Σαμπόσακ

Αραβική Κουζίνα
Σαμπόσακ

سمبوسك باللحم

Σαμπόσακ η Σαμπούσα στα Αραβικά, η Μπουρεκάκια όπως λέγονται εδώ στην Ελλάδα. Όμως όπως και να λέγονται, είναι ένα γευστικότατο σνακ που τρώγεται όλες τις ώρες.
Γίνεται με πολλούς τρόπους, με κιμά, με σπανάκι, με μείγμα από χορταρικά κ.λ.π.
Σήμερα θα το κάνουμε με κιμά. Για να δούμε πώς.

Υλικά για την ζύμη (60 τεμ.):
4 Κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 Κούπα χλιαρό γάλα.
1 1/2 Κουταλάκι  του γλυκού αλάτι.
2 Κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι.
2 Αυγά
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικό).
Αρκετό καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα.

Υλικά για την γέμιση:
1/2 Κιλό μοσχαρίσιο κιμά.
1 Κρεμμύδι μεγάλο.
2 Σκελίδες σκόρδου.
1/2 Κούπα ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι.
1/2 Κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
100 Γρ. παρμεζάνα η κεφαλοτύρι η τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.

1 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1 Κουταλάκι του γλυκού κορκουμά (κιτρινόριζα).
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αν το τυρί σας είναι αλμυρό βάλτε λιγότερο αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού τριμμένο καυτερό κόκκινο πιπέρι η σάττα, (πολτός από καυτερή κόκκινη πιπεριά).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το λάδι, τα αυγά, το ξύδι και ζυμώνουμε 5-6 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λίγο μαλακή.
Δουλεύουμε την ζύμη ξανά στον πάγκο μας για περίπου 3 λεπτά.
Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη σκεπασμένη για περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και κατόπιν τον κιμά, το αλάτι, το μιξ μπαχαρικών, το μαύρο πιπέρι, το καυτερό πιπέρι η την σάττα, τον κορκουμά (κιτρινόριζα) και ψήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά του.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στον κιμά.

Ψιλοκόβουμε τα πράσινα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε και αυτά στον κιμά.
Ψήνουμε μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια.

Σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Παίρνουμε το ζυμάρι που έχει ξεκουραστεί και το κάνουμε ρολό.

Χωρίζουμε σε μπαλάκια  και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.

Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών περίπου.

Κόβουμε τα φύλλα με ένα τσέρκι, η με ένα ποτήρι.

Βουτάμε ένα πινέλο στο νερό και αλείφουμε τα στρόγγυλα κομμάτια για κολλάνε πιό εύκολα στο κλείσιμο.

Βάζουμε  από ένα κουταλάκι από την γέμιση στο κάθε ένα.

Κλείνουμε τα σαμπόσακ-μπουρεκάκια και με ένα πυρουνάκι πατάμε τις άκρες να κολλήσουν.

Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε εκεί τα σαμπόσακ-μπουρεκάκια. Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη μην ξεραθούν.

Η ζύμη που περισσεύει μετά το κόψιμο, την πλάθουμε σε μπαλάκια και την ξανά ανοίγουμε σε φύλλα. Δεν πετάμε τίποτα.
Βάζουμε αρκετό καλαμποκέλαιο σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι χαμηλώνουμε την φωτιά και τηγανίζουμε.
Εάν έχετε φριτέζα μπορείτε να τηγανίσετε τα σαμπόσακ-μπουρεκάκια εκεί.

Τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στην οποία προηγουμένως έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα και τρώγονται όλες τις ώρες.

Εάν δεν θέλετε να τα τηγανίσετε όλα, μπορείτε να τα βάλετε με το ταψί στην κατάψυξη για μισή ώρα να παγώσουν ελαφρά (για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) και μετά σε σακουλάκια και στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Τα βγάζετε όποτε θέλετε και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι κατευθείαν.

Και καλή σας όρεξη.

Πίτες

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή