Ντεγκίγιε Πατάτας (Ντε’εγίε)

Αραβική Κουζίνα
Ντεγκίγιε Πατάτας (Ντε’εγίε)

دقية البطاطا

Ντεγκίγιε η Ντε’είγιε, ένα παλαιό αιγυπτιακό παραδοσιακό φαγητό, εύγευστο, γίνεται γρήγορα και με λίγα υλικά.

Οι φωτογραφίες αντιστοιχούν στην μισή δόση

Υλικά:
1 Κιλό πατάτες.
1 Κιλό μοσχαρίσιο κιμά.
1 Μεγάλο ξερό κρεμμύδι.
1/2 Κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό.
3 Κούπες χυμός ντομάτας.
4 Σκελίδες σκόρδου.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1 Κουταλάκι του γλυκού Μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1 Κουταλιά της σούπας ντοματοπολτό.
1 Κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο.
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Αλάτι.

Εκτέλεση: 
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά, τον ψήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, το μαύρο πιπέρι και ανάλογο αλάτι (ένα κουταλάκι του γλυκού).

Χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον ντοματοπολτό και την ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά, φροντίζουμε το μείγμα μας να έχει αρκετή υγρασία και να μην στεγνώσει, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι.
Κατεβάζουμε τον κιμά από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

Στραγγίζουμε τις πατάτες από το αλατόνερο, τις βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν από το νερό, τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν, τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει το λάδι.

Παίρνουμε ένα πήλινο ταψί η ένα πυρέξ, χωρίζουμε τον κιμά σε τρία ίσα μέρη και τις πατάτες σε δύο ίσα μέρη.
Στρώνουμε το 1/3 του κιμά στον πάτο του ταψιού.

Στρώνουμε τις μισές πατάτες πάνω στην πρώτη στρώση του κιμά.

Τοποθετούμε την δεύτερη στρώση του κιμά, τις υπόλοιπες πατάτες και τέλος τον υπόλοιπο κιμά.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, (να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά).
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αναποδογυρίζουμε σε μεγαλύτερο ταψί σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με τον κομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Συνοδεύεται με γιαούρτι, Αραβική πίτα και Αραβική σαλάτα.

Και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Και καλή σας όρεξη

Λοιπά φαγητά με κρέας

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή