Μαγκλούμπα

Αραβική Κουζίνα

Μαγκλούμπα

مقلوبه

Η Μαγκλούμπα  (αναποδογυρισμένη) είναι ένα από τα πιο διάσημα φαγητά ειδικά της Παλαιστινιακής κουζίνας  και γενικά της Μέσης Ανατολής. Λέγεται αναποδογυρισμένη επειδή αναποδογυρίζουμε την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο ταψί και σερβίρουμε. Μαγειρεύεται με κοτόπουλο η με κρέας και με διάφορα λαχανικά. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται και ο τρόπος μαγειρέματος διαφέρουν από χώρα σε χώρα.. Η πιο γνωστή όμως συνταγή γίνεται με μελιτζάνες. 

Υλικά για 4 άτομα:
Ένα κοτόπουλο 1 ½ με 2 κιλά περίπου.
2 Κούπες ρύζι  κίτρινο, η νυχάκι.
2 Μεγάλες μελιτζάνες.
3 Μέτριες πατάτες η ένα κιλό κουνουπίδι.
3 Φύλλα δάφνης.
1 Κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο.
1 Κουταλάκι του γλυκού κάρυ (προαιρετικά).
6 Σπόροι κάρδαμο (κακουλές).
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
2 Κύβοι ζωμό κοτόπουλο.
½ Κούπα κουκουνάρια, η ½ Κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, η 1 Κούπα ανάμιξη και των δύο.
¼ Κούπας ελαιόλαδο η φυτίνη.

mak01

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια πάχους ενός εκατοστού με την φλούδα.
Απλώνουμε τα κομματάκια σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά.

mak02

Ξεφλουδίζουμε της πατάτες και τις κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια πάχους ενός εκατοστού, και τα ξεπλένουμε από το άμυλο.
Εάν προτιμάτε το κουνουπίδι (από τις πατάτες) τότε το κόβετε σε φουντίτσες  και τις πλένετε καλά.

mak03

Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και αρκετό χλιαρό νερό και μουσκεύουμε.
Φοράμε γάντια μίας χρήσης.
Καψαλίζουμε το κοτόπουλο σε ένα γκαζάκι εάν έχει τριχούλες.
Κόβουμε τα κοτόπουλο σε 10 τεμάχια.
Πλένουμε τα τεμάχια καλά.
Τοποθετούμε τα τεμάχια σε μία κατσαρόλα, και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, και μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, τα φύλλα δάφνης, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τους 6 σπόρους κάρδαμο (κακουλές), και τους 2 κύβους ζωμό κότας.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά.

Καθαρίζουμε καλά με χλώριο την επιφάνεια που κόψαμε το κοτόπουλο και το μαχαίρι που χρησιμοποιήσαμε.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι, τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα νερά.
Σε αρκετά ζεστό λάδι τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες η το κουνουπίδι μέχρι να ροδίσουν. Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε μετά τις μελιτζάνες να ροδίσουν και αυτές.

mak04 

Αφού έχουν περάσει τα 30 λεπτά αφαιρούμε την κατσαρόλα με το κοτόπουλο από την φωτιά.
Αφαιρούμε τα ψημένα κομμάτια  από το ζωμό και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Σουρώνουμε το ζωμό.
Σουρώνουμε το ρύζι και προσθέτουμε το κάρυ (προαιρετικό) και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε ένα κουτάλι λάδι στην κατσαρόλα.
Στρώνουμε τα ψημένα κομμάτια κοτόπουλο στον πάτο της κατσαρόλας.

mak05

Πάνω από τα κομμάτια κοτόπουλο στρώνουμε τις τηγανισμένες πατάτες η τα τηγανισμένα κουνουπίδια.

mak06

Πάνω από τις μελιτζάνες στρώνουμε το ρύζι.

mak08

Προσθέτουμε απαλά το ζουμί πάνω από το ρύζι (να μην σκορπίσει το ρύζι) μέχρι  να σκεπαστεί  από το ζουμί.

mak09

Βάζουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη σε μέτρια φωτιά και μόλις δούμε ότι έχει φουσκώσει το ρύζι και φαίνεται, χαμηλώνουμε την φωτιά στο πιο χαμηλό επίπεδο.
Αφήνουμε την κατσαρόλα στην φωτιά γύρω στα 40-50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά το ρύζι και απορροφήσει όλο το ζουμί.
Μπορούμε να ελέγχουμε με την λαβή μίας ξύλινης κουτάλας τοποθετώντας την λαβή στην μέση του ρυζιού, και βλέπουμε αν έχει απορροφηθεί όλο το ζουμί η όχι.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρούμε το καπάκι.
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το τοποθετούμε ανάποδα πάνω στην κατσαρόλα.

mak10

Προσέχοντας να μην καούμε, παίρνουμε δύο πετσέτες κουζίνας και αναποδογυρίζουμε κατσαρόλα και ταψί, και σιγά σιγά σηκώνουμε την κατσαρόλα ώστε να αδειάσει το περιεχόμενο στο ταψί (εξ ου και το όνομα Αναποδογυρισμένη – Μαγκλούμπα).

mak11

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι η την φυτίνη και το βάζουμε στην φωτιά να κάψει το λάδι.

Προθέτουμε τα κουκουνάρια η τα αμύγδαλα η το μείγμα και των δύο, καικαβουρντιστούν και να ροδίσουν (ένα λεπτό περίπου).
Προσθέτουμε στο φαγητό μας  τα καβουρντισμένα κουκουνάρια με το λάδι τους.

mak12

Σερβίρουμε συνοδεία Αραβικής σαλάτας με ταχίνι η χωρίς, δροσερό γιαούρτι και Αραβική πίτα.

Και καλή σας όρεξη

Κρεατικά-Φαγητά

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις με e-mail χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

Τα Κείμενα και οι Φωτογραφίες είναι πνευματική ιδιοκτησία του συντάκτη Kamilieris.gr. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και η αναδημοσίευση τούς χωρίς την έγγραφη αδεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Λαχταριστές παραδοσιακές συνταγές από την Μέση Ανατολή