Σάμαλι – Χαρίσα

Αραβική Κουζίνα
Σάμαλι – Χαρίσα

الهريسه

samali35

Σάμαλι (στα Αραβικά Χαρίσα) είναι το αγαπημένο γλύκισμα πολλών ανθρώπων.
Είναι  ένα εύγευστο,  εύκολο και οικονομικό γλυκό.
Παρασκευάζεται με πολλές παραλλαγές.
Εδώ θα το φτιάξουμε με τον παραδοσιακό τρόπο.

Υλικά:

2 Κούπες σιμιγδάλι χονδρό.
1 Κούπα ζάχαρη.
1 Κούπα γιαούρτι.
½ Κούπα ινδοκάρυδο, (η γνήσια συνταγή είναι χωρίς), με το ινδοκάρυδο γίνεται πιό αφράτη.
2 Κουταλάκια του γλυκού baking powder.
2 Κουτάλια της σούπας ταχίνι.
25 Ωμά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.
70 γρ. αγελαδινό βούτυρο.
¼ Κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (προαιρετικά).
Αν βάλετε μαστίχα, την χτυπάτε στο γουδί η στο multi με λίγη ζάχαρη.
Προσοχή όχι πάνω από 2 μικρά κομματάκια γιατί  πικρίζει.

samali1

Για το σιρόπι:

2 ½  Κούπες ζάχαρη.
1 ½ Κούπες νερό.
1 Κουτάλι της σούπας γλυκόζη η χυμός λεμονιού.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αμύγδαλα και προσθέτουμε ζεματιστό νερό.
Μετά από 10 λεπτά τα ξεπλένουμε, ξεφλουδίζουμε και τα χωρίζουμε σε μισά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και την γλυκόζη και βράζουμε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να βράζει.
Αν δεν έχουμε γλυκόζη προσθέτουμε χυμός λεμονιού όταν αρχίζει να βράζει.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το ινδοκάρυδο, την ζάχαρη και το baking powder.
Ανακατεύουμε τα υλικά.
Λιώνουμε το βούτυρο και περιμένουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε απαλά τα υλικά με τα δύο μας χέρια  μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο από τα υλικά  και αφρατέψει καλά το μείγμα.

samali2

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά για μην χάσει το μείγμα τον όγκο του.
Παίρνουμε ένα ταψί 30Χ35 η στρόγγυλο 30άρι, και το αλείφουμε με το ταχίνι.
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί, και με μια βρεγμένη σπάτουλα ισιώνουμε απαλά την επιφάνεια.
Αφήνουμε το ταψί  στην άκρη για 1 ώρα τουλάχιστον να φουσκώσει το μείγμα.

Με ένα μαχαιράκι χαράζουμε την επιφάνεια σε τετράγωνα η παραλληλόγραμμα κομματάκια.
Στολίζουμε τα κομματάκια με τα αμύγδαλα τοποθετώντας μισό αμύγδαλο σε κάθε κομματάκι και πιέζοντας το ελαφρά να μην ξεκολλήσει.

samali3

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σιροπιάζουμε το ζεστό σάμαλι με το κρύο σιρόπι.

samali6

Σερβίρουμε  το σάμαλι αφού κρυώσει σκέτο η  συνοδεία παγωτού.

Διατηρείται εκτός ψυγείου για μια εβδομάδα, και εντός ψυγείου σκεπασμένο με μια μεμβράνη για 15 μέρες.

Και καλή σας όρεξη.

Γλυκά σιροπιαστά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή