 1 1/2 κιλό περίπου, η 4 μπούτια μεγάλα.
Ένα κιλό ξηρά κρεμμύδια.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
1/2 Κούπα Σουμάκ.
1/2 Κούπα κουκουνάρια.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού Μίξ Μπαχαρικών.
10 Σπόροι κάρδαμο.
3 Φύλλα δάφνης.
1 ξυλαράκι κανέλας.
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση:
Φοράμε γάντια μίας χρήσης.
Καψαλίζουμε το κοτόπουλο σε ένα γκαζάκι εάν έχει τριχούλες.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε 4 τεμάχια  και τα πλένουμε καλά.
Τοποθετούμε τα τεμάχια σε μία  κατσαρόλα, και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Προσθέτουμε το Μείγμα Μπαχαρικών για κοτόπουλο, τα φύλλα δάφνης, ένα κουταλάκι  αλάτι, τους σπόρους του κάρδαμου (κακουλές), το ξυλαράκι κανέλας, το πιπέρι και ένα κρεμμύδι κομμένο στα 4.

Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, και μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά.
Καθαρίζουμε καλά με χλώριο την επιφάνεια που κόψαμε το κοτόπουλο και το μαχαίρι που χρησιμοποιήσαμε.
Χονδροκόβουμε τα κρεμμύδια. 

Σε ένα τηγάνι βάζουμε την μισή ποσότητα λαδιού και καβουρντίζουμε τα κουκουνάρια.
Αφαιρούμε τα κουκουνάρια από το λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το υπόλοιπο αλάτι.
Μαραίνουμε ελαφρά τα κρεμμύδια να γυαλίσουν.  
Προσθέτουμε το υπόλοιπο σουμάκ, (κρατάμε μια κουταλιά στην άκρη) και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αφήνουμε να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε το ψημένο κοτόπουλο απο την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα ταψί. Το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουμάκ και το βάζουμε στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά να ροδοκοκκινίσει. 

Βάζουμε μισή κούπα από το ζουμί της κότας στο τηγάνι με τα κρεμμύδια να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά, και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μιά μεγάλη πιατέλα στρώνουμε τις Αραβικές Πίτες.

Απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια πάνω από τις πίτες. Βάζουμε από ένα κομμάτι κοτόπουλο από πάνω και πασπαλίζουμε  με τα καβουρντισμένα κουκουνάρια.


Σερβίρουμε το Μουσάχαν ζεστό. Συνοδεύεται από γιαούρτι, η αριάνι, η ξινόγαλο και Αραβική Σαλάτα.

Και καλή σας όρεξη.

Κρεατικά-Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή