Kουκιά-Φούλια

Αραβική Κουζίνα
Kουκιά – Φούλια

مدمس الفول

koukia05

Τα κουκιά – Φούλια, στα Aραβικά Φούλ είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο χαμηλού κόστους όσπριο. Χλωρά η ξερά τρώγονται ευχάριστα ειδικά στις  χώρες της Μέσης Ανατολής. Μαζί με τα ρεβύθια  αποτελούσαν και αποτελούν την βασική διατροφή πολλών οικογενειών, ειδικά στις δύσκολες οικονομικές και εμπόλεμες καταστάσεις που βιώνουν. Εδώ στην Ελλάδα (εκτός από την Κρήτη) δεν έχουν και την πρέπουσα εκτίμηση.

Θα βρούμε Τα ξερά κουκιά σε δύο μορφές, τα μικρά και τα μεγάλα. Και οι δύο μορφές μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει όμως να είναι φρέσκα για να βράσουν καλά, γιατί τα παλαιά κουκιά, ειδικά τα μεγάλα δεν βράζουν καλά.

Σήμερα θα δούμε πως μαγειρεύονται τα ξερά κουκιά στις χώρες της  μέσης ανατολής.

Υλικά:
½  Κιλό ξερά κουκιά.
½ Κούπα χυμός λεμονιού.
½ Κούπα ελαιόλαδο.
½ Κούπα  μαϊντανό ψιλοκομμένο.
1 Κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
1 φρέσκο πράσινο κρεμμύδι
4 Σκελίδες σκόρδου.
1 Πρέζα καυτερή πάπρικα.
1 Καυτερή πιπεριά η 1 κουταλάκι του γλυκού σάτα.
Αλάτι.
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα κουκιά σε αρκετό νερό (τουλάχιστον 2 ½ λίτρα) για 24 ώρες (χωρίς σόδα).

koukia01

Την επόμενη μέρα ξεβγάζουμε τα κουκιά με αρκετό κρύο νερό.
Αν είναι μεγάλα τα κουκιά, με ένα μαχαιράκι βγάζουμε τα μαύρο μουστάκι τους, και ξεφλουδίζουμε την μισή ποσότητα από την φλούδα τους.
Αν είναι μικρά τα αφήνουμε όπως είναι.
Βάζουμε τα κουκιά που έμειναν με την φλούδα σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό, και σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Μόλις αρχίσει  να βράζει το νερό, τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα σουρώνουμε.

koukia02

Βάζουμε όλα τα κουκιά αυτά με την φλούδα και τα ξεφλουδισμένα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να  σκεπαστούν, και  προσθέτουμε  άλλο  μισό λίτρο νερό,  σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την βάζουμε σε δυνατή  φωτιά, και  μόλις  αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε  την  φωτιά και  αφήνουμε τα κουκιά να σιγοβράσουν για  2-3 ώρες, χωρίς να  ανακατεύομε,  μέχρι να χυλώσουν. Εάν δούμε ότι τα κουκιά απορρόφησαν όλο το νερό, προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό.

koukia03

Σε λίγο ζεστό νερό λιώνουμε το αλάτι και το προσθέτουμε στα χυλωμένα κουκιά και ανακατεύουμε ελαφρά, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Sauce για κουκιά: 
Στο μπλέντερ βάζουμε τα φύλλα μαϊντανού, το  ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδου, τον χυμό λεμονιού, το κύμινο, την καυτερή πιπεριά, και αλέθουμε για 10 δευτερόλεπτα.
τα κουκιά σε βαθιά πιάτα, προσθέτοντας από τη sauce για κουκιά που ετοιμάσαμε  μαζί με  λίγα ψιλοκομμένα φύλλα από το φρέσκο πράσινο  κρεμμύδι.

koukia05

Σερβίρονται χλιαρά, σε θερμοκρασία δωματίου η ακόμα και κρύα, φυσικά με Αραβική πίτα.

Αν θέλουμε τη μισή ποσότητα  από τα κουκιά που βράσαμε την τρώμε σαν συνοδευτικό (επάνω) και την άλλη μισή ποσότητα σαν ….. ΚΟΥΚΙΑ ΓΙΑΧΝΙ.
Εκτός από τα κουκιά  χρειαζόμαστε :
1 Κούπα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
1 Κούπα ψιλοκομμένες ντομάτες.
2 Φύλλα Δάφνης.
4 Σκελίδες σκόρδου.
3 Κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού.
½ Κούπα ελαιόλαδο.
½ Κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
Αλάτι – Πιπέρι.
 
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, και σοτάρουμε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Πολτοποιούμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρώς, προσθέτουμε την ντομάτα, το κύμινο, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι και το πιπέρι, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Προσθέτουμε τα κουκιά, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ωμό ελαιόλαδο.

koukia04

Και καλή σας όρεξη

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή