سمبوسك باللحم
Σαμπόσακ η Σαμπούσα στα Αραβικά, η Μπουρεκάκια όπως λέγονται εδώ στην Ελλάδα. Όμως όπως και να λέγονται, είναι ένα γευστικότατο σνακ που τρώγεται όλες τις ώρες.
Γίνεται με πολλούς τρόπους, με κιμά, με σπανάκι, με μείγμα από χορταρικά κ.λ.π.
Σήμερα θα το κάνουμε με κιμά. Για να δούμε πώς.
1 Κούπα χλιαρό γάλα.
1 1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
2 Κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι.
2 Αυγά
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικό).
Αρκετό καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα.
1 Κρεμμύδι μεγάλο.
2 Σκελίδες σκόρδου.
1/2 Κούπα ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι.
1/2 Κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
100 Γρ. παρμεζάνα η κεφαλοτύρι η τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.
1 Κουταλάκι του γλυκού κορκουμά (κιτρινόριζα).
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αν το τυρί σας είναι αλμυρό βάλτε λιγότερο αλάτι.
1 Κουταλάκι του γλυκού τριμμένο καυτερό κόκκινο πιπέρι η σάττα, (πολτός από καυτερή κόκκινη πιπεριά).
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το λάδι, τα αυγά, το ξύδι και ζυμώνουμε 5-6 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λίγο μαλακή.
Δουλεύουμε την ζύμη ξανά στον πάγκο μας για περίπου 3 λεπτά.
Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη σκεπασμένη για περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Ψήνουμε μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια.
Βάζουμε αρκετό καλαμποκέλαιο σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι χαμηλώνουμε την φωτιά και τηγανίζουμε.
Εάν έχετε φριτέζα μπορείτε να τηγανίσετε τα σαμπόσακ-μπουρεκάκια εκεί.
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στην οποία προηγουμένως έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί.
Εάν δεν θέλετε να τα τηγανίσετε όλα, μπορείτε να τα βάλετε με το ταψί στην κατάψυξη για μισή ώρα να παγώσουν ελαφρά (για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) και μετά σε σακουλάκια και στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Τα βγάζετε όποτε θέλετε και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι κατευθείαν.
Και καλή σας όρεξη.
Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.